Išmokite kaip maldą: 5 kardiologės taisyklės, kaip pagerinti kraujotaką

2025 m. balandžio 11 d. 07:06
Organizmo audiniams deguonies ir maisto medžiagų netrūksta, jei gerai veikia kraujotaka. Tačiau arterijų būklei įtakos gali turėti įvairūs veiksniai, įskaitant ir tai, ką mes valgome.
Daugiau nuotraukų (2)
Pasak mitybos specialistės ir kardiologės Michelle Rutenstein, mityba gali tiek skatinti apnašų susidarymą arterijose, tiek padėti kraujagyslėms išsivalyti.
Svarbu, kad maistas, kurį valgome, ne tik neleistų kauptis kenksmingoms medžiagoms, bet ir mažintų uždegimą arterijose, palaikytų optimalią širdies ir kraujagyslių sveikatą. Ką pataria kardiologė?
1. Įtraukite į savo racioną avižų
Avižos yra ne tik skanios, bet ir labai sveikos. Jos lengvina svorio kontrolę, gerina žarnyno būklę ir palaiko širdies sveikatą.
Avižose yra tirpių skaidulų, ypač beta gliukano, kuris padeda mažinti cholesterolio kiekį, užkerta kelią arterijų užsikimšimui ir didina sotumą, todėl padeda išvengti persivalgymo.
2. Užkandžiaukite vaisiais su žievele
Vaisiai, ypač tie, kurie turi valgomą žievelę, pavyzdžiui, obuoliai, kriaušės, persikai ir įvairios uogos, yra puikus tirpiųjų skaidulų, kurios padeda mažinti cholesterolio kiekį, šaltinis. Ne veltui sakoma, kad jei valgysi obuolius, nereikės turėti reikalų su gydytojais.
3. Rinkitės širdžiai naudingus užkandžius
Tirpiosios skaidulos naudingos širdžiai, o jei norite padidinti jų suvartojimą, galite išbandyti energetinius batonėlius iš avižų, čija sėklų, moliūgų ar kanapių sėklų.
Šie maisto produktai dėl didelio skaidulų kiekio turėtų padėti pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą.
4. Įsitikinkite, kad gaunate pakankamai vitaminų ir mineralų
Tam tikri vitaminai ir mineralai, pavyzdžiui, vitaminai B12 ir folio rūgštis, padeda palaikyti sveiką širdį ir neleidžia arterijose susidaryti apnašoms. Dėl vitamino B12 trūkumo gali padidėti homocisteino, kuris skatina arterijų plokštelių susidarymą, kiekis.
Šiuo atžvilgiu naudinga valygyti žuvį, vištieną, pieno produktų, ankštinių daržovių, viso grūdo produktų ir daržovių.
5. Ribokite cukraus ir sočiųjų riebalų vartojimą
Retkarčiais galima pasimėgauti saldumynais, bet perteklinis rafinuoto cukraus ir sočiųjų riebalų vartojimas gali turėti neigiamos įtakos širdies sveikatai.
Per didelis šių medžiagų vartojimas prisideda prie padidėjusio „blogojo“ cholesterolio ir trigliceridų kiekio kraujyje, o tai gali lemti arterijų užsikimšimą ir kraujatakos sistemos ligas.
Sveika mityba gali turėti reikšmingos įtakos arterijų ir širdies sveikatai, užkirsti ligų vystymuisi ir palaikyti sklandžią organizmo veiklą.
Šaltinis: cursorinfo.co.il

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.