Kontaktiniai lęšiai: kokie jie būna ir kokius pasirinkti

Ar jums pabodo akiniai? Ar jaučiate diskomfortą juos nešiojant, jie trukdo aktyviam gyvenimui, sportuojant ar tiesiog erzina žiemą rasojantys akinių stiklai? Puiki alternatyva akiniams – kontaktiniai lęšiai.

Kontaktiniai lęšiai skiriasi ne tik savo kaina, bet ir nešiojimo trukme, režimu.<br>123rf nuotr.
Kontaktiniai lęšiai skiriasi ne tik savo kaina, bet ir nešiojimo trukme, režimu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 24, 2015, 10:53 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:43 AM

Bet kaip išsirinkti tinkamus lęšius akims iš gausios pasiūlos? Į kokius lęšių kriterijus svarbiausia atkeipti dėmesį?

Nusprendę išbandyti kontaktinius lęšius, pirmiausia turėtumėte apsilankyti pas okulistą. Tai būtina tam, kad tiksliai parinkti lęšių dioptrijas (jos skiriasi nuo nešiojamų akinių), išmatuoti diametrą ir nustatatyti bazinę kreivę.

Kontaktiniai lęšiai skiriasi ne tik savo kaina, bet ir nešiojimo trukme, režimu. Lęšiai yra skirtingų paskirčių ir pagaminti iš skirtingų medžiagų. Pagal nešiojimo trukmę lęšiai gali būti:

Vienadieniai

Mėnesiniai

3 mėnesių

6 mėnesių

Prailginto nešiojimo

Toriniai (astigmatiniai)

Multifokaliniai

Spalvoti (keičiantys arba paryškinantys akių spalvą)

Taip pat lęšiai yra skirtingo nešiojimo rėžimo: su vienais lęšiais galima miegoti, juos galima nešioti neišsiimant iki 30 parų, kitus lęšius būtina išsiimti einant miegoti.

Patogiausi ir sveikiausi akims yra vienadieniai kontaktiniai lęšiai. Vienadieniai lęšiai yra skirti nešioti tik vieną dieną, jų negalima išsiimti ir vėl įsidėti. Vienadienius lęšius, nešiojant ilgiau nei nurodyta gamintojo ar naudojant kelis kartus, atsiranda rizika patekti infekcijai. Vienadieniai lęšiai yra populiarūs dėl savo patogumo naudojant, jų nereikia dezinfekuoti. Dienos pabaigoje lęšius išsiimate ir išmetate, o kitą dieną įsidedate naujus.

Patys perkamiausi ir populiariausi yra mėnesiniai kontaktiniai lęšiai. Gerai juos prižiūrint, lęšiai už nedidelę kainą tarnauja visą mėnesį. Labai svarbu vakare juos tinkamai išvalyti ir laikyti per naktį tirpale ne mažiau kaip 6 val. Tirpalą būtina keisti kasdien nauju, naudojant seną tirpalą, atsiranda galimybė patekti infekcijai. Teisingą lęšių priežiūrą jums garantuos ilgesnę nešiojimo trukmę bei komfortą.

Prailginto nešiojimo lęšiai turi didelį deguonies pralaidumą, kai kuriuos prailginto nešiojimo lęšius galima nešioti net iki 30 parų neišsiėmus, tačiau pasibaigus jų nešiojimo terminui būtina juos pakeisti naujais. Nešiojant lęšius ilgiau nei nurodo gamintojas jūs ne tik rizikuojate savo sveikata, bet vargsta ir jūsų akys, jos pradeda perštėti, parausta. Dažnu atveju nusidėvėjęs lęšis gali įtakoti ir regą.

Žmonės, turintys nejautrias akis, dažnai renkasi ilgesnio nešiojimo lęšius. 3 ir 6 mėnesių lęšiai yra storesni, juos lengviau išimti ir įdėti, bet jų priežiūrą tokia pat kaip ir mėnesinių lęšių, vakare juos būtina išimti, išvalyti ir naktį laikyti tirpale.

Spalvoti lęšiai yra skirti paryškinti arba pakeisti akių spalvą. Svarbu žinoti tai, kad kiekvieno žmogaus akių spalva yra skirtinga, turi skirtingų atspalvių, todėl norint pakeisti akių spalva, svarbu žinoti, kad pakeista spalva bus individuali. Žymiai lengviau pakeisti šviesios spalvos akis į tamsią pvz.: žalią į rudą, keičiant rudą akių spalvą į mėlyną ar žalią, spalva bus tamsesnė, mažiau ryški. Spalvoti lęšiai taip pat yra storesni, nes turi papildomų spalvų sluoksnių.

Vyresnio amžiaus žmonėms, yra skirti progresiniai lęšiai, šie lęšiai vienu metu sprendžia toliaregių ir trumparegių problemas. Tai pat yra toriniai lęšiai (astigmatizmui koreguoti), jų taip pat būną skirtingo nešiojimo trukmės, bet šiuos lęšius galima rinktis tik tada kai daktaras nustato astigmatizmą.

Lietuvoje galima rasti skirtingų medžiagų parduodamus lęšius: silikono, hidrogeliniai ir naujos kartos hidrogeliniai– silikono. Būtent hidrogeliniai– silikono yra minkšti lęšiai ir jų paklausa stipriausiai auga. Šie lęšiai yra gerokai sveikesni ir minkštesni nei hidrogeliniai.

Taip jau nutinka, kad pradėjus nešioti kontaktinius lęšius, kartais tenka nemažai jų išbandyti, kad atrastumėte labiausiai tinkančius. Kiekvieno žmogaus akys yra individualios, todėl ir lęšiai tinka kiekvienam skirtingi. Nebijokit ekperimentuoti ir bandyti naujoves, nes tik išbandžius visus, isirinksite tinkamiausius ir patogiausius būtent jūsų akims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu