Alzheimerio liga neturi įkalinti žmonių tarp keturių sienų

Nė vienas meno projektas negali sustabdyti silpnaprotystės, nes tai neišgydoma liga. Tačiau išvyka į muziejų gali praturtinti vis labiau atmintį prarandančių žmonių kasdienybę. Programa „Susitikime muziejuje“ pakvietė įvairiomis demencijos formomis sergančius žmones, gyvenančius globos namuose „Senevita“, „Tremtinių namai“ ir Gerontologijos ir reabilitacijos centre, ir užmiršti tai, kad jie yra ligoniai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 29, 2015, 4:07 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 4:38 PM

Šie pacientai neseniai turėjo galimybę atvykti į kelis muziejus, kur jų laukė specialiai paruošti muziejininkai edukatoriai. Šie specialistai padėjo sergantiems žmonėms apžiūrėti meno kūrinius ir juos aptarti. Tokią unikalią galimybę visiems suteikė programa „Susitikime muziejuje“.

Nustačius senatvinę negalią, Lietuvos pacientai negali pasigirti turintys tokias pačias gyvenimo sąlygas kaip senjorai iš ekonomiškai išsivysčiusių šalių.

Todėl išvyka į muziejų su džiaugsmu buvo priimta tų globos namų gyventojų, kurie dar supranta, kad jie išvažiuoja iš namų, kad vyksta į muziejų, prisimena tai, kad kažkada, „kai vaikai buvo maži, teko būti muziejuje“.

Senjorai, kurių liga jau pažengusi, sugebėjo be vargo dalyvauti meno kūrinio, dažniausiai paveikslo, aptarime, išsakyti tai, ką jaučia ir galvoja. O kai kurie jų net uždavė pragmatinių klausimų, pavyzdžiui, pasiteiravo, kiek kainuoja paveikslas.

Galimybė prisiliesti prie kultūros ir meno lobių senatvinės silpnaprotystės paliestiems žmonėms yra dar viena, kad ir nedidelė, galimybė išjudinti mingančias smegenis, o jų artimiesiems ir šeimos nariams tai yra patvirtinimas, kad jų mylimas žmogus yra dar gyvas.

Išvykos į įvairius muziejus buvo organizuojamos globos namų gyventojams pagal edukacinę programą „Susitikime muziejuje“.

Ši programa yra 2014 m. Nacionalinės dailės galerijos įgyvendinto projekto „Kultūros prieinamumo didinimas: mokymų programa kultūros ir meno darbuotojams“ dalis.

Įgyvendinant šį projektą, buvo mokymai Lietuvos muziejų edukatoriai, inicijuota edukacinė programa „Susitikime muziejuje“, skirta asmenims, turintiems demenciją, taip pat parengtas muziejininkams skirtas metodinis leidinys.

Šis projektas rėmėsi Niujorko Moderniojo meno muziejaus (MOMA) edukacinių programų patirtimi. Nuo 2007 metų įgyvendinama speciali, demenciją turintiems asmenims skirta programa „Meet me at MOMA“, šiandien pritaikyta daugiau nei 70 muziejų visame pasaulyje.

Lietuvoje įgyvendinant šį projektą savo duris atvėrė Vytauto Kasiulio dailės muziejus, Radvilų rūmų dailės muziejus, Vilniaus paveikslų galerija, Lietuvos jūrų muziejus. Pagrindinis partneris – Nacionalinė dailės galerija, projektą įgyvendino VšĮ „Socialiniai meno projektai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.