Ką iš žmogaus veido galima pasakyti apie jo ligas

Pakanka tik pažvelgti į žmogų, ir gali sužinoti apie jį gana. Nors sakoma, kad akys – sielos veidrodis, nemažai informacijos žmogaus veide, taip pat ir akyse, yra ir apie jo kūniškuosius reikalus, sveikatą. Iš veido galima „perskaityti“, kokiomis ligomis žmogus serga.

Lūpos – labai jautrus organas ir pats geriausias veide esantis sveikatos rodiklis.<br>123rf nuotr.
Lūpos – labai jautrus organas ir pats geriausias veide esantis sveikatos rodiklis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 30, 2015, 6:17 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 11:03 PM

Ir su antgamtiniais dalykais tai nesusiję. Egzistuoja net speciali mokslo sritis, tirianti veide matomus ligų simptomus – patofiziognomika. Patyrusi akis gali įžvelgti pakitimus pagal tokius ženklus, kurių niekas nepastebi. Aišku, dažniausiai iš pirmo žvilgsnio galima atpažinti nepagydomas genetines ligas, kurios pakeičia veido bruožus.

Tačiau nebūtina būti patyrusiu fiziognomikos ekspertu, kad išmoktum skaityti iš veido informaciją apie negalavimus ir sveikatos sutrikimus. Organizmas stengiasi mus informuoti apie ligas visais įmanomais būdais – mes tik turime išmokti kalbą, kuria jis mums siunčia signalus.

Akys

Jeigu jūsų vokai dažnai patinsta, tai gali reikšti problemas su skydliauke arba rodyti inkstų nepakankamumą. Derėtų į tai atkreipti jus gydančio gydytojo dėmesį, kad jis jums paskirtų reikiamus tyrimus.

Jeigu jūsų akių obuoliai paraudę, ir taip yra ne dėl trynimo ar mechaninio sudirginimo, paraudusios ašarojančios akys gali reikšti konjunktyvitą. Konjunktyvitas – akies gleivinės uždegimas, kurį reikia nedelsiant gydyti.

Vokų trūkčiojimas informuoja, kad organizmui trūksta magnio. Jo atsargas reikia papildyti, kad išvengtumėte širdies ir nervų sistemos ligų. Tą galima padaryti tabletėmis arba praturtinus maisto racioną daug magnio turinčiais produktais – ankštiniais, riešutais, nemaltų kviečių duona.

Įkritusios akys, o po jomis maišeliai – nerimą keliantis ženklas. Jeigu taip yra dėl nuovargio ar nemigos – pakanka uždėti žolelių ir juodosios arbatos kompresus ar patepti specialiu geliu. Bet jeigu tokie simptomai atsiranda, net jei jūs gerai išsimiegojote – tai gali būti alergijos arba hipertenzijos (padidėjusio kraujospūdžio) požymis.

Jeigu aplink akis atsiranda geltonos netaisyklingos formos dėmės – tai ženklas, kad kraujyje trūksta cholesterolio ir trigliceridų.

Tai – ne tik estetinė problema, ir vieno vizito pas kosmetologą jai išspręsti nepakaks. Pirmiausiai reikia atlikti atitinkamus tyrimus, kad išvengtumėte širdies ir kraujagyslių ligų. Žmonėms, kurių aukštas kraujospūdis ir padidintas cholesterolio kiekis, aplink akies rainelę susiformuoja skaidrus balzganai gelsvas apvalkalas.

Raukšlės

Raukšlės yra aiškus odos ir organizmo senėjimo požymis. Bet jeigu jums ant kaktos per trumpą laiką atsirado pastebimi gilūs horizontalūs grioveliai – tai virškinimo problemų ir neteisingo skrandžio darbo ženklas. Tuo tarpu vertikalios raukšlės tarpuakyje reiškia kepenų ir tulžies pūslės sutrikimus.

Pastebima gili raukšlė tarpuakyje arba raukšlė virš vieno antakio reiškia, kad žmogų reguliariai kankina galvos skausmai.

Plaukai

Plaukai taip pat yra informacijos apie jūsų sveikatos būklę šaltinis. Negyvi, neblizgantys plaukai paprastai reiškia nesubalansuotą mitybą.

Išblukę, pilki plaukai – ženklas, kad organizmui trūksta baltymų, amino rūgščių, cinko, seleno ir geležies. Paprastai, kai plaukai praranda blizgesį, mes einame į vaistinę ieškoti specialaus gydomojo šampūno ir kondicionieriaus, bet iš tiesų reikėtų kreiptis į dietologą.

Jeigu plaukai ima intensyviai slinkti, tai gali būti net kelių sutrikimų simptomas. Visų pirma tai gali būti hormonų pusiausvyros sutrikimo požymis. Tokie simptomai gali atsirasti baigus vartoti kontraceptines tabletes, po gimdymo ir per menopauzę.

Plaukų slinkimas taip pat gali reikšti, kad jūsų organizmą alina ilgas ir stiprus stresas. Tai gali būti skydliaukės sutrikimo ir hipotireozės požymis. Pirmuoju atveju pakanka pašalinti streso šaltinį ir kreiptis į psichologą, o problemų su skydliauke atveju pagelbės endokrinologas.

Skruostai

Jeigu nuolat jaučiate įkyrų skruostų, kaklo ir kaktos odos niežulį, tai gali būti pirmasis alergijos požymis arba skydliaukės problemų, inkstų nepakankamumo ir kraujo ligų ženklas.

Jeigu tuo pat metu oda labai blyški, ir tai jums nebūdinga nuo gimimo, tokia odos reakcija gali liudyti mažakraujystę. Kiti šio susirgimo požymiai – rudos dėmės ant apatinio voko, perlamutriniai akių baltymai ir dantų emalis, pabalusios ausys, liežuvio deginimas.

Esant tokiems simptomams, reikia skubiai kreiptis į gydytoją – negydoma mažakraujystė labai pavojinga, ji gali baigtis rimtomis komplikacijomis.

Raudonis veide gali atsirasti nuo gėdos, drovumo, taip pat aukštos temperatūros ir didelių pastangų. Bet jeigu raudonis veide atsiranda nepriklausomai nuo išorinių priežasčių – reikia pasikonsultuoti su gydytoju. Raudoni skruostai gali reikšti problemas su kraujospūdžiu ir signalizuoti apie diabetą.

Nosis

Nosis taip pat gali papasakoti apie organizmo būklę. Jeigu iš nosies dažnai bėga kraujas – pavyzdžiui, rytais, kai staigiai atsistojate iš lovos, arba esant fiziniam krūviui, stipriam stresui, – tai reiškia, kad jūsų didelis arterinis kraujo spaudimas. Esant šiai problemai, reikia skubiai kreiptis į gydytoją.

Jeigu nosies galiukas įgauna nenatūralų mėlyną atspalvį, tai liudija širdies arba plaučių veiklos sutrikimus. Būtina pasikonsultuoti su gydytoju ir atlikti reikalingus tyrimus.

Raudona, gumbuota nosis su gysliukėmis, suaugusiais antakiais ir paraudusiais skruostais – tipiškas aukšto kraujospūdžio požymis. Jeigu prisideda tokie požymiai, kaip širdies permušimai ir pulsuojantis skausmas smilkiniuose – beveik nėra abejonių, kad jums hipertenzija. Norint normalizuoti kraujospūdį, reikia kreiptis į gydytoją. Į jį reikia kreiptis ir hipotenzijos (pažeminto kraujo spaudimo) atveju – apie ją liudija išbalusi kaktos ir skruostų oda, nudribę vokai.

Lūpos

Lūpos – labai jautrus organas ir pats geriausias veide esantis sveikatos rodiklis. Lūpas dengia plona, švelni oda, jose – milijonai nervų galūnių. Todėl lūpose atsispindi bet kokie vandens ir maisto medžiagų balanso pokyčiai organizme.

Vienas dažniausių nerimą keliančių signalų – skilinėjantys lūpų kampučiai. Paprastai tai reiškia vitamino B12 trūkumą, o taip pat – geležies bei cinko. Reikėtų įdėmiai peržiūrėti savo kasdienį racioną ir įvesti į jį trūkstamus elementus – kitaip jums gresia nervų sistemos sutrikimai ir regėjimo nusilpimas.

Moteriai ūsiukai virš viršutinės lūpos disbalanso tarp estrogeno ir testosterono lygio pasekmė. Reikėtų užsirašyti pas ginekologą ir endokrinologą – neapsiriboti vien depiliacijos procedūromis.

Liežuvis

Sausas ir supleišėjęs liežuvis bei siaura viršutinė lūpa reiškia polinkį į diabetą. Baltos apnašoa ant liežuvio ir išblyškusios nosies šnervės rodo gastritą.

Gerklė

Nuolat jaučiamas spaudimas gerklėje gali būti įspėjamasis signalas apie didėjančią strumą, padidėjusią skydliaukę, problemas su tonzilėmis ir limfmazgiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.