Vaikui skauda galvą: kada svarbus susitikimas su neurologu?

Galvos skausmai nėra tik suaugusiųjų problema, jais gali skųstis ir vaikai. O pastaruoju metu pastebima, kad vis dažniau galvos skausmai vargina paauglius. Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro gydytoja neurologė dr. Kristina Ryliškienė sako, kad tam įtakos turi suprastėjusi vaikų gyvensena.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 9, 2015, 9:59 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 6:13 AM

Sunku nustatyti migrenos diagnozę

Pastebėta, kad vaikų migrenos pagausėjimas tikrai yra ir tai susiję su tam tikrais gyvenimo ypatumais. „Kai nepusryčiauja, yra fiziškai neaktyvūs, jų gyvenime labai daug vaizdo stimuliacijos ir sėdėjimo prie kompiuterio, daug energinių gėrimo vartojimo“,– vaikų galvos skausmų priežastis vardija dr. K. Ryliškienė.

Anot jos, galvos skausmai gali rastis nuo labai ankstyvo amžiaus. Geriausiai yra paskaičiuotas migrenos dažnis, pvz., tarp 7-9 metų berniukų ir mergaičių jis yra vienodas ir siekia 2,5 procento. Mergaičių migrenos dažnis pradeda didėti paauglystėje. „Tikslų galvos skausmų atsiradimo laiką nustatyti sunku. Paskaičiuota, kad gerai apibūdinti galvos skausmą vaikas gali tik nuo devynerių metų. Kadangi migrena diagnozuojama iš to, ką žmogus pasakoja, o vaikas to skausmo apibūdinti negali – anksti nustatyti tikslią diagnozę yra sunku. Padeda papildoma informacija, pavyzdžiui, ar migrena serga vaiko šeimos nariai. Taip pat mažųjų migrenai nustatyti labai svarbūs išoriniai požymiai: vaikas nustoja žaisti ir eina atsigulti. Ryškiai matomas veido blyškumas, pajuodę paakiai“,– požymius vardija specialistė. „Vaikams migrena gali pasireikšti ne tik galvos skausmu, bet ir pilvo skausmu, galvos svaigimu, nevalingais kaklo judesiais, taip vadinama kreivakaklyste. Tokie požymiai vadinami periodiniais vaikystės sindromais arba migrenos ekvivalentais, kurie paauglystėje ir jaunystėje dažniausiai išnyksta ir atsiranda migreninis galvos skausmas. Nustatyta, kad 34 procentams vaikinų ir 15 procentų merginų migrena išnyksta iki 25 metų amžiaus“,– sako dr. K. Ryliškienė.

Kada nedelsti kreiptis į specialistą?

Visada reikia gydytojo konsultacijos, jei bet koks galvos skausmas atsirado jaunesniam nei 10 metų vaikui, jei galvos skausmas yra pakaušio srityje, skausmo metu vaikas vemia, sutrinka pusiausvyra ar atsiranda kitų neurologinio pažeidimo požymių (trinka rega, kalba, silpnesnės galūnės), yra mieguistas, karščiuoja, skausmas atsirado po traumos. Jei vaikui yra nustatyta migrena, priepuolių daugėja – yra trys ir daugiau per mėnesį, taip pat būtina gydytojo konsultacija“, – teigia neurologė.

Migrenos gydymas be vaistų

Vaikų galvos skausmo gydymas turi ir tam tikrų ypatumų. „Priepuoliams malšinti labai svarbus miegas, jei reikia vaistų – skiriamas paracetamolis ir ibuprofenas. Profilaktinius vaistus, kurie retina migreną, rekomenduojama vartoti tik išimtiniais atvejais. Jei priepuoliai kartojasi dažnai, griežtai peržiūrimas mitybos, miego režimas. Įvertinama, kiek išgeria kokakolos, kiek suvalgo greitojo maisto, kiek sėdi prie kompiuterio, ar lanko kokį nors sporto būrelį. Koreguojant gyvensenos įpročius stengiamasi valdyti migrenos eigą. O vaistai skiriami itin retais atvejais“,– aiškina gydytoja neurologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.