Pavojingi skydliaukės veiklos sutrikimai: kaip juos atpažinti?

Kankina nuovargis, nemiga, neritmiškas širdies plakimas, tačiau nėra laiko apsilankyti pas gydytoją arba gydotės pats? Tai gali būti lemtinga klaida – po šiais simptomais gali slėptis klastinga liga, susijusi su skydliaukės veikla. Laiku nustačius skydliaukės hormonų sutrikimą galima išvengti operacijos.

Skydliaukės mazgus endokrinologas gali užčiuopti ir rankomis.<br>123rf nuotr.
Skydliaukės mazgus endokrinologas gali užčiuopti ir rankomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Joneliūnienė

May 2, 2015, 6:08 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 4:34 AM

Skydliaukės hormonai tiroksinas ir trijodtironinas daro labai didelę įtaką visam organizmui. Pirmiausiai jie veikia pagrindinę medžiagų apykaitą, turi skatinantį poveikį organizmo augimui ir vystymuisi, net vaisiui būnant mamos įsčiose. Svarbus poveikis nervų sistemai, intelektui, raumenims. Skydliaukėje yra ir ląstelių, gaminančių hormoną kalcitoniną, kuris reguliuoja kalcio ir fosforo apykaitą organizme.

Medicinos paslaugų centro šeimos gydytoja Edita Svikščiūtė teigia, kad simptomai priklauso nuo to, kaip pasikeitė skydliaukės veikla, pavyzdžiui, jei yra hipofunkcija, kai hormonų išskiriama per mažai, pirmiausiai atsiranda bendras nuovargis, fizinio pajėgumo sumažėjimas, šalčio netoleravimas, sausi, lūžinėjantys plaukai, žema kūno temperatūra.

Hiperfunkcijos atveju, kai hormonų gaminama per daug, žmogus gali skųstis padidėjusiu nervingumu, nerimu, nemiga, rankų pirštų drebėjimu, neritmišku širdies plakimu, sumažėja kūno svoris, padažnėja tuštinimasis. Skydliaukės sutrikimus išduoda ir išvaizdos pokyčiai, jei skydliaukės veikla suaktyvėjusi – labai didelės, išstumtos į priekį akys, deformuotas kaklas dėl skydliaukėje augančių mazgų.

Skydliaukės sutrikimai gali būti ir įgimti, ir atsiradę vėliau. Gimus vaikui iš karto daromas genetinis tyrimas ir iš jo galima nustatyti skydliaukės hipofunkciją, dėl šios priežasties, naujagimiui gali atsirasti sutrikę judesiai, užsitęsusi gelta. Skiriamas gydymas skydliaukės hormonais.

Negydant gresia komplikacijos

Pasak E.Svikščiūtės, pastebima, kad hiperfunkcija dažniau sergama vyresniame amžiuje. Skydliaukės sutrikimais 4-8 kartais dažniau skundžiasi moterys, didesnė rizika ir žmonėms, gyvenantiems jodo stygiaus zonoje, patiriantiems didelį stresą, taip pat skydliaukės veikla gali sutrikti brendimo laikotarpiu, nėštumo metu dėl tam tikrų hormonų svyravimo. Jei mama ar sesuo sirgo, reikėtų pasitikrinti profilaktiškai.

Hipofunkcijos negydymo atveju, laikui bėgant gali didėti kūno masė, vystosi depresija, moterims gali sutrikti mėnesinių ciklas, gresia nevaisingumas, persileidimas, vyrams sutrinka spermatozoidų gamyba.

Jei auga mazgai, sutrinka rijimas, jaučiamas skausmas, prikimsta balsas. Operuojama, kai atsiranda daug mazgų, kai galima įtarti piktybinį darinį. Pirmiausiai šeimos gydytojas atlieka kraujo tyrimą dėl skydliaukės hormonų, taip pat galima atlikti skydliaukės echoskopiją ar siųsti endokrinologo konsultacijai, kuris padarys išsamesnius tyrimus. Pačiam pasitikrinti skydliaukę sudėtinga, nes tai labai mažas organas, jei yra sveika, ji nepastebima. Pakitimai pastebimi, jei yra didelių mazgų – atlošus galvą galima pamatyti, kad skydliaukė deformuota.

Skydliaukės mazgai susiformavo nėštumo metu

„Po nėštumo atsitiktinai radau guzą kaklo srityje, po echoskopijos paaiškėjo, kad yra du skydliaukės mazgai po 4 cm. Prieš tai jokių skydliaukės problemų neturėjau, manau, kad tam įtaką padarė nėštumas, pakitę hormonai“, – pasakojo Kornelija.

Gydytojos teigimu, nėštumo metu skydliaukės hormonų poreikis būna didesnis, gali atsirasti veiklos nepakankamumas, dėl to formuojasi mazgai. Jie nėra „nekalti“, turi didesnę skydliaukės vėžio riziką, tad tokiu atveju reikėtų nustatyti, ar mazgas nėra piktybinis, o tuomet paskirti tinkamą gydymą.

Dėl kontraceptinių tablečių hormonų įtakos skydliaukės ligų susidarymui nerimauti nereikėtų, pasak specialistų, jos nedaro tokio poveikio.

Kad apsisaugotume nuo skydliaukės sutrikimų, gydytoja rekomenduoja profilaktiškai kartą per metus pasitikrinti tiems, kurių šeimoje buvo ar yra sergančių skydliaukės ligomis. Taip pat rekomenduojama vengti streso, jonizuojančios spinduliuotės, vartoti pakankamą kiekį jodo turinčių produktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.