Procedūros, gelbstinčios nuo užsitęsusio skausmo: kas tai?

Skausmas – daugeliui mūsų gerai žinomas nemalonus jausmas, verčiantis ieškoti pagalbos. Neigiamas skausmo poveikis daugialypis – jis griauna mūsų planus, trukdo dirbti, bendrauti.

Dėl lėtinio skausmo gali sutrikti miegas, judėjimas, nusilpti imunitetas, blogiau gyti žaizdos.<br>123rf nuotr.
Dėl lėtinio skausmo gali sutrikti miegas, judėjimas, nusilpti imunitetas, blogiau gyti žaizdos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 5, 2015, 4:45 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 10:00 PM

Lėtinis skausmas yra pripažintas savarankiška liga, turinčia nustatytus simptomus ir konkretų gydymą, nes vien skausmą malšinančių vaistų nepakanka. Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, lėtinio skausmo sindromas kamuoja maždaug 0,2 proc. mūsų planetos gyventojų. Dėl lėtinio skausmo gali sutrikti miegas, judėjimas, nusilpti imunitetas, blogiau gyti žaizdos. Jei lėtinis skausmas trikdo žmogaus gyvenimo kokybę, adaptaciją, funkcijas, jį rekomenduojama gydyti. Taip pat svarbu, kad pagalbos suskubtume ieškoti laiku.

Apie lėtinio skausmo gydymo galimybes kalbamės su VU ligoninės Santariškių klinikos Anesteziologijos, intensyvios terapijos ir skausmo gydymo centro Skausmo gydymo dienos stacionaro vyr. ordinatoriumi ir „Northway“ medicinos ir chirurgijos centro gydytoju anesteziologu-reanimatologu Alfredu Vaitkumi.

– Ar skausmas yra įveikiamas?

– Skausmas toli gražu ne visuomet įveikiamas. Svarbu kaip jis kontroliuojamas, valdomas, kiek jis veikia žmogaus gyvenimą, jo kokybę. Žiūrint iš šio taško – dažnai galima pasiekti pozityvių pokyčių.

– Ar skausmas visuomet yra kažkokios ligos simptomas, praeinantis išgydžius ligą?

– Skausmas ne visuomet yra tik ligos simptomas. Juk pargriuvus, susitrenkus – taip pat paskauda, bet tai ne liga ar rimta trauma. Skausmas yra jutimas, kuris praneša, kad organizmui kažkas nefiziologiška. Nebūtinai tai rimta liga.

Kita vertus, jei liga pasireiškia skausmais ir ligą išgydome, tai ne visuomet skausmas gali praeiti. Kartais jis lieka kaip ligos pasekmė.

– Dėl kokių skausmo sindromų kreipiamasi dažniausiai?

– Dažniausiai į skausmo gydymo specialistus žmonės kreipiasi ar yra nukreipiami kitų gydytojų dėl nugaros ir sąnarių skausmų. Taip pat kreipiamasi dėl skausmų, įtakotų nervų sistemos pažeidimų, skausmų po traumų ir operacijų, onkologines ligas lydinčių skausmų.

– Ar lėtinis skausmas tik vyresnio amžiaus žmonių problema?

– Lėtinis skausmas nėra tiesiogiai susijęs ar proporcingas amžiui. Yra vaikų lėtinis skausmas, yra įvairaus amžiaus suaugusiųjų lėtinis skausmas. Skausmas skausmui nelygus, kaip ir jo išgyvenimas. Jis taip pat „nesirenka“ lyties, ligos ar kitų aspektų.

– Kokioms indikacijoms esant rekomenduojama kreiptis į skausmo gydymo specialistą?

– Tokios specialybės ar specializacijos kaip skausmo gydymo specialistas Lietuvoje nėra. Kaip gydytojas anesteziologas-reanimatologas aš atstovauju ir išmanau intervencinį skausmo gydymą, tai yra specifinė gydymo sritis. Konsultuotis galima dėl įvairių skausmo sindromų. Svarbūs momentai būtų, kad skausmas turėtų būti užsitęsęs ir jau išbandyti kiti paprastesni ir lengviau pritaikomi gydymo metodai. Esant reikalui mes konsultuojamės su fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojais, gydytojais radiologais, neurologais, neurochirurgais, ortopedais, kraujagyslių chirurgais, onkologais ir kitų sričių specialistais. Tai yra labai svarbu kompleksiškai gydant skausmą.

– Kaip atliekamos intervencinės skausmo gydymo procedūros?

– Intervencinių skausmo gydymo procedūrų esmė, kad siekiama paveikti tam tikras žmogaus kūno vietas, kurios yra susijusios su skausmo priežastimi ar jo jutimu. Poveikiui sukelti dažnai naudojamos adatos ar panašios priemonės, kuriomis pasiekiamos reikiamos vietos. Poveikis sukeliamas lokaliai leidžiant vaistus, veikiant didele ar atvirkščiai – žema temperatūra, o taip pat elektromagnetinėmis bangomis. Tokie yra intervencinių procedūrų bendrieji principai.

– Ar intervencinės skausmo gydymo procedūros gali būti atliekamos bet kokio amžiaus žmonėms?

– Intervencinių procedūrų taikymo amžius neriboja. Kartais pritaikymą riboja sunkūs lydintys susirgimai ar adekvataus kontakto su pacientu nebuvimas.

– Ar intervencinė skausmo gydymo procedūra visiškai nuslopina skausmą?

– Visiškas skausmo nuslopinimas – nedažnas. Paprastai siekiamybė yra jo sumažinimas, kuris būtų reikšmingas žmogui, jo gyvenimo kokybei. Pavyzdžiui, jei skausmas lieka, tačiau silpnesnis ir dėl to pacientui per pusę sumažėja vaistų nuo skausmo vartojimas, skausmo medicinoje tai jau yra nemažas pasiekimas.

– Ar skausmas nuslopinamas visam laikui?

– Kartais pasitaiko ir taip, bet nedažnai. Jei liga, kuri lydi skausmą yra lėtinė, ypač jei degeneracinė, tuomet kalbėti apie skausmo nuslopinimą visam laikui nerealu. Gera žinia, kad sėkmingą gydymą esant reikalui galima kartoti. Dar vienas svarbus momentas, kad neretai nuo paties paciento daug priklauso ar skausmas atsinaujins ar ne.

– Ar rezultatas jaučiamas iš karto atlikus procedūrą?

– Įvairiai, kartais iš karto, kartais savaitės ar kelių bėgyje jis palaipsniui keičiasi.

– Kokie naujausi skausmo gydymo metodai?

– Labai naujų gydymo metodų nėra, dažniau pasitaiko naujoviški senų gydymo metodų pritaikymai. Taip pat ne vienu metu į įvairias šalis nauji gydymo metodai ateina. Daugelis Lietuvoje naujai pritaikomų gydymo metodų dešimtmečiais praktikuojami kitose šalyse. Skausmo medicinoje dažnai tą lemia ekonominis progresas, nes gerėjant ekonominei situacijai vis daugiau dėmesio skiriama gyvenimo kokybei. Prie naujesnių ir pasitvirtinusių intervencinių gydymo metodų galima priskirti pulsinę radiodažnuminę terapiją ir kriodestrukciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.