Širdies permušimai: ką reiškia, kai „vartosi krūtinė“?

Paradoksalu, bet gerėjant pragyvenimo lygiui pasaulyje ir medicinai sparčiai besivystant į priekį, vis dažniau pasigirsta statistinių duomenų apie tai, jog ypač didėja mirštamumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Labai svarbu jas diagnozuoti kuo anksčiau ir nustatyti priežastis bei tinkamai parinkti ligų gydymo metodą. Apie širdies permušimus, moksliškai vadinamas ekstrasistolėmis, pasakojo Kaune įsikūrusios klinikos „Elite medicale“ kardiologė Leonarda Linonienė.

Jei žmogus yra jaunas ir pats permušimų nejaučia, gydyti tikrai nereikia, nes taikomi vaistai gali sukelti rimtesnius širdies ritmo sutrikimus nei žmogus turi.<br>123rf nuotr.
Jei žmogus yra jaunas ir pats permušimų nejaučia, gydyti tikrai nereikia, nes taikomi vaistai gali sukelti rimtesnius širdies ritmo sutrikimus nei žmogus turi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

May 5, 2015, 10:43 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 11:26 PM

– Kas yra širdies permušimai?

– Tai neritmiškos širdies veiklos atsiradimas. Kai žmogus sveikas ir nėra jokių pakitimų, širdies veikla yra ritmiška, o kai atsiranda permušimai, veikla tampa visiškai neritmiška.

– Kokie yra širdies permušimų požymiai?

– Juos labai sunku įvardyti. Būna, kad žmonėms rašome elektrokardiogramą, aiškiai fiksuojame širdies permušimus, o žmogus jų visiškai nejaučia, jo savijauta puiki. Tokiu atveju uždedame aparatą, kuriuo fiksuojame širdies ritmą visą parą, ir tiksliai viską nustatome. Tačiau būna atvejų, kad permušimais skundžiasi ir itin jautrūs žmonės – aparatai ekstrasistolių nefiksuoja, bet pacientai jas stipriai jaučia, skundžiasi, kad kažkas krūtinėje „vis apsiverčia“.

– Dėl kokių priežasčių atsiranda ekstrasistolės?

– Priežastys būna pačios įvairiausios. Gali būti dėl elektrolitų balanso sutrikimo, kai trūksta kalio ar magnio. Taip pat būna dėl uždegiminių dalykų, kai atsiranda širdies raumens uždegimai. Taip pat jos gali atsirasti sportininkams dėl širdies pertempimo ar net dėl skydliaukės funkcijų sutrikimų. Visada reikia stebėti paciento būklę ir spręsti – reikia permušimus gydyti ar ne.

– Yra atvejų, kai jų gydyti nereikia?

– Tikrai taip. Jei žmogus yra jaunas ir pats permušimų nejaučia, gydyti tikrai nereikia, nes taikomi vaistai gali sukelti rimtesnius širdies ritmo sutrikimus nei žmogus turi. Tad visų pirma reikia išsiaiškinti ekstrasistolių priežastis ir jas šalinti. Jei žmogus karščiuoja arba yra po operacijos, o organizme sumažėja skysčių, kalio ir magnio kiekis, tada jam duodami būtent tokie preparatai, o ne antiritminiai vaistai. Esant uždegimams, reikia gydyti priešuždegiminius procesus, o jei problemos su skydliauke, reikia gydyti ją, o ne širdies ritmo sutrikimus. Būna, kad širdies ritmo sutrikimai atsiranda dėl išeminės širdies ligos. Tokiu atveju būtina tinkamai parinkti gydymą šiai ligai, o ne sutrikimams.

– Širdies permušimai galimi ne tik vyresnio amžiaus žmonėms?

– Jie pasireiškia ir visai jauniems žmonėms, dažnai sunkų fizinį darbą dirbantiems vyrams, sportininkams. Tačiau jei kalbėtume apie pagyvenusius žmones, reikėtų susirūpinti – vyresniame amžiuje atsiradę širdies permušimai dažnai byloja apie organinius širdies susirgimus.

– Ar reikėtų sveikiems žmonėms naudoti kalio ir magnio preparatus vartoti kaip prevencinę priemonę norint užkirsti kelią širdies permušimams?

– Ne. Juos vartoti turėtų nebent sportuojantys asmenys, kurie labai daug prakaituoja, dirba. Tokiu atveju didesnio fizinio krūvio metu reikėtų pavartoti šiuos preparatus, o sveikiems žmonėms – tikrai ne. Kalio ir magnio trūkumą organizme parodo bendrasis kraujo tyrimas.

– Kaip turėtų gyventi žmonės, norintys išvengti širdies permušimų ir bendrai širdies ligų?

– Kiekvienam iš mūsų reikia vartoti kuo mažiau kavos, juodos arbatos, vengti stresinių situacijų. Taip pat būtini pasivaikščiojimai gryname ore. Įvairaus amžiaus žmonėms labai tinka šiaurietiškas ėjimas, kurio metu dirba visi kūno raumenys.

Kalbant apie mitybą, labai svarbu ją subalansuoti. Racione kiekvieną dieną turėtų būti pomidorų, slyvų, morkų ir jų sulčių, bananų, moliūgų. Jei norite turėti sveiką širdį, turėtumėte atsisakyti alkoholinių gėrimų bei rūkymo, kuris siaurina kraujagysles ir didina žmogaus dirglumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.