Sustojo mažosios Estrėjos širdis, mergaitė mirė

Antradienio vakarą užgeso vienerių metų lietuvaitės Estrėjos širdis. Mergaitei buvo persodinta bendraamžio donoro iš Prancūzijos širdelė, tačiau jai plakti nebuvo lemta, mergaitės gyvybė užgeso vėlų antradienio vakarą. Šia liūdna žinia socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino mergaitės artimieji.

Vienerių metų lietuvaitei Estrėjai buvo persodinta bendraamžio donoro iš Prancūzijos širdelė.<br>P.Katausko nuotr.
Vienerių metų lietuvaitei Estrėjai buvo persodinta bendraamžio donoro iš Prancūzijos širdelė.<br>P.Katausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 5, 2015, 11:30 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 8:42 PM

Interneto vartotojai „Facebook“ tinkle suskubo dalintis šia informacija ir šeimai siųsti užuojautą.

Ši Estrėjos istorija visą Lietuvą prikaustė prie ekranų. Sėkmingai atskraidinta širdis, operacija, rodėsi, kad viskas klostosi pagal teigiamą scenarijų.

Paieška vyko už Lietuvos ribų

Niekaip nepavykus rasti tokio amžiaus donoro Lietuvoje, kūdikio širdis buvo atskraidinta net iš Prancūzijos. Į Vilniaus oro uostą širdelė skraidinta lėktuvu, o iš ten iki Santariškių – Lietuvos pasieniečių sraigtasparniu.

Kai ieškoma donorinio organo skubios transplantacijos laukiantiems pacientams ir jis neatsiranda Lietuvoje, kreipiamasi į užsienio šalis – į Eurotransplant organizaciją, visas ES šalis. Ypač sudėtinga situacija su donorais-vaikais. Lietuvoje donorų vaikų būna itin retai – vos 1 – 2 per metus. Kai donorinio organo laukia vaikai, paieška visada vyksta ir už Lietuvos ribų.

Liga buvo mįslė gydytojams

Sunki Estrėjos liga – buvo mįslė ne tik gydytojams, bet ir jos motinai. Motina Dalia Jančiauskienė „Lietuvos rytui“ prieš kurį laiką pasakojo, kad nėštumas buvo normalus, nebuvo jokių ženklų, kad vaisiui gali vystytis širdies liga. Mergaitė gimė normalaus svorio. Apie naujagimės širdies raumens ligą tėvai sužinojo, kai ji sulaukė trijų mėnesių.

„Duktė sunkiai serga, jai tenka ištverti daug skausmo, nes leidžiamos injekcijos, dažnai atliekami tyrimai, imamas kraujas“, – tą kartą kalbėjo Estrėjos tėvas Darius Jančiauskas. Kiekviena nauja dukters diena jam atrodė kaip didelis laimėjimas. Vyras neabejojo – sulaukus tinkamo donoro laimė užsuks ir į jo šeimą.

Estrėjos širdies raumuo buvo labai nusilpęs, todėl ligoninėje gydoma mergaitė buvo dažnai perkeliama į reanimaciją. Širdies raumens ligos yra klastingos, todėl vaisiui vystantis galima ir neįtarti tokios bėdos. Gimus kūdikiui širdis ima silpti pamažu. Nėra vieno atsakymo, kodėl širdies liga užklumpa naujagimį. Tai gali būti susiję su genetiniu polinkiu, įvairiais kitais veiksniais.

„Dažniausiai tėvams atrodo, kad vaikas gimė sveikas, normaliai vystėsi, nė vienas medikas nieko nepastebėjo. Iš tikrųjų taip gali būti, nes simptomai atsiranda pamažu. Kai prasideda dusulys, kvėpavimo sutrikimai, tai jau rodo, kad yra širdies veiklos nepakankamumas“, – sakė Vilniaus universiteto Santariškių klinikų vaikų kardiologė medicinos mokslų daktarė Rita Sudikienė.

Kai širdis tiek nusilpsta, kad beveik nesugeba susitraukti, išryškėja širdies nepakankamumo požymiai. Tuomet menkiausia infekcija gali būti mirtinai pavojinga, nes dėl to paūmėja liga.

Širdies persodinimo operacijos šiuo metu Lietuvoje laukia dar du maži vaikai. Suaugusių donorų organai negali būti persodinami kūdikiams, tad tokios operacijos itin retos. Pernai Lietuvoje buvo tik vienas galimas donoras vaikas, tačiau jo tėvai nesutiko paaukoti organų transplantacijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.