Ligos, dėl kurių seksas tampa kančia

Dispareunija – skausmas sekso metu – yra stebėtinai dažna moterų problema. Pasak vieno tyrimo, dėl šios ligos kenčia 40 proc. moteriškosios lyties atstovių, o kito rezultatai teigia, kad ji būdinga 10 proc. gyventojų. Tikrąjį skaičių nustatyti sunku, nes dauguma šios problemos tiesiog gėdijasi.

Kai kurios priežastys yra labiau psichologinės, pavyzdžiui, yra vaginizmu vadinama liga, dėl kurios makšties raumenys pernelyg susitraukia.<br>123rf nuotr.
Kai kurios priežastys yra labiau psichologinės, pavyzdžiui, yra vaginizmu vadinama liga, dėl kurios makšties raumenys pernelyg susitraukia.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-20 18:01, atnaujinta 2017-11-27 15:26

Angela Lyons buvo viena iš šių moterų. Ji su vyru laimingoje santuokoje gyveno 44-erius metus, tačiau vėliau iš jos dingo vienas dalykas – seksas.

Tik vyrui pareiškus, jog jis nori tokios žmonos, kokia ji buvo anksčiau, Angela suprato, jog jai reikia pagalbos.

Moteris sekso metu skausmą pradėjo justi būdama 57-erių, tačiau pagalbos paprašė tik praėjus 6-iems metams.

Ši problema – itin dažna.

„Tačiau svarbu prisiminti, jog yra daug būdų nustatyti problemos priežastį, – sakė šeimos gydytoja iš Londono Sarah Jarvis. – Moterys turėtų dažniau kreiptis į šeimos gydytoją, bet tai – sunku, jei jos gėdijasi savo problemos.“

Pasak jos, dėl skausmo sekso metu gali nutrūkti santykiai, bet to lengva išvengti – yra daugybė būdų nesunkiai nustatyti problemos priežastį.

„Galiu paimti tepinėlį, patikrinti, ar nėra infekcijos arba uždegimo, pažiūrėti, ar kontraceptinė priemonė savo vietoje, atlikti ultragarso testą ar net nusiųsti moterį pas specialistą, jei manau, kad tai būtina,“- vardijo moteris.

Paskatina estrogeno sumažėjimas

Būna įvairių problemos priežasčių.

„Tai gali paskatinti liga, infekcija, fizinės ar psichologinės priežastys arba net kelių faktorių kombinacija, – teigė Kate Lough, fizioterapeutė iš Glazgo. – Viena iš dažniausių priežasčių – menopauziniai pasikeitimai. Organizme sumažėja estrogeno, kuris palaiko audinių drėgmę ir sveikatą, todėl makštis gali išdžiūti.

Be to, makštis po menopauzės pasidaro nebe tokia elastinga.“

Taip yra todėl, kad dėl pasikeitusio estrogeno kiekio organizme sumažėja ir kolageno, baltymo, kuris užtikrina audinių sveikatą.

Fizinių problemų gali atsirasti dėl neigiamo hormonų sumažėjimo poveikio lytiniam potraukiui, nuotaikai ir energingumui.

Fizinį diskomfortą galima sumažinti hormonų pakeitimo terapija, estrogeno kremu arba geliu. Kremo bei gelio pranašumas – tai, kad jo galima užsitepti būtent ten, kur jo reikia, jis padeda atkurti audinius, be to, šalutinio poveikio rizika mažesnė.

Priemonė naudojama du kartus per savaitę, prieš einant miegoti. Kitas pasirinkimas – makšties drėkinimas. Rekomenduojama naudoti būtent makščiai, o ne kitoms kūno dalims skirtas drėkinimo priemones, nes jos ilgiau išsilaiko ir geriau veikia.

Moterys gėdijasi

Nors visos šios priemonės gali padėti, K.Lough atskleidė, jog dauguma vyresnio amžiaus moterų gėdijasi savo problemų.

„Kai kurios moterys gėdijasi to, jog sulaukę 60-ies tebėra lytiškai aktyvios, todėl neprašo pagalbos, jei kyla problemų,“- sakė fizioterapeutė.

Būtent taip buvo Angelai, tačiau ji sukaupė drąsos ir nuėjo pas gydytoją. Jis išrašė estrogeno kremo. Ši priemonė moteriai labai padėjo – ji stebėjosi, jog problemos sprendimas toks paprastas.

Tačiau yra daugybė kitų priežasčių, kodėl sekso metu gali būti juntamas skausmas. Kai kurios moterus patiria problemų dėl randinio audinio, kuris susiformavo dėl plyšimo tarpuvietėje gimdymo metu.

Šis plyšimas pirmojo gimdymo metu įvyksta apie 90 proc. moterų. Kai kurios ilgai nejaučia jokio diskomforto ar skausmo, tačiau jis gali prasidėti po menopauzės – pasikeitęs hormonų balansas gali turėti įtakos toje vietoje esantiems audiniai.

Dėl rando kylančias problemas paprastai galima išspręsti nesunkia procedūra, kurios metu pašalinamas randinis audinys. Operacija atliekama naudojant vietinius anestetikus, po jos atsigaunama labai greitai.

Kita skausmo sueities metu priežastis – endometriozė, liga, dėl kurios į gimdos gleivinę panašus audinys užauga kiaušidėse, kiaušintakiuose ar kaklelyje. Endometriozės lopai būna įvairaus dydžio – nuo smeigtuko galvutės iki didelių gabalų.

Šia liga sergančios moterys gali jausti skausmą, kuris baigiasi tik praėjus kelioms valandoms po sekso. Žemutinėje pilvo bei dubens dalyje jaučiamas skausmas gali būti nuolatinis, ne tik praėjus nedaug laiko po lytinio akto, be to, jis gali pasidaryti itin stiprus mėnesinių metu.

Problemų gali sukelti ir fibroidai – gerybiniai gimdos augliai. Nors jie patys nėra skausmingi, dėl jų gimda gali pasidaryti stambesnė ir kilti nepatogumų sekso metu.

Įtakos gali turėti ir vidurių užkietėjimas arba dirglios žarnos sindromas, taip pat sudirgimas arba alergija dėl muilo bei šampūno.

Būna ir sunkių atvejų

Ginekologė Pat O'Brien nerekomenduoja naudoti intymios moteriškos higienos priemonių.

„Makščiai reikia gerųjų bakterijų, kad ji galėtų normaliai funkcionuoti, – sakė ji. – Nebūtina pirkti įvairių priemonių – svarbiausia higienos normų laikymasis.“

Tačiau ne visos problemos taip lengvai išsprendžiamos. 57-erių June Edwards iš Glazgo diagnozuota sklerozuojanti kerpligė – odos liga, dėl kurios ant genitalijų atsiranda nedidelių baltų, niežinčių dėmių.

Šios dėmės bėgant laikui pasidaro didesnės ir gali užimti didelį plotą.

Šia liga dažniausiai suserga moterys virš 50-ies. Ji nėra užkrečiama, tačiau priežastys nėra žinomos. Liga serga 1 iš 1000 moterų, tačiau manoma, jog dauguma švelnesnių formų lieka neišgydytos, nes yra palaikomos pienlige.

Kitaip nei sergant pienlige, dėl sklerozuojančios kerpligės nebūna išskyrų iš makšties, be to, įprastiniai vaistai nuo pienligės neveiksmingi.

June liga prasidėjo sulaukus 49-erių ir vis sunkėjo 8-erius metus. Moteris pas šeimos gydytoją apsilankė tik praėjus 7-eriems metams, kuris ją nusiuntė pas ginekologą. Specialistas uždegimui sumažinti išrašė steroidų kremo.

Kai kurios priežastys yra labiau psichologinės, pavyzdžiui, yra vaginizmu vadinama liga, dėl kurios makšties raumenys pernelyg susitraukia. Dėl jos seksas gali būti skausmingas arba išvis neįmanomas.

Ši liga gali kilti dėl anksčiau patirtos prievartos arba traumos vaikystėje.

S.Jarvi ragina visas skausmą sekso metu patiriančias moteris kreiptis į gydytoją, nes beveik visais atvejais įmanoma pagerinti situaciją.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.