Kodėl atsiranda spuogeliai ant lytinių organų?

Bėrimai, atsirandančios pūslelės – nėra sunki liga. Dažniausiai jos atsiranda ant lūpų tuomet, kai mūsų imuninė sistema nusilpsta. Tačiau pūslelės gali atsirasti ir ant lytinių organų, taip sukeldamos ne tik nepatogumo jausmą, bet ir itin nemalonų skausmą.

Pūslelės gali atsirasti ir ant lytinių organų.<br>123rf nuotr.
Pūslelės gali atsirasti ir ant lytinių organų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2015, 11:02 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 6:47 PM

Priežastys

Pūslelės atsiranda dėl organizme esančio herpes viruso, kuris būna dviejų rūšių – HVS-1 ir HVS-2. Ši liga yra nuolat pasikartojanti – gali atsirasti kas kelias savaites arba tik kelis kartus per visą gyvenimą. Tačiau net ir nepasireiškianti pūslelinė nereiškia, kad virusą pavyko nugalėti. Jis visuomet išlieka žmogaus organizme.

Pūslelinė pasireiškia tuomet, kai mūsų imuninė sistema yra nusilpusi. Tačiau gali būti ir kitos jos atsiradimo priežastys – įvairios ligos, stresas, netaisyklinga mityba, per ilgas deginimasis saulėje, menstruacijos.

Pūslelinė ant lytinių organų atsiranda dėl HVS-2 tipo viruso. Šio tipo virusu dažniau užsikrečia moterys. Skaičiuojama, kad nuo pūslelinės ant lytinių organų kenčia maždaug penktadalis visų žmonių.

Simptomai

Pūslelinė ant lytinių organų gali atsirasti staiga. Ji išryškėja lytinių organų srityje aplink makštį, ant lytinių lūpų, gimdos kaklelio, vyrams – ant apyvarpės. Pūslelės taip pat gali atsirasti ant sėdmenų, šlaunų, išangės srityje. Dėl herpes viruso susiformuoja skausmingi raudoni „spuogeliai“.

Jaučiamas dilgčiojimas lytinių organų srityje, atsiranda skausmas šlapinantis, patinsta kirkšnies limfmazgiai. Šiuos simptomus gali lydėti ir galvos bei raumenų skausmai, karščiavimas.

Įprastai pūslelinė skausmingiausia atsiradusi pirmą kartą. Beveik pusei žmonių, kuriems susiformuoja „spuogeliai“ ant lytinių organų, taip atsitinka tik kartą. Pūslelinė nepasikartoja, nors žmogus ir toliau yra viruso nešiotojas.

Lytinių organų pūsleline užsikrečiama lytinių santykių metu, todėl labiausiai rizikuoja tie, kurių lytinis gyvenimas itin aktyvus.

Gydymas

Pūslelinės gydymui skirti vaistai paveikia virusą taip, kad simptomai visiškai išnyksta, o virusas „užmigdomas“. Tiesa, vaistai tik panaikina simptomus, mat, kaip žinia, pūslelinė nėra išgydoma. Tačiau medikamentai padeda panaikinti simptomus, sumažina jų pasireiškimo sunkumą ir dažnumą.

Jeigu vaistus vartosite kasdien, tikimybė, jog pūslelės neatsiras, padidėja iki 75 proc. Negydoma pūslelinė gali išplisti po visą organizmą, tuomet patariama ne tik vartoti vaistus, bet ir gerti B grupės vitaminus.

Komplikacijos

Pūslelinė gali sukelti net labai sudėtingų komplikacijų. Dėl jos jums gali išsivystyti nugaros smegenų uždegimas, meningitas. Pūslelinė nuo lytinių organų toliau išplinta dėl viruso paveiktos nervų sistemos.

Prevencija

Norint išvengti lytinių organų pūslelinės plitimo, reikėtų susilaikyti nuo lytinių santykių tuomet, kai pastebite pirmuosius pūslelinės simptomus. Taip pat būtina perspėti savo partnerį apie tai, jog esate viruso nešiotojas, ir geriausia naudoti prezervatyvą lytinio akto metu. Taip pūslelinė nebus perduota sveikam žmogui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.