Galūnių tirpimas – pavojingų ligų pranašas

Daugelis įvairaus amžiaus žmonių žino, ką reiškia galūnių tirpimas. Kartais jis pasireiškia, kai ilgai ir nepatogiai sėdime ant vienos kojos, o kartais nubundame naktį jausdami, kad miego metu nepatogiai laikėme rankas. Tačiau ar gali galūnių tirpimas reikšti tam tikras ligas? Apie tai papasakojo Vilniaus Santariškių neurologė dr. Aušra Klimašauskienė.

Pakeitus padėtį, kraujotaka atsistato, tirpimas praeina.<br>123rf nuotr.
Pakeitus padėtį, kraujotaka atsistato, tirpimas praeina.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

Jun 28, 2015, 7:36 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 1:36 AM

– Ką dažniausiai reiškia galūnių tirpimas?

– Galūnių tirpimas reiškia, kad dėl kažkokių priežasčių yra dirginamos nervų galūnėlės, atsakingos už informacijos apie jutimus perdavimą nervų sistemai.

– Dėl kokių priežasčių dažniausiai tirpsta rankos ir kojos?

– Rankų ir kojų tirpimo priežasčių yra labai daug. Dauguma jų nėra pavojingos gyvybei, bet kartais būna reikalinga neurologo konsultacija. Jas galima suskirstyti į neurologines ir ne, t.y. tirpimus dėl nervų sistemos ligų ir tirpimus ne dėl nervų sistemos ligų.

Dažniausiai galūnė nutirpsta, kai ilgesnį laiką pabuvus nepatogioje padėtyje užspaudžiamos kraujagyslės, kurios maitina nervą arba kelis, tada nutirpsta ranka arba koja ar jų dalis. Pakeitus padėtį, kraujotaka atsistato, tirpimas praeina. Taip nutinka nepatogiai sėdint, miegant. Šie tirpimai nepavojingi, tai ne liga.

Vyresnio amžiaus žmonėms lėtinis kraujotakos nepakankamumas galūnėse gali sukelti pojūčius, kuriuos jie apibūdina kaip tirpimą. Taip pat jei galūnė dėl kokių nors priežasčių patinusi, pvz. įkandus vabzdžiui, ji gali tirpti.

Galūnės dažnai tirpsta jautriems žmonėms nesant jokios ligos. Susijaudinus ar ištikus nerimo paroksizmui bei pradėjus giliau kvėpuoti, per daug deguonies patenka į galūnes, o tai sukelia tirpimus.

Kita tirpimų priežastis yra nervų sistemos ligos. Pirmiausia tai ligos ir būklės, kai pažeidžiami periferiniai nervai t.y. nervai kurie ateina į raumenis bei neša informaciją apie jutimus iš odos, paodžio, raumenų ir kitų struktūrų. Tai gali būti daugybinis nervų pažeidimas – polineuropatija. Pagrindinės polineuropatijų priežastys išsivysčiusiose šalys yra cukraligė ir alkoholizmas, taigi esant pastoviems galūnių tirpimams, ypač kojose, reikėtų įtarti šias ligas ir jas gydyti. Gerokai retesnės polineuropatijų priežastys yra vitaminų stoka, kurią gali sukelti mitybos nepakankamumas dėl ligų, badavimo, netradicinė mityba (vegetarai, veganai ir panašiai).

Be polineuropatijų, tirpimus sukelia atskirų nervų pažeidimas, dažniausiai jų suspaudimas siauros vietose, kur jie praeina tarp kaulų, sausgyslių, raiščių ir raumenų – vystosi taip vadinami tuneliniai sindromai. Dažniausias tunelinis sindromas yra riešo kanalo sindromas, kai vidurinis nervas yra spaudžiamas sustorėjusio skersinio riešo raiščio. Pradeda tirpti rankos naktimis, jas reikia kratyti gniaužyti. Riešo raištis sustorėja dėl pasikartojančių riešo judesių darbo metu. Užsienio šalių literatūroje akcentuojama, kad tai – ilgo darbu su kompiuteriu pasekmė, tačiau Lietuvoje tai tikrai toli gražu nepagrindinė riešo kanalo sindromo priežastis. Riešo kanalo sindromą mes diagnozuojame moterimis (jos serga daug dažniau dėl iš prigimties siauresnio kanalo), kurios daug dirba darže ir sode – ravi, karpo vejos kraštus. Anksčiau jis vargindavo melžėjas, dabar melžiama su aparatais, ši problema retesnė. Kiti moterų darbai susiję su riešo kanalo sindromo išsivystymu – mezgimas, tešlos minkymas. Gerokai rečiau, bet riešo kanalo sindromas vystosi ir vyrams, kuri dirba sunkų fizinį darbą.

Mažasis rankos pirštelis gali nutirpti dėl antro pagal dažnumą tunelinio sindromo – alkūninio nervo suspaudimo alkūnės vagoje. Vėlgi, tai dažniausiai susiję su fiziniu darbu, gali vystytis po rankos traumos, bei alkūninį nervą mūsų patirtimi neretai nuspaudžia žmonės, kurie labai daug laiko praleidžia prie kompiuterio – jie remiasi alkūne į stalą.

Taip pat galūnės dalis, dažniau kojos, gali tirpti esant šaknelės dirginimui dėl stuburo osteochondrozės.

– Kurios galūnės turi didžiausią polinkį tirpti?

– Dominatinė plaštaka (ranka) – joje pirmiausia vystosi riešo kanalo sindromas.

– Sakoma, kad dažniausiai užtirpsta galūnė tada, kai sutrinka kraujotaka, tačiau ar tai tikrai tiesa?

– Iš dalies tai teisinga, nes nervo kraujagyslės užspaudimas ir yra kraujotakos sutrikimas nerve; taip pat galūnė gali tirpti išsivysčius insultui (sutrikus galvos smegenų kraujotakai), bet tada būna ir kitų simptomų.

– Ką žmogus turėtų daryti, jei nepatogiai sėdint nutirpo koja?

– Atsisėsti patogiai ir ją pamankštinti ar pamasažuoti.

– Kokias ligas gali reikšti per dažnas galūnių tirpimas?

– Dažniausia rankų tirpimo priežastis – riešo kanalo sindromas, kojų – polineuropatijos, visų pirma diabetinė. Dažnai galūnės dalis tirpsta dėl nervų šaknelių pažeidimų esant stuburo osteochondrozei, bet tada tirpimus lydi skausmai, kurie įprastai labiau vargina pacientą, negu tirpimai.

– Ar tai gali būti vienas iš kitų ligų simptomų?

– Gali. Ta liga nebūtinai turi būti nervų sistemos liga. Tirpimai labai dažnas skundas, ir labai daug reikšti – tiek sunkios, tiek lengvos ligos pradžią, tiek jų nenustačius būti tik padidėjusio nervų sistemos jautrumo požymiu. Pvz. yra gerai žinoma, kad kairė ranka gali tirpti arba skaudėti ištikus miokardo infarktui.

– Kada būtina sunerimti dėl galūnių tirpimo ir kreiptis į gydytoją?

– Jei tirpimas nepraeina pakeitus kūno padėtį, jis didėja, tampa nuolatiniu, tada reikalinga šeimos gydytojo konsultacija, jis sprendžia, ar reikalinga neurologo apžiūra.

Jei staiga nutirpsta viena kūno pusė, ypač jei kartu yra ir kitų simptomų – galūnės ar galūnių silpnumas, koordinacijos sutrikimas, galvos svaigimas, tada reikalinga skubi neurologo apžiūra, nes tai gali būti kraujotakos sutrikimas galvos smegenyse (insultas).

– Ar vyresnio amžiaus žmonėms galūnių tirpimas gerokai pavojingesnis nei jauniems?

– Nebūtinai. Vyresni žmonės dažnai jaučia tiek simetriškus galūnių tirpimus, tiek įvairius patirpinėjimus. Ji dažniau serga polineuropatijomis, jų galūnių kraujotaka blogesnė, jiems dažnesni tuneliniai sindromai, nervų šaknelių pažeidimai dėl osteochondrozės. Turbūt retas vyresnis žmogus gali pasakyti, kad jam nieko niekada netirpo ar netirpsta. Tačiau ūmiai išsivystęs visos galūnės nutirpimas vyresnio amžiaus žmonėms tikėtinai reiškia insultą, kuris yra gyvybei pavojingas susirgimas, dėl to reikalinga skubi gydytojo apžiūra.

Iš kitos pusės, dauguma jaunų žmonių jaučia tirpimus dėl padidėjusio nervų sistemos jautrumo, bet vėlgi atsiradęs nuolatinis galūnės nutirpimas gali būti sunkios neišgydomos nervų sistemos ligos – išsėtinės sklerozės pradžia. Tai gali spręsti tik gydytojas apžiūrėjęs pacientą.

Tirpsta ir vaikams

Pasirodo, kad galūnės tirpsta ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Nors jiems ligų pranašu tirpimas būna gana retais atvejais, itin svarbu tėveliams žinoti, kaip tinkamai formuluoti klausimą vaikui, kad šis pateiktų tinkamą atsakymą. Ir kaip gi apibūdinti tą taip visiems žinomą galūnių tirpimą? Konsultuoja Santariškių ligoninės Vaikų neurologijos skyriaus vedėja dr. Rūta Praninskienė.

Vaikams galūnių tirpimas yra labai sudėtingas simptomas jau vien dėl to, kad vaikus labai sunku išklausti apie šią būseną.

Pagrindinės tirpimo priežastys, anot pašnekovės, yra kelios. „Jis gali būti situacinis trumpalaikis dėl patirto streso ir panašiose situacijose pasikartoti. Taip pat tirpimas gali atsirasti nepatogiai sėdint prie kompiuterio ant kojos. Tai vadinamasis užspaudimo sindromas. Tačiau atkreipti dėmesį reikia ne tik į tirpimą bet ir į kitus pasireiškiančius simptomus. Jei vaikui sutrinka vaikščiojimas, o nemalonūs tirpimai pereina į abi kojas, tai gali būti rimtos ligos pradžia. Šie simptomai gali reikšti ūminę uždegiminę polineuropatiją, kuri prasideda po kurio laiko persirgus infekcija“, – teigia medikė.

Paprastai vaikai galūnių tirpimą aiškina kaip skruzdėlyčių bėgiojimą, o mažesni jį vadina skausmu. Būtent todėl tėveliai turėtų tinkamai išklausti apie pojūčius, kad jie nebūtų supainiojami su kitais simptomais.

Pašnekovė, paklausta, kaip reikėtų elgtis, kai dėl nusėdėjimo nutirpsta kažkuri galūnė, pataria ją judinti fiziologinėmis kryptimis bei masažuoti, kad pagerėtų kraujotaka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.