Apie kokias ligas perspėja nusilpę plaukai?

Turėti sveikus ir gražius plaukus ne tik kiekvienos moters, bet ir vyro svajonė. Todėl, pastebėję bent minimalų jų būklės pablogėjimą, puolame ieškoti plaukų kaukių, kondicionieriausc ar bet kokių kitų priemonių, gebančių sugrąžinti plaukams blizgesį. Tačiau retas susimąsto, jog lūžinėjantys ar greitai susiriebaluojantys plaukai gali taip pat perspėti apie mus puolančias ligas. Kokias?

Nusilpę plaukai gali perspėti apie puolančias ligas.<br>123rf nuotr.
Nusilpę plaukai gali perspėti apie puolančias ligas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-20 13:59, atnaujinta 2017-10-25 03:27

Riebaluoti plaukai

Išsitrinkę plaukus galime džiaugtis puriais ir gražiai krentančiais plaukais. Deja, po kurio laiko jie susiriebaluoja ir vėl turime juos „atšviežinti“. Tai yra visiškai normalu. Tačiau, jei jūsų plaukai susiriebaluoja jau tą pačią dieną po galvos plovimo, reikėtų susirūpinti.

Tai gali būti signalas, jog turite problemų su riebalinėmis liaukomis – jos „dirba“ pernelyg intensyviai. Tai toli gražu nėra tik estetinė problema. Jei pastebėjote, jog jūsų plaukai jau tą pačią dieną susiriebaluoja, geriausia yra kreiptis į dermatologą. Mat šis nepatogumas su laiku gali sukelti odos uždegimą.

Dažniausiai riebalinės liaukos veikia netinkamai dėl hormonų sutrikimo. Nuo šios problemos įprastai kenčia paaugliai, moterys po gimdymo ar menopauzės metu. Be to, riebalinių liaukų veikla sutrinka ir tuomet, kai turime bėdų su medžiagų apykaita.

Sausi ir lūžinėjantys plaukai

Perspėti apie ligas gali ir sausėjantys bei lūžinėjantys plaukai. Nors įprastai su šia problema susiduriama tuomet, kai jie netinkamai prižiūrimi, visgi tai taip pat gali būti signalas, jog mums trūksta vitaminų.

Jei suvartojame pernelyg mažai geležies, folio rūgšties, seleno – galime nė neabejoti, jog gražių ir sveikų plaukų turėti nepavys. Lūžinėjantys plaukai perspėja taip pat apie patiriamą stresą, skydliaukės sutrikimus.

Slenkantys plaukai

Kiekvieną dieną mums iškrenta maždaug 100 plaukų. Taip natūralus procesas, dėl kurio nereikėtų jaudintis. Tačiau jei pastebėjote, jog plaukai slenka tiesiog „kuokštais“ susirūpinti verta ne juokais.

Gali tai reikšti, jog nusilpo jūsų imuninė sistema, sutriko hormonų veikla. Vertėtų taip pat atkreipti dėmesį į tai, ką valgote. Plaukai slenka tuomet, kai netinkamai maitinamasi, suvartojama per daug riebalų, greito ir nesveiko maisto. Su šia problema susiduria taip pat žmonės po sunkios ligos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.