Kodėl uogų valgymas gali sukelti kosulį?

Net ir vasarą pradėję kosėti iš karto įtariame, jog peršalome. Bėgame į vaistinę, prašydami vaistų nuo kosulio, tačiau kartais jis tik stiprėja, o mes negalime rasti atsakymo kodėl. Pasirodo dėl to gali būti kaltos uogos.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Respublikinės Šiaulių ligoninės otorinolaringologė J.Stankūnienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Respublikinės Šiaulių ligoninės otorinolaringologė J.Stankūnienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ana Daukševič

Jul 24, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 8:39 AM

Sudirgina skrandį

Suprasti, ar kosėjate dėl peršalimo, ar dėl skrandžio refliukso geriausiai padės gydytojai. Mat būtina atlikti tyrimus, kurie padės tiksliai nustatyti kosulio priežastis. „Žmogus dažniau kosėja atsigulęs, kosulys atsiranda rytais. Jaučiamas deginimas už krūtinkaulio, stemplės srityje, peršti gerklė.

Visa tai nebūtinai susiję su peršalimu. Juolab, kad skrandžio refliukso atveju, nebūdingas yra kosulys“, – sakė Respublikinės Šiaulių ligoninės otorinolaringologė Jolita Stankūnienė.

Medikės teigimu, kosulys, atsidaręs dėl skrandžio refliukso – nūdienos rykštė. Tokių pacientų nuolatos tik daugėja. „Tai šių laikų liga. Gyvenimo tempas, stresas, netinkama mityba, gazuoti gėrimai, keptas bei rūkytas maistas – priežastys, dėl kurių susiduriame su šia problema“ – pasakojo gydytoja.

Kaltos gali būti uogos

Rūgštaus maisto vartojimas taip pat gali būti kosulio priežastis. Kodėl? Pasirodo, vasarą valgydami ypač daug uogų ar vaisių galime sudirginti skrandį dėl ko pradedame kosėti.

„Kosulys atsiradęs dėl uogų – realus ir įmanomas dalykas. Rūgščios uogos sukelia skrandžio refliuksą. Kaltos gali būti uogos, vaisiai, pomidorai. Savaime suprantama, sakingai valgydami šiuos produktus su problemomis tikrai nesusidursime, nes jie yra sveiki. Tačiau viskam turi būti saikas.

Kita vertus daug kas priklauso ir nuo žmogaus organizmo. Jeigu jo skrandis yra „rūgštesnis“, užvalgęs net ir nedidelį kiekį braškių ar vyšnių, žmogus gali pasijusti blogai“, – aiškino J.Stankūnienė.

Kaip gydyti?

Jeigu norime atsikratyti kosulio, atsiradusio dėl skrandžio refliukso, pagrindinis būdas – keisti mitybą. „Patariama nevalgyti prieš miegą bent tris valandas. Miegoti aukščiau pakėlus galvūgalį. Valgyti daugiau kartų per dieną, bet mažesnėmis porcijomis. Vakarienės metu vengti rūgščių vaisių, uogų. Negalima gerti kavos „ant tuščio skrandžio“. Galiausiai yra vaistai – gydoma atirefliuksiniais medikamentais“- pasakojo medikė.

Tiesa, gydytoja tikino, jog vasarą kosėjančių dėl skrandžio refliukso nepadaugėja. Esą ši problema opi ištisus metus.

Laiku susirūpinus dėl atsiradusio kosulio, gydymas gali trukti kelia savaites. Būtent per tiek laiko kosulys turėtų išnykti. Tačiau J.Stankūnienė perspėjo, jog gero rezultato galima tikėtis tik griežtai laikantis gydytojo nurodymų.

„Jei teisingai laikomasi mitybos rėžimo, vartojami vaistai, kosulys turėtų išnykti per tirs savaites, daugiausia – mėnesį. Kita vertus, jeigu žmogus numoja ranką į mitybos patarimus, vien vaistai nepadės ir kosulys niekur nedings. Būtina gyvenimo būdo korekcija“, – paaiškino gydytoja.

Kas yra skrandžio refliuksas?

Skrandžio refliuksas – ligai, kai skrandžio rūgštys „išbėga“ ant gerklų, balso stygų bei sukelia audinių išburkimą. Žmonės pradeda kosėti. Pagrindinė priežastis, dėl kurio atsiranda skrandžio refliuksas – netinkama mityba.

„Dėl netinkamos mitybos atsiranda skrandžio problemos – skrandžio, dvylikapirštės žarnos opaligė. Negydomos šios ligos gali pereiti ir į vėžinius susirgimus“, – perspėjo gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.