Tinstančios kojos – tik nuovargis ar grėsmingos ligos pranašas?

Kasmet maždaug 3 tūkst. Lietuvos gyventojų nustatoma giliųjų venų trombozė. Dėl šios ligos giliosiose venose, dažniausiai kojų, susidaro krešuliai, dar vadinami trombais. Jie sutrikdo normalų kraujo tekėjimą venomis, – kartais jomis negali pratekėti net iki 90 proc. kraujo palyginus su sveiko žmogaus venomis. Tinkamai ir laiku nepradėjus gydyti beveik kas trečiam ligoniui pasireiškia plaučių arterijos embolija – sunki būklė, dėl kurios žmogus gali staiga mirti arba atsirasti kitokių pavojingų sveikatos sutrikimų. Kaip laiku atpažinti giliųjų venų trombozę?

Labai svarbu laiku atpažinti ir pradėti tinkamai gydyti venų ligas.<br>123rf nuotr.
Labai svarbu laiku atpažinti ir pradėti tinkamai gydyti venų ligas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušrinė Šėmienė

2015-07-29 13:55, atnaujinta 2017-10-22 19:39

Nekreipia dėmesio

„Žmonės dažniausiai sunerimsta dėl paviršinių venų ligų – jų išsiplėtimo, kuris matomas plika akimi ir dažniausiai pasitaiko kojose. Jiems atrodo, kad tai didelė bėda, nors iš tiesų tai – daugiau estetinė problema, ypač moterims. Aišku, kartais ir paviršinių venų pažeidimai gali pakenkti sveikatai, tačiau jie mažiau pavojingi. Didesnį nerimą kelia giliųjų venų pažeidimai, kurie gali sukelti gyvybei pavojingų komplikacijų“, – sako Vilniaus miesto Naujininkų poliklinikos vidaus ligų gydytojas Jonas Kastys.

Labai svarbu laiku atpažinti ir pradėti tinkamai gydyti venų ligas, antraip sustabdyti ligos progresavimą ir komplikacijas bus labai sunku ar net iš viso neįmanoma – žmogus nuo jų gali mirti. Pastebėti klastingą ligą galima tik žinant jos simptomus.

Gydytojas J. Kastys teigia, kad kojų sunkumas, ypač antroje dienos pusėje, daugiau pavaikščiojus, ilgiau pastovėjus ar pasėdėjus, kojų veržimo, tempimo jausmas, maudimas ar net skausmas – gali būti požymiai, kad pažeistos giliosiose kojų venos jau susidarė trombų.

„Giliųjų venų trombo sukeltą skausmą nuo kojų skausmo, kurį išprovokuoja kitos ligos, taip pat ir arterijų pažeidimai, pavyzdžiui, jų susiaurėjimas, užakimas ilgamečiams rūkaliams, progresuojanti aterosklerozė, galima atskirti. Bet iš savo praktikos galiu pasakyti, kad dažniausiai šie negalavimai būna susiję su stuburo ligomis, vadinamosiomis diskų išvaržomis, arba sąnarių pakenkimais. Tuomet labiau skauda vaikštant, judant, keičiant kūno padėtį, pavyzdžiui, verčiantis ant kito šono, – sako gydytojas. – Sergant giliųjų venų ligomis, tromboze, priešingai – kojas labiau skauda sėdint, stovint, nes tada kraujas blogiau nuteka ir tvenkiasi venose, jas veržia, plečia. Esant giliųjų venų trombozei, pradėjus eiti, pajudinus kojas skausmas slopsta.“

Gydytojas atkreipia dėmesį: jeigu vakare, ypač po ilgesnės darbo dienos, daugiau pavaikščiojus, pastovėjus ar sėdint kojos pabrinksta, ima mausti, tinsta (ypač viena koja), reikėtų į tokius negalavimus nenumoti ranka. Šie požymiai gali būti sunkios ligos pranašas. Anot pašnekovo, Latvijos gydytojai rekomenduoja dėl giliųjų venų trombozės pasitikrinti net ir tiems žmonėms, kurių kojose išsiplėtę kapiliarai, – jie gali būti pakitimų giliosiose venose atspindys.

Kada kviesti greitąją pagalbą

Įvykus giliųjų venų trombozei, sunkesniu atveju, koja ar ranka sutinsta, įsitempia, tampa kieta, oda net blizga, pamėlsta ir labai skauda. Taip dažniausiai atsitinka staiga ir tik vienoje galūnėje. Pajutęs šiuos simptomus žmogus turėtų kreiptis į gydytoją.

Pas gydytojus būtina kuo skubiau lėkti ar nedelsiant kviesti greitąją pagalbą, kai staigiai ima trūkti oro, stipriai skauda krūtinę, padažnėja širdies ritmas, kartais – atsikosėjama krauju. Gali būti, kad įvyko plaučių arterijų trombozė – krešulys iš kojų venų nukeliavo iki plaučių ir ten užkimšo kraujagyslę. Jei užkemšama didelė arterijos šaka, žmogus gali mirti.

Ši pavojinga komplikacija dažniau gali įvykti ligoniams, kurie negali dėl ligos ar kitų priežasčių ilgai guli lovoje, mažai juda, pavyzdžiui, po sunkių operacijų, sąnarių pakeitimo, traumų, lūžus kaulams ir kt. Tada minėtų giliųjų venų trombozės simptomų gali ir nebūti – galūnė nelabai sutinsta, tik truputį skauda, todėl klaidingai manoma, jog taip yra dėl traumos ar operacijos, ir nesiimama tinkamų prevencijos priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą