7 dalykai, kuriuos būtina žinoti apie šlapimo pūslės uždegimą

Dažnai bėgiojate į tualetą? Atsidūrę ten išspaudžiate vos kelis lašus? Greičiausiai jus kamuoja šlapimo pūslės uždegimas. Tai skausminga ir tikrai nemaloni liga. Tačiau jei laiku imsitės veiksmų, atsikratyti infekcijos bus daug paprasčiau bei išvengsite didelio skausmo.

Šlapimo pūslės uždegimas – skausminga ir nemaloni liga.<br>123rf nuotr.
Šlapimo pūslės uždegimas – skausminga ir nemaloni liga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2015, 8:14 AM, atnaujinta Sep 16, 2021, 4:39 PM

1. Dažniau suserga moterys

Šlapimo pūslės uždegimas dažniau pasireiškia moterims. Kodėl? Kalta anatomija. Moters šlaplė yra vos keturių centimetrų, kai tuo tarpu vyrų net 4-5 kartus ilgesnė. Todėl įvairūs infekcijų sukėlėjai patenka į moters šlapimo pūslę žymiai greičiau.

Be to, šalia šlaplės yra ir makštis bei išangė, kur susikaupia nemažai bakterijų, galinčių lengvai patekti į šlapimo pūslę. Dažniau šlapimo pūslės uždegimas pasitaiko seksualiai aktyvioms moterims, nes sueities metu įvairūs mikrobai tiek nuo moters, tiek ir vyro lytinių organų patenka į šlaplę.

Galiausiai kaltas ir moterų siekis atrodyti gražiai. Neretai jos rengiasi per plonai ir dėl to peršaldo šlapimo pūslę. Tuomet nusilpus atsparumui, išsivysto infekcijos.

2. Uždegimas ir nėštumas

Nuo šlapimo pūslės uždegimo dažnai kenčia nėščios moterys. Nėštumo laikotarpiu moters organizmo audiniai būna atsipalaidavę tam, kad vaikas galėtų augti gimdoje. Tačiau tai reiškia, jog atsipalaiduoja ir šlaplė, šlapimo takai.

Dėl šios priežasties įvairūs mikrobai gali daug lengviau patekti į šlapimo pūslę ir sukelti uždegimą. Be to, padidėjusi gimda užspaudžia šlapimo pūslę ir joje užsilaiko šlapimas, o tai taip pat skatina infekcijos atsiradimą.

3. Kitos ligos

Šlapimo pūslės uždegimą gali paskatinti ir kitų ligų turėjimas. Didelės rizikos grupėje atsiduria vyrai sulaukę 50 metų, kurie turi problemų su prostata. Padidėjusios prostatos liaukos spaudžia šlapimo pūslę taip apsunkindamos šlapinimąsi. Dėl šios priežasties gali atsirasti infekcija.

Cukraligė – taip pat viena iš ligų, dėl kurios gali išsivystyti šlapimo pūslės uždegimas. Pastarasis atvejis itin pavojingas, nes gali greičiau išsivystyti inkstų nepakankamumas.

4. Kaip sumažinti simptomus?

Visų pirma reikia gerti daug skysčių. Patartina netgi stiklinę vandens kas pusvalandį. Taip paskatinsime bakterijų „išplovimą“ iš organizmo. Be to, sumažės skausmas šlapinantis.

Galima gerti atskiestas aronijų ar juodųjų serbentų sultis, dėl didelės vitamino C koncentracijos jos stabdo bakterijų dauginimąsi. Į savo meniu įtraukite spanguoles, jos taip pat turi priešuždegiminių savybių.

Į patiekalus dėkite petražoles, salierų šaknis bei kadagio uogas.

5. Kada kreiptis į gydytoją?

Jeigu šlapimo pūslės uždegimo simptomų nepavyksta panaikinti per dvi dienas, būtina kreiptis į gydytojus. Taip pat ir tuo atveju, jeigu pastebėjote, jog šlapime yra kraujo, karščiuojate. Įprastai gydytojas, atlikęs šlapimo tyrimą, paskirs priešuždegiminius vaistus. Jeigu šlapimo pūslės uždegimą lydi karščiavimas, būtini antibiotikai.

6. Negydymo pasekmės

Negydomas šlapimo pūslės uždegimas gali baigtis netgi inkstų uždegimų ar nepakankamumu. Infekcija taip pat gali patekti į lytinius organus ir sukelti nevaisingumą. Todėl šlapimo pūslės uždegimo neverta ignoruoti.

Geriausia, baigus gydymo kursą, atlikti šlapimo tyrimą dar kartą bei įsitikinti, kad visos bakterijos buvo sunaikintos.

7. Kaip išvengti?

Išvengti šios nemalonios ligos iš tiesų yra gana nesudėtinga. Visų pirma būtina kasdien išgerti 2 litrus skysčių. Taip neleisite bakterijoms kauptis šlapimo pūslėje, nes jos bus šalinamos kartu su šlapimu. Neužlaikykite šlapimo.

Rūpinkitės intymia higiena. Prauskitės du kartus per dieną, tačiau nepamirškite, kad pernelyg dažnas prausimasis taip pat gali būti ligų priežastimi. Taip sunaikinama natūrali organizmo mikroflora, kuri apsaugo nuo infekcijų.

Saugokitės peršalimo, nesėskite ant šalto grindinio, nes tai palankus būdas atsirasti infekcijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.