Komplikacijos gimdymo metu: kaip išvengti baisiausio?

Kiekviena besilaukianti mama svajoja, jog jos vaikelis bus pats gražiausias, gabiausias, o svarbiausia – sveikiausias. Deja, kartais atsitinka taip, jog jau gimdymo metu nepavyksta išvengti komplikacijų. Vilniaus gimdymo namų direktorė, ginekologė Kornelija Mačiulienė tikina, jog norint išvengti komplikacijų svarbiausia savo gydytojui pasakyti apie visus, net menkiausius sveikatos sutrikimus.

Naujagimių mirtingumas Lietuvoje yra mažas.<br>123rf nuotr.
Naujagimių mirtingumas Lietuvoje yra mažas.<br>123rf nuotr.
Naujagimių mirtingumas Lietuvoje yra mažas.<br>123rf nuotr.
Naujagimių mirtingumas Lietuvoje yra mažas.<br>123rf nuotr.
Vilniaus gimdymo namų direktorė K.Mačiulienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniaus gimdymo namų direktorė K.Mačiulienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ana Daukševič

2015-08-26 13:11, atnaujinta 2017-10-18 19:28

– Ar gydytojai visuomet perspėja nėščias moteris apie galimas komplikacijas ir kaip tai padaryti, kad būsima mama neišsigąstų?

– Deja, taip, komplikacijų kartais nepavyksta išvengti. Tačiau negalime ateiti pas nėščiąją ir pasakyti – tu gali mirti gimdymo metu. Kaip tai atrodytų? Todėl stengiamės paaiškinti neįžeidžiant, kad nesužlugdytume moters emociškai.

Visuomet kartoju, kad prieš nėštumą moteris turi pasiklausti savo mamos, kokiomis ligomis ji sirgo. Taip pat svarbu sužinoti, ar moteris neturi kokių nors paveldimų ligų, polinkio į tromboemboliją, išsiplėtusių venų.

Visuomet moterims sakau, kad jos privalo žinoti apie visas ligas. Buvo laikai, kai pacientų kortelės būdavo jiems atiduodamos – tada jos pasimeta ir moteris nieko nebežino apie save. Paklausi jos, kokiomis ligomis sirgo, o ji atsako – aš visiškai sveika.

Tada paklausiu, gal pasitaikė dažniau šlapintis, ir gaunu teigiamą atsakymą. O juk šlapimo takų ar pūslės infekcijos labai sudėtingos ir grėsmingos, kurios gali turėti didelę įtaką moters gimdymui.

– Kokios ligos gali sukelti komplikacijų gimdymo metu?

– Jas skirstyčiau į dvi grupes. Pirmiausia tai visos ligos iki nėštumo. Jos turi būti išgydytos. Dėl kai kurių ligų formuojasi ir gimdymo komplikacijos.

Antra – ligos jau pastojus. Būtina laikytis gydytojo nurodymų. Jeigu yra kraujospūdžio pakilimai arba baltymas šlapime, infekcijos, būtina jas išgydyti.

Neretai tenka susidurti su moterimis, kurios nepaiso gydytojo nurodymų ir dar džiaugiasi apgavusios mediką. O vėliau prasideda problemos.

Grėsmingos gali būti ir persirgtos plaučių ligos, astma. Kartais būna taip, kad vaikystėje visos tos ligos persergamos, vėliau pamirštamos, o kai ateina nėštumas – jos vėl apsireiškia.

Dabar labai dažnai naujagimiams pasireiškia infekcijos, nes gimdyti gali beveik kiekviena. Anksčiau su kai kuriomis patologijomis nebuvo leidžiama gimdyti, o dabar leidžiama, ir moterys sėkmingai gimdo. Tačiau tai nereiškia, kad nebus komplikacijų.

Dažniausiai pasitaiko infekcinės patologijos. Moterys dažnai ateina su visa puokšte įvairių infekcijų – tiek gerklėje, tiek makštyje, tiek inkstuose. Kuomet pradėjome tirti nėščiąsias dėl streptokoko infekcijos, paaiškėjo, kad net trečdalis moterų ją turi.

Ši infekcija pasireiškia tik nėščiai ir naujagimiui ir gali iššaukti sepsį tiek moteriai, tiek naujagimiui. Todėl tiriame nėščiąsias, ir jei tyrimas pasitvirtina, skiriame antibiotikus. Tuomet viskas labai gražiai susitvarko.

Reiktų atkreipti dėmesį į tonziles, anginą, chroniškus bronchitus, įvairius kosėjimus.

Kita bėda – kraujavimai ir nukraujavimai. Kuomet yra trečias ar ketvirtas gimdymas, gimdos gali būti pertemptos. Tačiau taip atsitinka ne kiekvienai, todėl gąsdinti moterų tikrai nereikėtų. Visgi komplikacijos pasitaiko. Priemonės su jomis susitvarkyti taip pat yra.

Be abejo, būna tromboembolinių komplikacijų, kuomet iš venos atšoka koks nors trombas. Gydymas šiuo atveju taip pat yra – skiriama angiologo, chirurgo konsultacijos. Tiesiog reikia kuo geriau pasiruošti ir komplikacijų bus įmanoma išvengti.

– Tačiau visų vis tiek neišvengsime?

– Taip, jų buvo, yra ir bus. Tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje. Nuo to niekur nedingsime. Tačiau naujagimių mirtingumas Lietuvoje yra mažas lyginant netgi su Vakarų šalimis. Gimdyvių mirtingumas taip pat nedidelis. Tokių atvejų per metus fiksuojama vienas arba du.

Jei palygintume su situacija, kurią turėjome prieš kelis dešimtmečius – skirtumas akivaizdus. Tuomet mirčių pasitaikydavo ne viena dešimtis. Tačiau mokslas, medikų kvalifikacijos – viskas pažengė į priekį.

Dabar jei pirminiame sveikatos priežiūros lygyje yra kas nors neaišku, iš karto nėščiąsias nukreipiame toliau. Taip, mirčių pasitaiko. Tačiau kai moteris miršta universiteto ligoninėje, nekyla abejonių, kad jai suteikta visa įmanoma pagalba. Medikai padarė viską, kas buvo jų rankose.

– Gyvenimo būdas – kiek įtakos jis gali turėti komplikacijoms nėštumo metu?

– Apie tai kalbama jau daugybę metų. Pirmiausia rūkymas sukelia daug kraujagyslių pakitimų naujagimiui. Motinai jis gali sukelti tromboemboliją, kraujagyslių spazmus, placentos nepakankamumą. Alkoholio besaikis vartojimas taip pat gali sukelti daug problemų gimdymo metu.

Kita problema – mityba. Nėščiosios neretai vartoja labai daug druskos, geria gazuotus ar net energetinius gėrimus. Viso to reikia griežtai vengti, nes nuo to blogai tiek motinai, tiek vaisiui. Jei moteris vartoja per daug druskų atsiras tinimai, kraujospūdžio pakitimai, baltymas šlapime, nes inkstai nebegali susitvarkyti su tokiu dideliu druskos kiekiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.