Peršalimas gali sukelti ir intymių problemų

Vėsiuoju metų sezonu nieko nestebina padažnėjęs sergamumas. Tačiau retai kada susiejame peršalimą ir makšties niežėjimą ar perštėjimą. Skaitykite, kaip išvengti makšties uždegimų.

Makšties uždegimai dažnai būna įvairių imunitetą silpninančių infekcijų padarinys.<br>123rf nuotr.
Makšties uždegimai dažnai būna įvairių imunitetą silpninančių infekcijų padarinys.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 8:09 AM

Makšties uždegimai dažnai būna įvairių imunitetą silpninančių infekcijų padarinys. Infekcijoms gydyti skiriami antibiotikai dar labiau slopina imuninį atsaką. Nelytiniu būdu plintančių ligų, tokių kaip bakterinė vaginozė ar kandidozė (pienligė), sukėlėjai, sumažėjus organizmo pasipriešinimui, suaktyvėja ir gali sukelti makšties uždegimus.

Imbieras ir citrina – nevisagaliai

Patarimų, kaip stiprinti imunitetą, gausu. Jums patars draugai, apšvies internetas, bet daugeliu atveju kelias dienas pavartojame citrinos su imbieru ir didžiuojamės, kad rūpinamės savimi. Išsigydžiusios peršalimą jaučiamės gerai, jei tik nuotaikos neima temdyti makšties niežėjimas, deginimo jausmas ar atsiradęs nemalonus kvapas. Stiprindamos imunitetą ir kartu atkreipdamos dėmesį į, regis, nesusijusius dalykus, galite išvengti pasikartojančių uždegimų.

Tinkama higiena

Tinkama higiena gali apsaugoti nuo tam tikros rūšies makšties uždegimo ir susilpninti simptomus. Venkite karštų vonių, plaukimo baseinų, SPA. Prausdamosi vandeniu nuo genitalijų gerai nuplaukite muilą, paskui gerai nusausinkite nešiurkščiu rankšluosčiu. Nenaudokite kvapnaus muilo (ypač antibakterinio), dezodorantų. Venkite dirgiklių (kvapnių įklotų, tamponų). Po tualeto šluostykitės tik iš priekio link nugaros, kad į makštį nepaskleistumėte žarnyno bakterijų. Nepaskyrus gydytojui nedarykite makšties dušo.

Natūralūs audiniai

Naudokite iš natūralių medžiagų pagamintą apatinį trikotažą ir patalynę. Miegokite be apatinių drabužių. Nenešiokite itin aptemptų ir sintetinių kelnių. Grybeliai gerai dauginasi šiltoje drėgnoje aplinkoje.

Mityba

Maisto įtaka vaginitų vystymuisi moksliniais tyrimais neįrodyta, tačiau daugeliui moterų, rečiau vartojančių cukraus, miltinių produktų, alkoholio ir kitų daug angliavandenių turinčių produktų, pavyksta kontroliuoti pasikartojančią bakterinę vaginozę ir kandidozę.

Gliukozės kiekio kraujyje kontrolė

Jeigu sergate cukriniu diabetu, kontroliuokite cukraus kiekį kraujyje. Ilgiau užsilaikęs aukštesnis gliukozės kiekis kraujyje sudaro labai palankias sąlygas grybeliams vešėti. Sureguliavus gliukozės kiekį dažniausiai pienligės simptomai išnyksta.

Greita reakcija

Jei makšties uždegimas jums pasireiškia ne pirmą kartą, infekcijos simptomus galite atpažinti vos jiems pasirodžius. Žinoma, visada patartina apsilankyti pas gydytoją ir pradėti uždegimą gydyti kuo greičiau. Kuo mažesnis uždegimas, tuo lengviau jis gydomas.

Tantum Rosa®“ – puiki pirmosios pagalbos priemonė: greitai slopina niežulį, skausmą, nemalonų kvapą ir gydo uždegimą. Antiseptinis poveikis atakuoja bloguosius, uždegimą sukėlusius mikroorganizmus. Tai nėra antibiotikas. „Tantum Rosa®“ yra saugus nereceptinis vaistas, todėl jį galite vartoti kiekvienąkart, kai tik pajuntate makšties uždegimo simptomus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.