Nėštumo baimės: kaip išvengti grėsmės prarasti vaisių?

Kūdikio besilaukiančios mamos lengviau atsikvepia sėkmingai įveikusios pirmąjį nėštumo trimestrą, kai neretai kyla persileidimo grėsmė. Tačiau jos vėl sunerimsta, kai nėštumo laikas persirita į antrąją pusę. Moterys baiminasi dėl pirmalaikio gimdymo ir pirmalaikio vaisiaus vandenų nutekėjimo grėsmės.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 3, 2015, 8:28 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 2:53 AM

Pavojinga ar ne – pasako nauji testai. Ką daryti, kad moterys antrojoje nėštumo pusėje jaustųsi saugesnės, ramesnės ir laiku pastebėtų pirmalaikio gimdymo simptomus ar vaisiaus vandenų nutekėjimą?

Apie tai teiravomės ginekologės Aušros Buliauskienės. Ši medikė spalio mėnesį dalyvavo Lietuvos gydytojų judėjimo „Gydyk atsakingai“ pirmojoje respublikinėje konferencijoje Vilniuje, kur skaitė pranešimą tema „Naujos pirmalaikio gimdymo diagnostikos galimybės“.

A.Buliauskienė teigė, kad pirmalaikis gimdymas – dažniausia perinatalinio mirštamumo priežastis Lietuvoje. Neišnešiotų naujagimių mirtingumas yra 20–30 kartų didesnis nei išnešiotų naujagimių ir sudaro 80 procentų visų naujagimių mirtingumo.

„Tačiau medicinos srityje sparčiai plėtojantis inovacijoms neseniai rinkoje atsirado du diagnostiniai testai: „PartoSure“, skirtas pirmalaikio gimdymo diagnostikai, ir „AmniSure“, skirtas vaisiaus vandenų nutekėjimo diagnostikai.

Testai pagrįsti biožymens placentinio Alfa-1 mikroglobulino nustatymu makšties išskyrose“, – kalbėjo medikė.

Minėti testai atliekami panašiai kaip ir nėštumo testai. Kilus menkiausiam įtarimui dėl galimo pirmalaikio gimdymo ar vaisiaus vandenų nutekėjimo, moteris namuose gali atlikti konkretų testą ir arba atsikratyti nereikalingo nerimo dėl savo būklės, arba skubiai kreiptis į medikus.

Kita vertus, norint, kad testą atliktų ir rezultatus įvertintų profesionaliai, moteris įsigytą testą turėtų nusinešti pas medikus, kurie atliktų šią procedūrą.

„AmniSure“ – jei abejojate dėl vaisiaus vandenų. Kai prieš pat gimdymą pliūpteli vaisiaus vandenys, pastebi visos nėščiosios. Tačiau sudėtingiausia vaisiaus vandenų nutekėjimą nustatyti tuomet, kai atrodo, kad tik pagausėjo vandeningų išskyrų.

Tuomet moterį nuraminti ar paskatinti kreiptis į medikus gali testas „AmniSure“.

Šio testo rezultatai yra 99 procentais tikslūs. Norint sužinoti, ar pirma laiko nenutekėjo vaisiaus vandenys, nereikia ginekologinės intervencijos (skėtiklio ir panašiai).

Testą galima naudoti bet kuriame nėštumo trimestre. Jis nesukelia jokių komplikacijų.

„Jei šio testo rezultatas teigiamas, būtina kuo greičiau kreiptis į medikus, nes jei vaisiaus vandenų nutekėjimas trunka ilgiau kaip 18 valandų, būtina antibiotikų terapija, kad būtų išvengta infekcijos.

Po to situacija sprendžiama individualiai“, – sakė ginekologė A.Buliauskienė.

Ar šią savaitę gimdysite? Pasak ginekologės, pirmalaikį gimdymą išduoda skausmai kryžkaulio srityje, pilvo apačioje. Tuomet pilvas pasidaro kietas, susitraukinėja gimda. Būsena yra tokia, jog gali atrodyti, tarsi prasidėjo sąrėmiai.

Jeigu pasirodo kraujingų išskyrų, vadinasi, gimdos kaklelyje vyksta pokyčiai ir gresia pirmalaikis gimdymas.

Jei jaučiate anksčiau išvardytus simptomus, abejones išsklaidys testas, skirtas naudoti nuo 20 iki 37 savaitės.

Jei testo rezultatas teigiamas, pirmalaikis gimdymas įvyks per 7 dienas, todėl būtina nedelsiant kreiptis dėl hospitalizacijos, kad būtų imtasi visų saugumo priemonių naujagimio ir mamos atžvilgiu, pasiruošiama pirmalaikiam gimdymui.

Kuo anksčiau moteris kreipsis į medikus, tuo daugiau jai ir naujagimiui bus galima padėti.

Jei testo atsakymas neigiamas, galite būti rami, per ateinančią savaitę tikrai negimdysite, o nemalonius pojūčius galbūt nulėmė baimė ar stresas.

Jeigu nėščiosios jaučiami simptomai leidžia įtarti ir pirmalaikį gimdymą, ir pirmalaikį vaisiaus vandenų nutekėjimą, patartina pirmiau naudoti testą, kad būtų galima atmesti vaisiaus vandenų nutekėjimą.

Parengė Rūta Peršonytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.