8 makšties uždegimą sukeliantys alergenai

Alerginės reakcijos jau nieko nestebina, jos ima kamuoti vis daugiau žmonių. Dažniausiai į alergenus reaguoja oda, nosis, plaučiai. Pirminę reakciją  paprastai lydi uždegimas. Makšties gleivinė taip pat reaguoja į alergiją sukeliančias medžiagas: jaučiamas lytinių organų sudirgimas, niežulys, vystosi uždegimas. Norint nustatyti tikrąją uždegimą sukėlusią priežastį, reikia atlikti tyrimus.

Norint nustatyti tikrąją uždegimą sukėlusią priežastį, reikia atlikti tyrimus.<br>123rf nuotr.
Norint nustatyti tikrąją uždegimą sukėlusią priežastį, reikia atlikti tyrimus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 24, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 1:18 AM

Kas gali sukelti lytinių organų alergiją?

1. Maistas ir vaistai

Maistas ar vaistai gali kauptis vaginos epitelyje ir sukelti alergines reakcijas jautrioms moterims. Tai gali nutikti suvalgius alergiją sukeliančių produktų arba pasimylėjus su partneriu, taip pat  neseniai suvartojusiu produktų, kuriems yra alergiška moteris. Kartais tai būna pasikartojančios pienligės priežastis.

2. Sperma

Šio tipo alergija yra reta, nors pastaruoju metu nustatoma dažniau. Daugumoje atvejų ši alergija pasireiškia tik lytiniuose organuose. Lengvos vietinės alerginės reakcijos gali trukti mėnesius ir metus, kol išsivysto sisteminės reakcijos, t.y. sureaguoja visas organizmas.

3. Lateksas

Alergija gumai yra  plačiai paplitusi ir sukelia įvairiausių alerginių simptomų. Lateksas – tam tikro tipo guma,  randama gamtoje, bet dažniausiai naudojama sintetinė. Pastaroji sukelia daug alergijų. Lateksas naudojamas prezervatyvų, diafragmų, chirurginių pirštinių gamybai. Vis dažniau naudojant prezervatyvus, dažniau nustatomos ir alergijos lateksui.

4. Kvepalai, higienos purškalai, muilas, vonios putos

Makšties niežėjimą gali sukelti kontaktinis dermatitas, atsiradęs dėl kvapniųjų medžiagų, naudojamų intymios higienos produktuose. Reakcija gali kilti ne tik pasinaudojus šiomis priemonėmis, bet ir  santykiaujant su partneriu, kuris naudojo parfumuotas higienos priemones.

5. Higieniniai įklotai

Prekybos centruose galima rasti įvairiausių higieninių įklotų. Jų gamyboje dažnai naudojami kvapikliai, plastikas, klijai ir dezinfekcinės medžiagos, kurios gali sukelti dilgėlinę ar dermatitą. Taigi šie įklotai kartais gali būti pasikartojančio vulvito (išorinių lyties organų uždegimo) priežastimi. Įklotams su sparneliais pagaminti naudojama daugiau klijų, todėl jie dažniau sukelia vulvos sudirgimą.

6. Depiliacijos priemonės

Skutimosi ar depiliacijos metu oda sudirgsta ne tik dėl fizinio kontakto, bet ir dėl skutimosi putų, gelio, vaško ar cukraus, kurių sudėtyje yra kvapiklių, klijų ir kitų medžiagų, sukeliančių alerginę reakciją. Dažniausiai toks sudirgimas pasireiškiančią lytinių organų paraudimu, patinimu, išbėrimu, niežuliu ir deginimo jausmu.

7. Priemonės, naudojamos apatiniams drabužiams skalbti

Muilai, sintetiniai skalbikliai, minkštikliai ir kitos priemonės siejamos su odos sausėjimu ir dermatologinės būklės pablogėjimu. Šių priemonių likučiai apatiniuose drabužiuose gali sukelti lyties organų sudirgimą ir niežėjimą.

8. Tekstilė

Tekstilės, drabužių sukeliamo dermatito paplitimas tiksliai nežinomas, nes dėl šios problemos retai kreipiamasi į gydytojus. Tekstilės gaminiai gaminami iš natūralių, sintetinių ar mišrių audinių. Patys pluoštai nėra alergiški, alergiją sukelia gamyboje naudojamos cheminės medžiagos. 100 proc. medvilnės, lino, vilnos ar šilko audiniams šios medžiagos naudojamos retai.

Visi kiti  audiniai, kurie gaminami su sintetiniu pluoštu, pvz. lykra, dažniausiai apdorojami chemiškai. Tekstiliniai dažai taip pat gali sukelti alergiją.

Alergijos sukelto makšties ir išorinių lyties organų uždegimo (vulvovaginito) simptomai yra niežulys, paraudimas, deginimo jausmas, skausmas lytinių santykių metu.

Riziką didinantys veiksniai – drėgna, blogai vėdinama gyvenamoji vieta, per dažnas pieno ir miltinių produktų vartojimas, depresyvi nuotaika. Pačiai nusistatyti alergiją yra sunku, reikia atlikti tyrimus, apsilankyti pas gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.