7 ligos prasidedančios be simptomų: kaip atpažinti?

Kai kurios ligos gali sukelti nerimą, dėl to, kad simptomai ankstyvose ligos stadijose nėra pastebimi. Įtarti ligą yra sunku, nes ji neturi tipiškų simptomų. Ankstyva diagnozė yra veiksmingo gydymo raktas, todėl būtina reguliariai atlikti medicininius patikrinimus, siekiant ligą be simptomų išbraukti iš tokių ligų sąrašo.

Kai kurias ligas atpažinti ypač sudėtinga.<br>123rf nuotr.
Kai kurias ligas atpažinti ypač sudėtinga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2015, 12:48 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 2:47 AM

1. Diabetas – tylusis žudikas ar liga be simptomų?

Kartais diabetas vadinamas „tyliuoju žudiku“, nes žmogus ilgai nejaučia jokių simptomų. Įtarti šią ligą galima tik dėl nuolat juntamo troškulio, dažno šlapinimosi ir irzlumo.

2. Osteoporozė -liga, kuri naikina kaulus

Ospteoporozė neturi jokių požymių. Šiai ligai būdingi susilpnėję kaulai, dėl to padidėja stuburo, šonkaulių, klubų ir riešų lūžių rizika. Osteoporozė gali paveikti kaulus taip, kad jie tampa akyti bei trapūs, dėl to gali išsivysti neįgalumas.

3. ŽIV- pirmieji simptomai panašūs į gripo

Žmogaus imunodeficito virusas iš pradžių nerodo jokių simptomų. Tačiau ateityje šis virusas gali sukelti imunodeficito sindromą (AIDS). Žmonės užsikrėtę šiuo virusu, 2-4 savaites gali jausti simptomus labai panašius į gripo.

4. Kasa: simptomai išaiškės tik vėlesniuose ligos etapuose

Kasos vėžys – tai viena iš labiausiai mirtinų vėžio formų. Ši liga taip pat savo ankstyvoje stadijoje yra besimptomė. Tik susirgimui įsibėgėjus, pasireiškia gelta, skausmas viršutinėje pilvo dalyje ir nepaaiškinamas svorio kritimas.

5. Tylus širdies priepuolis

Kitas šio priepuolio pavadinimas yra miokardo infarktas. Šis infarktas įvyksta, kai dalis širdies neaprūpinama krauju. Dažniausiai širdies priepuoliai atsiranda tyliai ir netikėtai, tik retais atvejais pasireiškia skausmas krūtinėje, dusulys ar galvos svaigimas.

6. Giliųjų venų trombozė: daugeliu atvejų nepasirodo jokie simptomai

Giliųjų venų trombozę sukelia kraujo krešuliai, patekę ir užkimšę venas, dažniausiai kojose. Kojose susidarę krešuliai gali pajudėti aukštyn ir užblokuoti kraujo tekėjimą į plaučius. Tai vadinama plaučių embolija, kuri sukelia rimtus organų sužalojimus ir gali baigtis mirtimi. Retais atvejais, giliųjų venų trombozė gali turėti būdingus simptomus, pavyzdžiui, skausmas, patinimas ar deginimo pojūtis kojose, bet dažniausiai ši liga yra besimptomė.

7.Inkstų ligos – klastingos ir atsiranda be simptomų

Pradžioje instų ligos taip pat prasideda be simptomų. Kadangi instų ligos dažniau diagnozuojamos pacientams, sergantiems cukriniu diabetu, tai diabetikai turėtų reguliariai atlikti mikroalbumino tyrimą.

Tai tik labiausiai paplitusių besimptomių ligų pavyzdys, tačiau ir daugelis kitų susirgimų priklauso tyliųjų žudikų kategorijai. Būkite dėmesingi savo sveikatai ir profilaktiškai tikrinkitės pas gydytojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.