Faktai, kurių nežinojote apie žvynelinę

Žvyneline, lėtine odos uždegimine liga, visame pasaulyje serga apie 120 mln. žmonių. Kauno klinikinėje ligoninėje, vienoje iš nedaugelio įstaigų, kur šiai ligai skiriamas didelis ir kompleksinis dėmesys, nuolat stebima ir gydoma apie 600 žvyneline sergančių pacientų iš visos šalies.

Daugiausiai žvyneline suserga 20-40 metų žmonės.<br>123rf nuotr.
Daugiausiai žvyneline suserga 20-40 metų žmonės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 3:56 PM

Pasak Kauno klinikinės ligoninės Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėjos Daivos Stanienės, sergančiųjų žvyneline skaičius atitinka pasaulio vidurkį – 1-3 proc. visos populiacijos. „Tai liga, kurią sukelia genetiniai pakitimai, o simptomai paūmėja nuo psichologinės įtampos, stresų. Taip pat ji labiau paplitusi vėsesnio klimato platumose, kur saulė šviečia mažiau nei pietiniuose kraštuose“, – pasakojo D.Stanienė.

Sergantys žvyneline patiria dar ir papildomo streso dėl matomose kūno vietose bėrimų. Taip susidaro užburtas ratas, nes psichologinė įtampa savo ruožtu sukelia dar stipresnius paūmėjimus.

Žvynelinė nėra užkrečiama. Polinkis į šį sveikatos sutrikimą dažniausiai paveldimas. Sergant žvyneline aktyvuojasi imuninės ląstelės, kurios išlaisvina grupę baltyminių medžiagų, o šios koordinuoja imunines reakcijas. Tada sukeliamas uždegimas.

Daugiausiai žvyneline suserga 20-40 metų žmonės, bet pasitaiko, kad liga užklumpa ir kūdikius ar vyresnio amžiaus žmones. 

Žvynelinei būdingas odos bėrimas žvynais padengtomis papulėmis ir plokštelėmis. Dažnai pažeidžiama plaukuotoji galvos dalis, nagai (trečdaliui sergančiųjų) bei sąnariai (iki dešimtadalio ligonių).

D.Stanienė įsitikinusi, kad būtina sukurti valstybinį sergančiųjų žvyneline registrą. „Tada būtų galima efektyviau ir racionaliau skirstyti kompensacijas biologiniams vaistams. Jie skiriami sergantiems sunkiausiomis žvynelinės formomis, bet yra labai brangūs, veikiantys imonogenetinius procesus. Be to, dar ne iki galo ištirtas jų genetinis poveikis tolimesnių kartų palikuonims“, – kalbėjo medikė.

Lietuvoje šiuo metu yra registruoti keturi biologiniai vaistai. Jie puikiai kontroliuoja ligos eigą, gali būti vartojami su kitais vaistais. Taip pat sunkesnėms žvynelinės formoms skiriami ir sisteminiai vaistai.

Lengvesnei žvynelinei gydyti vartojami vietinio poveikio vaistai, taikomas gydymas ultravioletiniais spinduliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.