Kas sukelia viduriavimą ir kaip to išvengti?

Viduriavimas – itin nemaloni problema, su kuria susidūręs yra bene kiekvienas. Vykstant į užsienio šalis, prie jūros ar ežero reikia būti itin atidiems, laikytis higienos taisyklių bei dažnai plautis rankas.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

2016-03-14 11:43, atnaujinta 2017-06-01 18:46

Kaip gydytis, jei pradėjote viduriuoti, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Namų daktaras“ pasakojo Kauno klinikinės ligoninės reanimatologas Liucijus Ambraška.

Viduriavimo priežastys

Viduriavimą dažniausiai sukelia bakterijos, virusai ar net medikamentai. Vaisių, daržovių ar šiaip įvairaus maisto perdozavimas taip pat gali sukelti nemalonius pojūčius. Tai pat yra trumposios žarnos simptomas: jei pilvininkai išoperuoja per daug žarnyno, pasažas pagreitėja ir nespėja suvirškinti, žmogus pradeda viduriuoti.

Viduriuojant netenkame skysčių, elektrolitų. Tai gali būti ir fatališkų pasekmių priežastimi. Vasarą žmonės turėtų nepamiršti gerti bent po pora litrų skysčių – vandens, sulčių. Skystus vidurius daugiau kaip tris kartus per dieną jau galima laikyti viduriavimu.

Miške, renkant grybus, ar gulint prie ežero tikimybė užsikrėsti vidurius paleidžiančiais virusais yra mažesnė, nei nuvykus į Afriką ar Aziją, kurioje laukia keliautojų diarėja. Užsikrečia net 70 proc. žmonių, o dažniausia priežastis – bakterijos.

Kaip sustabdyti viduriavimą, jeigu laiku negalime nuvykti į ligoninę?

Reikalingas priemonių kompleksas – netektų skysčių atstatymas bei preparatai, kurie padeda neutralizuoti toksinus, bakterijas, virusus mūsų žarnyne.

Ar gali padėti molis?

Molio galima rasti kiekvienoje vaistinėje. Miltelius reikia suberti į pusę stiklinės vandens ir, priklausomai nuo amžiaus, naudoti kelis kartus per parą.

Kūdikiui užteks vieno pakelio per dieną, vyresniems vaikams dozė padidėja. Suaugusiems galima vartoti 3-6 pakelius per dieną.

Molio sudėtyje yra silicio, aliuminio, magnio. Tas molis, kuris mums gali padėti, yra susidėlioję sluoksniais, lyg Napoleono pyragas su tarpeliais. Dėl tarpelių elektroninių krūvių molis sukaupia ir susiurbia nuodingas medžiagas, bakterijas ar virusus ir neleidžia jiems patekti į bendrą kraujotaką. Jeigu nepurto šaltis, nėra temperatūros, ar būtina kreiptis į gydytojus?

Reikia ne tik „Smectos“, bet ir atstatyti netektus skysčius, ypač vaikams. Jeigu neatstatom skysčių, dažniausiai viskas baigiasi ligoninės vaikų reanimacijos skyriuje. Tėvai kartais neturi kantrybės vaikų girdyti po nedidelį kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.