Kodėl tinsta kojos ir kaip to išvengti?

Nors su tinstančių kojų problema susiduria dažnas gyventojas, moterys šiuo simptomu skundžiasi kur kas dažniau. Kojos sutinti gali dėl daugelio priežasčių, tačiau itin dažnai tai sukelia kraujagyslių ir limfinės sistemos problemos.

Yra daug ligų, kurios gali sukelti kojų tinimą.<br>123rf nuotr.
Yra daug ligų, kurios gali sukelti kojų tinimą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2016, 9:10 AM, atnaujinta May 31, 2017, 11:33 AM

Apie tai, kodėl žmonėms tinsta kojos, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Namų daktaras“ pasakojo Kraujagyslių chirurgijos centro vadovas prof. Vytautas Triponis.

Kodėl gali tinti kojos?

Yra daug ligų, kurios gali sukelti kojų tinimą – kraujagyslių, venų, limfagyslių ligos. Žmogus yra stačias padaras, jam tenka iškentėti gana didelį krūvį, o kraujas, kad pakliūtų į širdį, turi būti išvaromas kažkokių jėgų, be to, tekėdamas iš kojų, normaliai neturi grįžti atgal.

Žmogaus pagrindinė varomoji jėga veninėje sistemoje yra raumenys – kojų raumenys, ypač blauzdos. Dėl to sakoma, kad blauzda yra antroji žmogaus širdis. Tai labai stipri pompa, kuri, vaikštant ar atliekant fizinius darbus, kraują varo širdies link.

Veninėje sistemoje, jei vožtuvai sveiki, judėjimas vyksta tik širdies link. Jei vožtuvų funkcija sutrinka, galime turėti kraujo sąstovį kojose. Dėl to dažnai pradeda tinti kojos. Aišku, kojos gali tinti ir esant sveikiems vožtuvams, venoms. Limfagyslių sistema kartais sutrinka ne dėl anatominių pakitimų, bet net ir karštą vasaros dieną, ilgai stovint, važiuojant ar skrendant lėktuvu.

Kaip atskirti, ar kojų tinimas yra dėl limfos problemų, ar veninės kilmės?

Dėl veninės sistemos sutrikimų dažniausiai turime vienos kojos tinimą. Pacientas apžiūrimas, ar iš išorės matosi veninės sistemos pakitimų. Tinimas dėl veninės sistemos sutrikimų gali būti gana greitai besivystantis, o dėl limfinės sistemos sutrikimų patinimas vystosi ilgiau, kartais metų metus.

Kaip gydyti kojų tinimą?

Veninei sistemai yra kompresinė terapija: elastinė kojinė, elastiniai bintai, tačiau reiktų rinktis medvilninius bintus, kurie turi mažą tamprumą. Kraujagyslių specialistai sako, kad bintuojant kojas elastiniu bintu nereiktų bintuoti virš kelių. Apie 50 proc. vyresnio amžiaus pacientų atsisako operacijų ir sėkmingai vartoja kompresines priemones.

Limfinė sistema reikalauja kitokios kompresijos, daug stipresnės. Svarbiausia – limfinės sistemos drenažas rankomis, nors žmogus ne viską gali išmokti padaryti pats.

Kartais matome, kad odos kraujotaka yra sutrikusi apatinėje blauzdos dalyje – oda yra plona, ruda, blizganti, atsiranda kraujagyslių tinklelis. Tai labai pavojinga, nes šis sąstovis sukelia uždegimą, gali atsirasti opos. Šiai komplikacijai už akių užbėgame skirdami skvarbaus, didelės koncentracijos heparino tepalą. Jis sumažins uždegimą ir užkirs kelią opai.

Visgi heparinas yra tik papildoma priemonė, nes vien heparinu patinimo nesumažinsime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.