7 ligos, apie kurias praneša nuolat tirpstančios galūnės

Turbūt visiems pažįstamas jausmas, kai dėl nepatogios padėties nutirpsta galūnės. Atrodo, tarsi tūkstantis mažų adatėlių susmigtų į odą. Tačiau po minutės ar dviejų šie nemalonus ir erzinantis pojūtis praeina.

Riešo kanalo sindromas sukelia nemalonų dilgčiojimą plaštakose.<br>123rf.com
Riešo kanalo sindromas sukelia nemalonų dilgčiojimą plaštakose.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2016, 12:55 PM, atnaujinta May 30, 2017, 4:25 AM

Vis dėlto, jeigu dilgčiojimą jaučiate nuolat, derėtų kreiptis į medikus. Gali būti, kad kenčiate nuo vienos iš žemiau išvardintų diagnozių:

1. Užspaustas nervas nugaros arba kaklo srityje

Jaučiate skausmą ar dilgčiojimą, prasidedantį kakle ir pasibaigiantį plaštakose arba nuo nugaros keliaujantį iki pėdų? Greičiausiai kenčiate nuo dėl patirtos traumos, blogos laikysenos ar ligos užspausto nervo.

Kineziterapijos kursas, kurio metu atliksite įvairius fizinius pratimus, ar gydytojo skiriami vaistai turėtų padėti nesunkiai įveikti šią problemą.

2. Vitaminų trūkumas

Jei nutirpimą jaučiate abiejose rankose, o ne vienoje, gali būti, kad jums trūksta vitamino B12. Jei priežastis iš tiesų yra vitaminų trūkumas, galite jausti ir kitus simptomus, pavyzdžiui, mieguistumą, galbūt netgi sergate mažakraujyste.

Jeigu kraujo tyrimai patvirtiną šią diagnozę, vitamino B12 papildai arba injekcijos turėtų ją išspręsti.

3. Riešo kanalo sindromas

Jei dažnai dirbate su kompiuteriu ar elektriniais įrankiais, pasikartojantys rankų judesiai ar nuolatinė vibracija gali užspausti rieše esantį nervą. Tai sukelia nemalonų dilgčiojimą plaštakose. Riešo kanalo sindromas paprastai diagnozuojamas atlikus elektromiografijos arba ultragarso tyrimą.

Jei jums nustatoma ši diagnozė, teks pakoreguoti ir kasdienę veiklą. Taip pat, gydymui gali būti skiriama kineziterapija, priešuždegiminiai vaistai, sudėtingesniais atvejais – netgi operacija.

4. Stuburo stenozė

Tarpslankstelinių tarpelių sumažėjimas kaklo bei nugaros srityje gali užspausti nervą ir taip sukelti nemalonius pojūčius. Paprastai stenozė yra diagnozuojama magnetiniu rezonansu ar kompiuterine tomografija.

Priklausomai nuo ligos įsisenėjimo, ji gali būti gydoma skiriant kineziterapiją, epiduralio injekcijomis arba operacija.

5. Cukrinis diabetas

Didelis cukraus kiekis kraujyje nervus veikia kaip toksinas ir gali sukelti periferinę neuropatiją. Jeigu jaučiate dilgčiojimą plaštakose ir pėdose, dažnai šlapinatės ir jus vargina nuolatinis troškulys, derėtų kreiptis į medikus.

Įvairių tyrimų pagalba galima nustatyti tikslią šių simptomų priežastį ir, skyrus gydymą bei pakeitus gyvensenos įpročius, juos palengvinti.

6. Hipotireozė

Nepakankamai veikianti skydliaukė gali sukelti dilgčiojimą, nuovargį, padidėjusį jautrumą šalčiui. Taip pat gali paskatinti svorio augimą, sausą odą ir plaukų slinkimą. Jeigu kraujo tyrimas šią diagnozę patvirtina, skiriamas gydymas hormonais.

7. Išsėtinė sklerozė

Jei be tirpstančių galūnių skundžiatės dvigubėjančiu akyse vaizdu, nerangumu ar šlapimo bei tuštinimosi nevaldymu, gali būti, kad kenčiate nuo išsėtinės sklerozės. Ištyrus magnetiniu rezonansu ši diagnozė gali būti nesunkiai patvirtinta.

Ją parodo pažeidimai, esantys smegenyse ar nugaros nervuose. Nors nepagydoma, ligos progresavimas gali būti sulėtintas vartojant įvairius medikamentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę