Rūkymas ir kontraceptikai moterį atvedė prie žiaurios baigties

Vieniša mama liko iš dalies paralyžiuota po to, kai kontraceptinių tablečių vartojimas ir rūkymas sukėlė jai insultą, pranešė dailymail.co.uk. 32 metų Luiza Palfreyman iš Jungtinės Karalystės negali pajudinti savo kairės pusės ir turėjo išmokti iš naujo vaikščioti po to, kai kraujo krešuliai užkimšo jos smegenų kraujagysles. Todėl moteris nori atkreipti visų rūkančiųjų dėmesį atidžiai rinktis hormoninius vaistus arba mesti žalingą įprotį.

32 metų moteris dėl kontraceptinių tablečių ir rūkymo derinio patyrė insultą<br>123rf nuotr.
32 metų moteris dėl kontraceptinių tablečių ir rūkymo derinio patyrė insultą<br>123rf nuotr.
L. Palfreyman su dukrele Alisha<br>Facebook nuotr.
L. Palfreyman su dukrele Alisha<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 21, 2016, 4:34 PM, atnaujinta May 28, 2017, 2:54 AM

Luizą vis dar kamuoja skausmingi spazmai, dėl kurių ji negali atlikti paprastų užduočių: atsukti butelio arba pasidaryti sumuštinio. Visa tai už ją turi daryti moters dešimtmetė duktė Alisha.

Medikai teigė, kad L.Palfreyman insultas ištiko dėl rūkymo vartojant kontraceptines tabletes. Dėl to moteris dabar stengiasi perspėti kitas dailiosios lyties atstoves, kurios nesusimąsto apie galimą tokio derinio žalą.

„Mūsų gyvenimai visiškai apsivertė aukštyn kojomis. Vieną dieną man viskas buvo gerai, o kitą – atsidūriau ligoninėje, atskirta nuo dukters ir praktiškai nieko pati negalinti padaryti. Mane turėjo maudyti, vežti į tualetą – buvo labai baisu. Jaučiausi tarsi mažas vaikas. Visa laimė, kad esu stipri, mane palaiko šeima ir draugai. Nebūčiau to ištvėrusi be jų“, – kalbėjo moteris.

Luiza kontraceptines tabletes pradėjo vartoti penkiolikos metų, kad apmalšintų skausmingas mėnesines. Prieš metus, pakeitus hormoninius vaistus, moteriai pasireiškė migrena. Nors ji konsultavosi su specialistais, šie ryšio tarp kontraceptinių tablečių ir migrenos neįžvelgė.

Tuomet praėjusių metų birželį moteris patyrė insultą. „Prabudau su galvos skausmu ir nusileidau iš antro aukšto susirasti vaistų nuo skausmo. Tik staiga pajutau skausmą už akių ir jos apsiblausė. Pagalvojau, kad nieko gera nebus. Pradėjau jausti šaltį kairėje pusėje. Tarsi kas būtų apliejęs šaltu vandeniu. Tuomet aš susmukau. Laimei, turėjau mobilųjį kišenėje, tad bandžiau prisiskambinti artimiesiems, tačiau niekas neatsiliepė. Rega darėsi vis prastesnė, net negalėjau įžiūrėti telefono ekrano. Surinkau, kaip tikėjausi, pagalbos telefoną, visa laimė, kad nesuklydau. Panikavau, kad jaučiu šaltį veide, kad negaliu matyti, nejaučiu rankos... Su manimi kalbėjęs žmogus mane ramino ir kalbėjo, kol atvyko pagalba. Tuomet praradau sąmonę“, – siaubingus išgyvenimus prisiminė jauna moteris.

Moteris blankiai teprismena medikų pokalbį gydymo įstaigoje apie tai, kad jai reikalinga skubi operacija, kurios metu iš smegenų kraujagyslių bus pašalinti krešuliai.

Po keturias valandas trukusios operacijos Luiza pabudo palatoje ir išvydo savo mamą Pauliną Palfreyman.

Medikai atliko daugybę tyrimų, įskaitant ir patikras dėl širdies ydų, stengdamiesi išsiaiškinti, kokia buvo sveikos jaunos moters insulto priežastis. Kol kas vienintelis įtikinamas variantas – rūkymo ir kontraceptinių tablečių derinys.

„Surūkydavau po dešimt cigarečių per dieną, bet dabar mečiau. Žinau, kad dabar tai skamba kvailai, tačiau net neįtariau, į kokių pavojų save stūmiau. Niekas iš gydytojų manęs niekuomet neperspėjo, kad toks pavojus egzistuoja ir nepatarė nutraukti kontraceptinių, kai prasidėjo migrena“, – kalbėjo Luiza.

Šešias savaites moteris bijojo pažvelgti į veidrodį, nes bijojo, kad insultas labai pakeitė jos išvaizdą. Ji teigė jaučianti kairiąją akį esant didesnę, iššokusią, tai, kad atrodo ne taip kaip anksčiau pajautė ir iš dukters Alishos reakcijos. Tačiau ilgainiui jos veido būklė normalizavosi, o po ilgų fizioterapijos procedūrų moteris vėl gali vaikščioti.

Visa laimė, kad insultas nepaveikė jos kalbos, Luiza net juokavo, kad, ko gero, prireiks šio to daugiau nei insulto, kad ji užsičiauptų.

„Susidorojau sus sunkumais pasitelkusi humorą, nors akivaizdu, kad mano situacija nėra juokinga. Džiaugiuosi, kad šeima ir draugai leido man išlikti pozityviai. Didelės pagalbos sulaukiau ir iš Insulto asociacijos. Jie nusiuntė žmogų, kuris paaiškino dukteriai, kas man nutiko“, – pasakojo L.Palfreyman.

Tiesa, nepaisant to, kad moteris atsigavo, ją vis dar kamuoja skausmai, kurie prastina jos gyvenimo kokybę. Dėl reikalingo gydymo moteris, taip pat kaip ir daugelis pacientų Lietuvoje, turi laukti eilėje. Todėl jos draugai sukūrė specialų tinklalapį ir renka aukas tam, kad Luzia gydymą galėtų gauti privačiai.

„Viena, ko trokštu, tapti vėl savarankiška ir pasirūpinti savo dukterimi. Dabar net negaliu jai plaukų sušukuoti“, – apgailestavo moteris.

Ji teigia norinti perspėti visas moteris, kad renkantis kontraceptines tabletes, būtina pagalvoti apie savo gyvenimo būdą.

Medikai patvirtino, kad yra įrodymų, jog kontracepcijos vartojimas iš tiesų labai minimaliai padidina insulto riziką, mat estrogenai gali padidinti kraujo krešulių susidarymo tikimybę. Tiesa, nors šis rizikos padidėjimas nedidelis, tačiau reikia atsižvelgti, ar pacientė neturi kitų rizikos veiksnių, pavyzdžiui, aukšto kraujo spaudimo, antsvorio arba žalingo įpročio rūkyti.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, insultą kasmet patiria 15 milijonų žmonių. Iš jų penkiems milijonams insultas būna mirtinas, o daugybė jį patyrusiųjų lieka neįgalūs. Insultas – tai ūmus galvos smegenų pažeidimas, kurį sukelia sutrikusi smegenų kraujotaka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.