Paprasta priemonė gali apsaugoti nuo pėdų grybelio

Grybelis – nemaloni, neestetiška, tačiau sveikatai ne itin pavojinga ar mirtina liga. Grybeliai mus supa visur – namuose, mašinose, traukiniuose, pirtyse, lovose ar net ant kilimo, tačiau jų išnaikinti – neįmanoma. Apie grybelio gydymą ir prevencines priemones „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Namų daktaras“ pasakojo Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytojas dermatologas Jonas Lauraitis.

Grybelis – nemaloni, neestetiška, tačiau sveikatai ne itin pavojinga ar mirtina liga. Grybeliai mus supa visur – namuose, mašinose, traukiniuose, pirtyse, lovose ar net ant kilimo, tačiau jų išnaikinti – neįmanoma.<br>123rf nuotr.
Grybelis – nemaloni, neestetiška, tačiau sveikatai ne itin pavojinga ar mirtina liga. Grybeliai mus supa visur – namuose, mašinose, traukiniuose, pirtyse, lovose ar net ant kilimo, tačiau jų išnaikinti – neįmanoma.<br>123rf nuotr.
Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytojas dermatologas Jonas Lauraitis.<br>123rf nuotr.
Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytojas dermatologas Jonas Lauraitis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasuolė Bauraitė

2016-04-25 14:40, atnaujinta 2017-05-27 17:10

Kokių rūšių būna grybeliai?

Vieni grybeliai yra zoofiliniai, kiti antropofiliniai, treti – geofiliniai. Priklausomai nuo rūšies, jie mėgsta pažeisti tam tikras kūno vietas. Jauni kačiukai ar šuniukai labai mėgsta užkrėsti mažus vaikus, kurių oda plonesnė, o dažniausiai – galvą ar plaukus. Kiti grybeliai, kuriuos suaugęs žmogus perduoda kitam žmogui, mėgsta kojų tarpupirščius, padus ar nagus.

Kaip žmogus gali užsikrėsti grybeliu?

Nors labai didelę reikšmę turi įtrūkimai odoje, tačiau žmogus turi prisiliesti prie užkratų, kurių yra labai daug. Dažniausiai tai yra maudymosi vietos, tačiau didelę reikšmę turi ir avalynė. Jei kojos prakaituotos, o jose dar yra mikroįtrūkimų, tai sudaro puikias sąlygas augti grybeliui. Jei atsiranda atplaišėlė, jis pradeda daugintis.

Tarybiniais laikais grybeliu dažnai užsikrėsdavo kareiviai, nes naudodavosi autais, kurių niekas nevirindavo, tik išplaudavo. Kitas grybelio paplitimas buvo ligoninėse, nes nemokamai leisdavo avėti šliures.

Kadangi kojines nešiojame beveik visada, jos yra labiausiai užkrečiamos, mat jose lieka daugiausia grybelio atplaišų. Visuomet patariu kojines išmesti, o apavą galima ir dezinfekuoti.

Norint išvengti grybelio, reikia būti švariam, tvarkingam, kiekvieną vakarą privaloma plauti kojas ir keisti kojines. Rekomenduojama niekada atėjus į svečius nedėvėti šlepečių, geriausia turėti savas arba vaikščiot su savo kojinėmis.

Kaip gydyti grybelį?

Dažniausiai grybelis prasideda nuo tarpupirščių. Žmogus pirmiausia jaučia pašutimą, įtrūkimus ir niežėjimą. Tas niežėjimas yra saldus, norisi kasytis tol, kol atsiranda skausmas. Grybelis gali įlįsti į panages, tada nagai pradeda keisti savo formą – geltonuoja, storėja, trupa.

Jei žmogus yra nevalyvas, o pasikasęs niežtintį tarpupirštį po to pasikaso smakrą, smakro srityje atsiranda plokštelės, kurios gali imituoti įvairius keistus susirgimus.

Grybelio gydymui dažniausiai geriami vaistai, tačiau jie geriami gana ilgai, kursais. Jeigu grybas labai apleistas, žmonėms chirurginiu būdu pašaliname nagą, kad efektas būtų greitesnis.

Tačiau, jei grybelis atsiranda tarpupirščiuose, užtenka tepaliuko. Tarpupirščius, apynagį, padų skliautą reiktų plonai tepti porą savaičių ryte ir vakare, o po to tepimą retinti.

Po neaiškios pirties, dušo ar kubilų, kurie yra grynas užkratas, profilaktiškai galime naudoti tepaliuką arba 9 proc. valgomąjį actą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.