Kas iš tiesų vyksta intymioje zonoje menopauzės metu

Senstant organizme vyksta daug pokyčių. Vienas nelaukiamiausių ir labiausiai mitais apipintų – menopauzė. Nors kiekviena moteris šį gyvenimo etapą išgyvena skirtingai, makšties išsausėjimas ir sekso metu patiriamas skausmas yra bene dažniausi nusiskundimai.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Menopauzė – vienas reikšmingiausių pokyčių moters gyvenime.<br>123rf.com
Menopauzė – vienas reikšmingiausių pokyčių moters gyvenime.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-05-04 19:00, atnaujinta 2017-05-26 14:52

Tiek vidinių, tiek išorinių moteriškų lytinių organų pokyčiai priklauso nuo hormonų. Priešmenopauzinis periodas gali prasidėti ketvirtosios dešimties pabaigoje. Tuomet kiaušidės pamažu nustoja gaminti estrogeną – hormoną, atsakingą už makšties sienelių lubrikaciją.

Visiškai sustojus šio hormono gamybai (apie 51-uosius gyvenimo metus), imamas jausti visiškas sausumas. Lytinių organų gleivinė tampa mažiau elastinga, makštis gali susitraukti tiek ilgiu, tiek pločiu. Natūralus joje esantis pH praranda rūgštingumą ir grįžta į lygį, buvusį prieš brandą.

Viso šio proceso rezultatas: skausmingas lytinis aktas, diskomfortas ir sausumas. Laimei, dabar yra žinoma gana daug skirtingų metodų, kurių pritaikymas leidžia moterims pasijusti geriau.

Makšties drėkikliai

Nederėtų jų painioti su lubrikantais, kadangi tai kas dieną naudojamos priemonės, nepaisant to, ar moteris užsiima seksu. Šiais kremais tepama makštis išlieka drėgna, o tai sumažina tokius simptomus, kaip sausumas, niežulys, sudirginimas ir intymios srities deginimas.

Lubrikantas

Net vartojančioms drėkiklius gali prireikti šiek tiek papildomos pagalbos norint pasimėgauti intymaus gyvenimo teikiamais malonumais. Pagaminti būtent šiai paskirčiai, lubrikantai paprastai būna aliejaus, vandens ar silikono pagrindu. Jo naudojimas užsiimant seksu užtikrintų jaučiamą malonumą abiem partneriams.

Vietinio poveikio estrogeno vartojimas

Jei anksčiau išvardinti patarimai nepadeda, nebijokite gydytojo paprašyti vietinio poveikio estrogeno preparatų. Tai medikamentas, dažniausiai sutinkamas kremo ar įvedamų žvakučių pavidalu. Be to, jo naudojamas tik to reikalaujančioje srityje užtikrina geresnį produkto poveikį.

Sisteminis estrogeno vartojimas

Jei makštyje jaučiamas diskomfortas nėra vienintelis simptomas, kuriuo skundžiatės, sisteminis hormono vartojimas gali padėti juos įveikti. Tabletės, pleistro, žiedo ar injekcijos forma vartojamas estrogenas gali kontroliuoti karščio pylimus, staigius nuotaikos pokyčius ar miego sutrikimus.

Aktyvus lytinis gyvenimas

Ironiška, tačiau vienas iš būdų lytinį aktą paversti malonesniu – juo užsiimti. Mažėjantis moteriško hormono išskyrimas reiškia ir sumažėjusią kraujotaką į moteriškus lyties organus. Tai gali pakeisti reguliarus lytinis gyvenimas. Be to, tai neleidžia pernelyg susitraukti makšties angai, kuri yra antra pagal dažnį skausmingo sekso priežastis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.