Berniukas dėl šokiruojančios nuotraukos išgarsėjo dar negimęs

Šis berniukas – Samuelis Armas – iš Atlantos, JAV, tapo garsenybe dar negimęs. Kodėl? Jį išgarsino nuotrauka, kuri buvo užfiksuota beveik prieš dvidešimt metų, kai Samuelis buvo motinos įsčiose 21-ąją nėštumo savaitę.

Asociatyvi nuotrauka. Taip atrodo 970 g sveriančio kūdikio ranka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Asociatyvi nuotrauka. Taip atrodo 970 g sveriančio kūdikio ranka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Armas operacija prieš šešiolika metų.<br>M. Clancy, 1999
S.Armas operacija prieš šešiolika metų.<br>M. Clancy, 1999
Samueliui apie trejus.<br>Soc.tinklų nuotr.
Samueliui apie trejus.<br>Soc.tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 10, 2016, 4:52 PM, atnaujinta May 26, 2017, 12:50 AM

Ji nufotografuota tuomet dar operacijos metu, kai Samueliui diagnozuota spina bifida – vienas iš dažniau pasitaikančių nervinio vamzdelio raidos defektų. Šis defektas susiformuoja 4 nėštumo savaitę ir gali būti nustatomas nėštumo metu arba naujagimiui gimus.

Esant šiai nervų sistemos patologijai, priklausomai nuo stuburo segmentų pažeidimo lygio pasireiškia įvairaus laipsnio apatinių galūnių paralyžius bei kiti susiję organizmo funkcijų pažeidimai.

Žmonių, turinčių spina bifida, sveikata ir gyvenimo pilnatvė priklauso ne tik nuo nugaros smegenų pažeidimo lygio, apimties ir lydinčių būklių, tačiau ir nuo medicininės priežiūros, jiems augant. Šiems pacientams būdingos tam tikros būklės ir ligos, todėl jiems reikalingi papildomi tyrimai ankstyvai šių ligų diagnostikai bei komplikacijų išvengimui.

Laimei, šiuolaikinė medicina gali ištaisyti šią padėtį. Chirurgai išmoko daryti sudėtingas operacijas vaisiaus stuburo formavimosi etapo metu.

Tačiau ši procedūra taip pat yra susijusi su dideliu pavojumi motinai ir kūdikiui. O tuomet, kai ji buvo atlikta Samueliui, rizika buvo dar didesnė.

Gydytojai berniuko tėvams Julie ir Aleksui tuomet liepė priimti sunkų sprendimą: jiems buvo siūloma arba daryti abortą, arba duoti vaikui galimybę išgyventi ir atlikti sudėtingą operaciją. Tėvai nedvejodami pasirinko pastarąjį variantą.

Garsioji nuotrauka – Michaelio Clancy. Vaizde užfiksuota Samuelio maža rankytė, sučiupusi chirurgo dr. Josepho Brunero pirštą. Šis kadras tapo sensacija. Fotografija, paskelbta garsiausiuose pasaulio leidiniuose, jau yra tapusi legenda, vadinama „Vilties ranka“. Operacija buvo sėkminga, ir nustatytu laiku Samuelis Armas gimė. Nors vaikas, kuriam dabar jau šešiolika, turi stuburo problemų, galima drąsiai tvirtinti, kad jam be galo pasisekė.

Samuelis išmoko vaikščioti maždaug 21 mėnesio amžiaus ir iki šiol turi nešioti įtvarus blauzdoms ir kulkšnims paremti. Jam atlikta daug įvairių operacijų: šlapimo pūslės, kulno sausgyslių ir raumenų aplink akis.

Be abejonės, šeimai neretai tenka išgirsti klausimų, ar vertėjo ryžtis gelbėti sūnų. Visos diskusijos apie Samuelio atėjimą į šį pasaulį jam ir jo šeimai nėra svarbios.

Šešiolikmetis šiuo metu susitelkęs į mokslų rezultatus, mat mokosi pagal Alexsanderio vidurinės mokyklos apdovanotųjų programą.

Taip pat sėdėdamas vežimėlyje žaidžia krepšinį ir neseniai laimėjo apdovanojimą vietinėje Atlantos lygoje.

Samuelis turi du jaunesnius brolius – Ethaną (12 m.) ir Zachary (10 m.), pastarajam taip pat diagnozuota spina bifida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.