Intymios zonos skausmai: pasitikrinkite, ar nesergate šia liga

Bent 16 proc. moterų per savo gyvenimą yra patyrusios vulvos skausmą, besitęsiantį daugiau nei 3 mėnesius. Tai nereiškia, kad jos elgėsi netinkamai, nesisaugojo sekso metu ir apsikrėtė lytiškai plintančia infekcija. Deja, šios moterys kenčia nuo vulvodinijos.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2016, 6:57 PM, atnaujinta May 22, 2017, 1:53 AM

Ši liga – dažnesnė, nei gali pasirodyti. Per savo gyvenimą ją patiria 3 iš 20 moterų, nepriklausomai nuo rasės, amžiaus ar seksualinių partnerių skaičiaus. Vulvodinijos sukeltas skausmas paprastai apibūdinamas kaip diegiantis, deginantis ar smeigiantis.

Jis gali būti jaučiamas tik vulvoje (išoriniuose moters lytiniuose organuose) ir gali atsirasti tik išprovokuotas prisilietimo, lytinių santykių arba būti nuolatinis. Taigi, nenuostabu, kad šis sutrikimas smarkiai paveikia moters gyvenimo kokybę.

Kaip vulvodinija veikia moters savijautą?

Žodžio priesaga –dinija atspindi skausmą. Vulvodinija, tiesiogiai išvertus į lietuvių kalbą, būtent tai ir reiškia – vulvos skausmą. Jeigu pastaruoju metu nepatyrėte traumos, tačiau skausmą jaučiate bet kurioje vietoje nuo klitorio iki išangės ar vidinės šlaunų dalies – sergate vulvodinija.

Net 3 moterims iš 20 vienu ar kitu gyvenimo etapu pasireiškia ši liga. Ji gali būti tokia skausminga, kad tampa neįmanoma devėti apatinių, o ką jau kalbėti apie užsiiminėjimą seksu. Deja, ši liga vis dar laikoma tabu, be to, apie ją žinoma labai nedaug. Dėl šios priežasties ne viena moteris nusprendė, kad yra lengviau nutraukti santykius su partneriu nei bandyti paaiškinti, kaip jaučiasi.

Deja, nėra aišku, kas tiksliai sukelia šiuos skausmus, tačiau yra žinoma, kas to tikrai nepadaro. Nors anksčiau buvo manyta, kad vulvodinija susijusi su daug skirtingų seksualinių partnerių, ši hipotezė buvo paneigta.

Galimi vulvodinijos sukelėjai

Moterys, sergančios šia liga, paprastai yra jautrios skausmo ir kenčia nuo kelių skausmingų ligų ar sutrikimų, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromo. Tai nurodo, kad pacienčių smegenys ir jose esantys informacijos suvokimo centrai gali veikti kitaip nei sveikų moterų.

Jos taip pat turi aukštesnius uždegimo kraujyje rodiklius, neretai dažniau praneša apie dažnai pasikartojančias grybelines infekcijas arba praeityje išgydytą lytiniu keliu plintančią ligą. Tyrėjai mano, kad pastaroji priežastis gali būti tiesiogiai susijusi su uždegimą rodančiais antikūniais.

Jis gali paskatinti nervų augimą vulvoje, o tai paaiškintų, kodėl ji tampa tokia jautri. Deja, vulvodiniją praneša ir jaunos mergaitės, taigi negalima apsistoti vien ties šiuo spėjimu.

Psichologiniai faktoriai taip pat atlieka svarbų vaidmenį, tačiau neaišku, ar jie atsirado prieš skausmą ar kaip tik buvo jo sukelti. Problemos seksualiniame gyvenime gali sukelti depresiją, o tai dar labiau paaštrinti jaučiamus simptomus. Taip tarsi patenkama į užburtą ratą.

Vis dėlto, kartais volvodiniją patiria moterys, neseniai išgyvenusios psichologinę traumą: skyrybas, artimojo mirtį ir pan. Taip pat nemaža dalis vulvodinija sergančių moterų pirmuosius simptomus pastebi tik menopauzės metu. Tai įrodo, kad ligos atsiradimui svarbūs ir hormonai.

Ką daryti, pajutus vulvos skausmą

Jeigu įtariate, kad sergate šia liga, derėtų pasikonsultuoti su savo ginekologu. Jis padės atrasti, kokie vaistai ar gydymo būdas yra tinkamiausias vienai ar kitai būklei gydyti. Dažniausiai yra skiriami vaistai, kiek rečiau psichologo ar fizioterapeuto konsultacijos. Dubens raumenų masažas kartais taip pat gali būti naudingas.

O svarbiausia nepamiršti, kad neaiškios kilmės skausmas – rimtas simptomas, kurio negalima ignoruoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.