4 gėdą keliančios sveikatos problemos, kurias nesunku įveikti

Nuo vidurių užkietėjimo iki šlapimo nelaikymo ar keisto kvapo – daugybė asmenų jaučią gėdą ar bijo, kad juos dėl šių sveikatos problemų smerks. Tačiau gydytojai yra matę visko ir atviras bendravimas su medikais užtikrina abipusį supratimą ir geresnę ligos diagnostiką.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2016-06-12 19:50, atnaujinta 2017-05-22 00:25

Foxnews.com pateikė 4 dažniausias sveikatos problemas, kurioms paprastai yra neskiriama pakankamai dėmesio.

1. Besilupanti pėdų oda

Besilupanti pėdų oda gali sukelti daug nepatogumų, ypač, jei tai nutinka vasarą. Tokiu atveju basučių avėjimo sezonas tampa tikru iššūkiu.

Visgi, šis ne itin patrauklus simptomas gali reikšti, kad sergate tulžies nepakankamumu. Užsikimšus tulžies pūslės kanalams ar sutirštėjus jame esančiam skysčiui, ant pėdų ir delnų gali atsirasti sausos odos ploteliai.

Tulžis yra labai svarbi mūsų sveikatai, kadangi padeda pasisavinti riebaluose tirpius vitaminus, skaidyti ir pasisavinti riebalus ir riebiąsias rūgštis, būtinas odai.

Šis skystis gali sutrištėti suvartojant per mažai tulžį skystinančių maistinių medžiagų, jei pūslės latakai yra užsikimšę. Taip pat gali būti, kad jūsų organizmas nepagamina užtektinai tulžies dėl druskos rūgšties trūkumo organizme. Kiti dažni simptomai, nurodantys tulžies nepakankamumą yra vidurių užkietėjimas, baltos spalvos išmatos, pykinimas, nuovargis ir kartus skonis burnoje.

Įtarus, kad kenčiate nuo šio sutrikimo, kreipkitės į gydytojus, kurie gali skirti tam tinkančius maisto papildus arba patarti, kokius tulžį skystinančius produktus vartoti.

Tai gali būti citrinos, vanduo, burokėliai, pienių šaknų arbata ir kiti panašūs kartaus skonio produktai.

2. Nemalonus intymios zonos kvapas

Dažniausia nemalonaus intymios vietelės kvapo priežastis – bakterinė vaginozė, dažniausiai užklumpanti 15 – 44 metų amžiaus moteris. Visgi, nuo jos nėra apsaugotos ir menopauzę patiriančios moterys.

Bakterinė vaginozė atsiranda dėl prarasto gerųjų ir blogųjų makšties bakterijų balanso. Ji sukelia skystas, baltas ar pilkas išskyras, skausmą, niežėjimą ar deginimą.

Nemalonus kvapas taip pat gali būti sukeltas antibiotikų, ilgo prakaito prisisunkusios aprangos dėvėjimo, pamiršto tampono ar pernelyg kruopštaus prausimosi, kuris gali išderinti pH lygį vaginoje.

Medikai teigia, kad kai kurios lytiškai plintančios ligos taip pat gali sukelti nemalonų aromatą. Dažniausiai tai trichomonozės ar gonorėjos pasėkmė.

Moterims taip pat labai svarbu suprasti, kad jų vidiniai lytiniai organai neturėtų būti plaunami, kadangi makštis išsivalo pati. Jei pradėjote jausti nemalonius pojūčius, derėtų kreiptis į gydytojus.

Bakterinei vaginozei gydyti paprastai yra skiriami antibiotikai. Jei įtariate, kad viduje liko tamponas, pastebėjote bėrimą ar kylančią temperatūrą – kvieskite greitąją medicininę pagalbą. Nors tikimybė nedidelė, gali būti kad patiriate Toksinio šoko sindromą.

Na, o jei prausdamasi negalite apsieiti be muilo, įsitikinkite, kad vartojate intymiai higienai skirtą prausiklį, neturinti kvapniųjų medžiagų ar parabenų.

3. Slenkantys ir plonėjantys plaukai

Androgenetinė alopecija – dažniausia plikimą sukelianti priežastis. Ji gali pasireikšti abiejų lyčių atstovams. Dažniausiai ją sukelia autoimuninis tiroiditas, kuriuo serga apie 14 milijonų JAV gyventojų.

Ši liga maždaug 7 kartus dažniau pasireiškia moterims. Ja sergančių pacientų imuninė sistema puola skydliaukę, adrenalino liaukas, virškinamąjį traktą ir kepenis.

Plaukų slinkimą skatina ir pernelyg didelis testosterono kiekis organizme. Už tai ypač atsakingas dehidrotestosteronas (DHT), gaminantis fermentą, su kuriuo susijungęs priverčia plaukų svogūnėlį susitraukti.

Pastebėjus plikimą derėtų kreiptis į medikus. Atliekant kraujo tyrimą galima nustatyti vyriškųjų, lytinių hormonų, kortizolio bei neurotransmiterių lygius organizme.

Taip pat verta patikrinti globulino ir skydliaukės peroksidazės antikūnius.

Nors tam tikri skydliaukės gydymui skirti medikamentai bei steroidai gali padėti sukontroliuoti slenkančius plaukus, sveika mityba ir papildų vartojimas taip pat gali pagelbėti. Siekdami geriausių rezultatų pacientai dažniausiai renkasi biotino, vitamino B6, geležies, cinko, l-arginino ir kitus papildus.

4. Burnos grybelis

Ši infekcija kyla smarkiai padidėjus natūraliai burnoje esančio grybelio kiekiui. Candida albicans sukeliama infekcija paveikia visą burnos gleivinę. Pažeistas vietas gali smarkiai niežtėti ar deginti.

Nuo šios infekcijos dažnai kenčia kūdikiai, vyresnio amžiaus, silpną imuninę sistemą turintys asmenys bei kenčiantys chemoterapijos kursą ar besigydantys ŽIV ar AIDS.

Lūpų kampučiuose ji gali pasireikšti ir tiems, kurių sąkandis yra netaisyklingas.

Geros burnos higienos laikymasis – geriausias būdas užkirsti kelią grybelio dauginimuisi. Be dantų ėduonies, tai – dar viena priežastis, kodėl odontologai pataria dantis valyti bent 2 kartus per dieną.

Taip pat vyresnio amžiaus žmonėms derėtų gerai nuplauti dantų protezus ar plokštelę bei nevengti reguliarių vizitų pas gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.