7 svarbūs dalykai, kuriuos kūno plaukai pasako apie sveikatą

Įvairiai keisti kūno plaukuotumą yra moters kasdienybė. Visgi, kas kita kai plaukeliai pasikeičia patys. Tokie pokyčiai turėtų beveik visuomet būtų patikrinti specialisto, nes kiekvienas pokytis gali reikšti tam tikrą informaciją, susijusią su sveikata, nurodė prevention.com.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2016, 6:55 AM, atnaujinta May 20, 2017, 11:33 AM

1. Plaukuotumas paveldėtas

Kūną dengiantys plaukeliai yra dviejų tipų – minkštas pūkelis, kuris dengia praktiškai visą kūną bei stori, juodi plaukeliai. Pastarieji auga skalpo, smakro, antakių, gaktos, pažastų srityse bei sudaro blakstienas. Tai, kokiu tankumu plaukeliai auga šiose vietose nurodo genai.

„Daug kas priklauso nuo genetinio fondo, kadangi kiekviena rasė ir tautybė genetiškai nurodo skirtingą plaukelių kiekį. Mažiausiai jų turi Azijos gyventojai, daugiausiai – ispanakalbiai ir Vidurio Rytų gyventojai.

Taigi, nereikėtų pernelyg pergyventi pamačius, kad plaukelių turite daugiau, nei draugė. Tai, kas genetiškai yra „normalu“ jūsų tautybei ar rasei, gali būti visai priešingai kitokį genetinį fondą turinčiam asmeniui“, – teigė Kolorado Universiteto medicinos centro profesorė Margaret E. Weirman.

2. Gali būti, kad kenčiate nuo autoimuninio sutrikimo

Nors tai gana reta, tačiau gali būti, kad jūsų imuninė sistema „nusisuko“ prieš plaukų svogūnėlius. To rezultatas gali būti plaukų praradimas keistais, apvaliais ploteliais, visiškas skalpo nuplikimas ar absoliutus kūno plaukų netekimas.

Šie sutrikimai paprastai gydomi sisteminiais steroidais. Nors tai priverčia plaukelius ataugti, gydymo rezultatas gali nebūti ilgalaikis.

3. Sutrikusi hormonų pusiausvyra

Staigus plaukų augimas netikėtose vietose ar jų praradimas gali reikšti vyriško hormono padidėjimą. Padaugėjus testosteronui, padidėja ir kūno plaukuotumas, vadinamas hirsutizmu.

Šis sutrikimas lemia padidėjusį plaukų kiekį vyrams įprastose vietose: vidinėse šlaunų srityse, pilvo, krūtų zonoje. Daugiau nei 8 plaukeliai, esantys aplink krūtį gali būti laikoma „nenormaliu“ reiškiniu.

Vyriškų hormonų perviršį žymi ir plaukų praradimas. Tai ypač būdinga menopauzės metu sumažėjus estrogeno gamybai. Ją išgyvenančios moterys dažnai pastebi, kad plaukai ant jų skalpo praretėjo, tuo tarpu esantys veido srityje pasidarė kietesni ir tamsesni.

4. Gali būti sutrikusi kiaušidžių veikla

Jeigu kartu su hirsutizmu moteris išgyvena nereguliarų mėnesinių ciklą, greičiausiai tai yra sisteminė problema. Dažniausia priežastis – policistinių kiaušidžių sindromas. Juo sergančių moterų kiaušidės yra padidėjusios, o jose gausu nedidelių cistų.

5. Gali reikšti auglį

Jeigu hirsutizmas pasireiškia staiga, pavyzdžiui, per 6 mėnesių periodą pastebėjote staigų plaukelių padidėjimą, gali būti, kad turite auglį. Paprastai tai antinksčių ar kiaušidžių srityje esantis navikas.

Būtent jis į organizmą išskiria vyriškus hormonus. Tai nulemia plaukelių augimą anksčiau minėtose vyrams būdingose srityse.

6. Gali trūkti geležies arba būti sutrikusi skydliaukės veikla

Aiškus plaukų slinkimas gali reikšti geležies trūkumą arba nepakankamai aktyvią skydliaukę. Jeigu pastebėjote, kad slenka antakiai ar pasikeitė nagų struktūra, greičiausiai sergate autoimunine skydliaukės liga.

Plikimą taip pat gali sukelti nėštumas ar kontracepcijos vartojimo nutraukimas, nes tai staiga pakeičia estrogeno lygį organizme. Visgi, dėl šių priežasčių atsiradęs plaukų netekimas yra laikinas.

7. Gali parodyti blogus įpročius

Tam tikri vaistai gali ypač stipriai paveikti plauką ir jų pėdsakai gali būti aptikti tik praėjus ne vieneriems metams. Anglų poeto Johno Keatso plaukų sruoga išdavė, jog šis vartojo morfijų tam, kad nejaustų skausmo mirdamas nuo tuberkuliozės. Kai tai buvo išsiaiškinta, buvo praėję jau 165 metai po jo mirties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.