Papasakojo, ką daryti, jei organizme knibžda parazitų

Jei anksčiau skaitėte mūsų straipsnį „10 svarbių požymių, kad jūsų organizme knibžda nelaukti svečiai“ ir jums kilo įtarimų, jog organizme knibžda parazitų, būtinai turite tai perskaityti.

Helmintų kiaušinėliai per mikroskopą/<br>123rf nuotr.
Helmintų kiaušinėliai per mikroskopą/<br>123rf nuotr.
M.Lasinskas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
M.Lasinskas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Cisterikozė. Parazitų sukeliama liga. Vintažinis piešinys. Natural History of Animals, 1880.<br>123rf nuotr.
Cisterikozė. Parazitų sukeliama liga. Vintažinis piešinys. Natural History of Animals, 1880.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 14, 2016, 6:16 PM, atnaujinta May 18, 2017, 9:22 PM

Savo įžvalgomis apie parazitų valymą iš organizmo su portalo lrytas.lt skaitytojais pasidalijo vaistininkas ir žolininkas Marius Lasinskas bei Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojas Dargiris Beresnevičius.

Receptų daug, bet štai ką reikia žinoti

Vaistininkas ir žolininkas Marius Lasinskas pripažino, jog žmonės kartais teiraujasi, kaip būtų galima išguiti parazitus iš organizmo.

„Receptų daug, tačiau, be abejonės, jų esmė – kartumynai. Pavyzdžiui bitkrėslė ir pelynas. Tai stipriau veikiantys augalai, kurių nereikia perdozuoti.

Juos galima vartoti arbatų pavidalu, vaikams dažniausiai iš žolelių padaromi milteliai, sumaišomi su medumi, nes tokių karčių arbatų jie nelinkę gerti“, – pasakojo žolininkas.

Į mišinį, pasak jo, dar galima įmaišyti gvazdikėlių, parazitų valymui naudinga ir kraujažolė.

Tiesa, reikėtų pagalvoti apie galimus šalutinius poveikius. Pelyno žolė gali netikti turintiesiems padidėjusį skrandžio rūgštingumą.

„Apskritai reikėtų pagalvoti apie tai, kad ši žolelė gali sukelti rūgštingumą, todėl ją vartoti reikėtų bent valandą po valgio. Tam, kad nesudirgintumėte skrandžio.

O bitkrėslė yra nuodinga, tai reiškia, kad stipriai veikia. Jos šalutinis poveikis pasireiškia tradicinio apsinuodijimo požymiais: galvos svaigimu, pykinimu, skrandžio srities skausmu“, – perspėjo M.Lasinskas.

Žolelių mišinio vartoti reikėtų atsižvelgiant į žmogaus kūno sudėjimą: jei jis liesesnis – pakaks šaukštelio ar dviejų per dieną, jei stambesnis – viso valgomojo šaukšto.

Jei vartojama rutuliukų su medumi pavidalu, tai profilaktiškai reikėtų daryti 7 dienas. Jei problema rimtesnė – 21 dieną su trijų dienų petraukomis.

Vaistininkas įsitikinęs, kad parazitų buvimą organizme rimtesniam gydymui, kai skiriamas 21 dienos kursas, turėtų diagnozuoti specialistas.

„Žmonės kartais prisiskaito, prisigalvoja. Nebūtinai visi turi parazitų. Be to, žmonės kopijuoja receptus iš interneto, tačiau negalvoja apie savo sudėjimą. Kiekvienam žolelės gali veikti skirtingai. Profilaktika, žinoma, nepakenks, tačiau vartoti būtų galima ir silpnesnes žoleles, pavyzdžiui, dezinfekuojančio čiobrelio, medetkos, šlamučio“, – patarė M.Lasinskas.

Ar galima vartoti kartu su vaistais?

Pasak M.Lasinsko, jei jums skirtas gydymas nuo parazitų cheminiais vaistais, negalite jų mesti vienu ypu ir pradėti vartoti žoleles.

„Viskas turi vykti palaipsniui. Žoleles įvedinėti reikėtų po truputį. Dėl žolelių ir vaistų vartojimo kartu, deja, stinga tyrimų šiuo klausimu, tačiau logiškai mąstant, poveikis turėtų būti didesnis, tad galbūt pakaktų vieno arba kito.

Tačiau mano nuomone, visuomet geriau pradėti nuo žolelių“, – kalbėjo žolininkas.

Parazitų organizme paplitimas nėra žinomas

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojas Dargiris Beresnevičius pasakojo, kad savo praktikoje yra turėjęs kelis atvejus, kai skyrė antibiotikų parazitų gydymui organizme.

„Gaila, neturėjau grįžtamojo ryšio, nes pacientai negrįžo pakartoti tyrimo, tad nežinau, ar parazitai buvo sunaikinti“, – teigė jis.

Ar žmogus turi parazitų organizme, nustatoma atliekant specifinį išmatų tyrimą.

Medikas teigia, kad parazitų buvimo organizme simptomus žmonės pastebi ne itin dažnai.

„Dažniau žmonės galvoja, kad jų turi. Suskausta pilvą, paskaito internete ir nusprendžia, kad jų turi.

Tačiau negalima teigti, kad jų neturime. Mėsa, žuvis, kiaušiniai, ne visuomet tinkamai apdorojami, žmonės ne visuomet tinkamai laikosi rankų higienos taisyklių.

Deja, mūsų visuomenės stebėjimo tyrimai šiuo klausimu neatliekami, todėl sunku pasakyti, koks parazitų paplitimas. Tačiau teoriškai jų turėtų turėti ne vienas.

Galbūt atidesniems reikėtų būti tiems, kurie augina gyvūnų, mėgsta valgyti neapdorotą maistą“ – pasakojo šeimos gydytojas.

D.Beresnevičiaus nuomone, pats paprasčiausias būdas – apsilankyti pas šeimos gydytoją, atlikti apie tris eurus kainuojantį tyrimą, tuomet jei parazitų organizme yra, skiriamas gydymas antibiotikais arba gali būti skiriamos ir profilaktinės priemonės.

Tiesa, gydymui žolelių gydytojas nerekomenduotų.

„Jos gali palengvinti simptomus, tačiau parazitų nesunaikins“, – mano jis.

Be abejonės, gydymą rinktis turite patys, tačiau jei turite įtarimų dėl parazitų, galbūt pats laikas pasikonsultuoti su gydytoju, homeopatu, vaistininku ar žolininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.