Apsinuodijimas grybais nulėmė gyvenimo tragediją

Dalia (tapatybė pakeista ir redakcijai žinoma – aut. past.) šiandien jau skaičiuoja septynerius metus, kuriuos visai sėkmingai gyvena su transplantuotu inkstu.

Asociatyvi nuotr.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Piktoji ūmėdė (Russula emetica).<br>lt.wikipedia.org nuotr.
Piktoji ūmėdė (Russula emetica).<br>lt.wikipedia.org nuotr.
Žalsvoji musmirė (Amanita phalloides).<br>lt.wikipedia.org nuotr.
Žalsvoji musmirė (Amanita phalloides).<br>lt.wikipedia.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 21, 2016, 6:49 PM, atnaujinta Nov 27, 2018, 2:43 PM

Nefunkcionavo jie abu, o priežastis, kodėl taip nutiko, medikų nuomone, galėjo būti stiprus apsinuodijimas grybais. Deja, moteris į apsinuodijimo simptomus laiku neatkreipė dėmesio.

Inkstų ligą neigė

Daliai – 47-eri, vaikai jau užauginti, tad dienas moteris leidžia domėdamasi menais, kurdama papuošalus. Moteris neįgali ir transplantuotą inkstą turi be galo saugoti, kitu atveju teks grįžti prie kone kasdienių kančių – hemodializės.

„Po tos procedūros man svaigdavo galva, kartais pykindavo. Nemalonus jausmas, kurio tikrai nebenorėčiau patirti“, – prisipažino moteris.

O tai, kad inkstai nebeatlieka savo funkcijų, moteris sužinojo prieš maždaug aštuonerius metus. Pasisekė, kad eilėje dėl transplantacijos ilgai laukti nereikėjo.

Moteris pripažino, kad iš pradžių savo ligą neigė ir bandė gydytis natūraliais būdais.

„Kai medikai jau turėjo pirmųjų įtarimų, kad kažkas negerai su mano inkstais ir pradėjo kalbėti apie tai, kad man prireiks hemodializių, ėmiausi įvairių vaistažolių. Deja, padėtis vis blogėjo. Tik tuomet, kai pradėjau dusti, o oda nusidažė geltona spalva ir atsidūriau ligoninėje, supratau, kad tai – ne juokai“, – prisimena moteris.

Apsinuodijo seniai

Medikai kaip įmanydami stengėsi padėti moteriai: išsiurbė organizme susikaupusius skysčius, atliko kraujo perpylimą. Moteris atsistojo ant kojų.

„Apie psichologinę savo būklę net nenoriu prisiminti. Minčių buvo kilę įvairių. Buvau tik pabaigusi aukštąjį mokslą, pradėjau dirbti ganėtinai aukštose pareigose ir staiga sužinojau, kad viskas velniop – būsiu invalidė“, – teprasitarė Dalia, tą gyvenimo momentą įvardijusi kaip didžiausią duobę.

Pasak jos, medikai, žinoma ėmėsi ieškoti ir priežasčių, kodėl jos abu inkstai visiškai „sunyko“. Peržiūrėjus ligos istoriją, nieko aiškaus nebuvo matyti. Tačiau pokalbio su vienu iš nefrologų metu, moteris prasitarė, kad dar būdama 20-ies sunkiai apsinuodijo grybais.

„Jie buvo konservuoti. Mama buvo pririnkusi. Ruošė kaip visuomet – kelis kartus apvirė, marinavo su actu. Deja, pamenu, kad užvalgius kitą dieną buvo baisiausiai bloga, vėmiau. Kelias dienas lovoje gulėjau paslika, galvojau, kad mirsiu. Bet kaip ir visi apsinuodijimai, šis praėjo.

Ir štai, praėjo daugiau nei dešimtmetis, o medikas priešais mane kraipo galvą: „Va, čia ir galėjo būti inkstų problemų pradžia“, – išsakė man įtarimus.

Kad būčiau žinojusi anksčiau. Nebūčiau su savo sveikata taip juokavusi. Deja, dabar telieka kitiems patarti į apsinuodijimus nežiūrėti pro pirštus“, – atsiduso Dalia.

Pridygo grybų, padaugėjo ir apsinuodijusių

Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja Laima Gruzdytė pasakojo, kad dėl galimo apsinuodijimo grybais skambučių sulaukia jau visą mėnesį.

„Lietus ir šiluma daro savo: padaugėjo grybų, automatiškai padaugėjo ir apsinuodijimų grybais. Paprastai per metus šalies ligoninių stacionaruose dėl tokių apsinuodijimų gydomi nuo 45 iki daugiau nei šimto pacientų.

Ne kasmet, tačiau kartais registruojamas ir vienas kitas mirties atvejis.

Šių metų statistikos dar negalime apibendrinti, tačiau atsižvelgiant į skambučius – problemų paskutinį mėnesį tikrai padaugėjo“, – pasakojo specialistė.

Sveikatos problemų gali sukelti ir valgomi grybai

Pasak L.Gruzdytės, sveikatos problemų gali sukelti ne tik nuodingi grybai.

„Grybai yra sunkus maistas, tad net ir valgomais grybais pasisotinus, gali kilti negalavimų, kurie yra susiję su virškinimo sutrikimais. Tai ypač aktualu žmonėms, turintiems jautresnę virškinimo sistemą.

Jie gali skųstis sunkumu skrandyje, skausmu pykinimu, vėmimu ir viduriavimu. Tačiau šie, per keletą valandų po grybų valgymo atsiradę simptomai, neretai praeina savaime“, – portalui lrytas.lt pasakojo L.Gruzdytė.

Sunkius, o kartais ir mirtinus apsinuodijimus sukelia suvalgyti nuodingi grybai. Iš šalyje žinomų apie 400 grybų rūšių, nuodingų yra apie 40. Sveikatos sutrikimų dažniausiai kyla prisirinkus mažai žinomų grybų ar valgius nežinia kieno surinktus grybus.

Supainioja valgomą su nevalgomu

Tačiau jei tai apsinuodijimas – dažniausiai tai nutinka nuodingą grybą supainiojus su valgomu.

„Išskirti, kokiais grybais apsinuodija dažniausiai, sunku. Tačiau jei sako, kad valgė baravykų ir voveraičių, tokiu atveju žinome, kad tai veikiau paprastas virškinimo sutrikimas.

Bet jei žmogus teigia valgęs vadinamuosius gudukus, kelmučius, ūmedes arba grybus, kurių pavadinimų nežino, darome prielaidą, kad žmogus tikrai galėjo supainioti valgomus grybus su nuodingais“, – pasakojo vedėja.

Pasirodo, blyškioji musmirė dažnai supainiojama su pievagrybiais, žalsvoji – su ūmėdėmis ar žaliuokėmis. Įsigudrinama rinkti mažai žinomus grybus, pasikliaujama blogai suprastais ar netinkamais patarimais.

Kita vertus, apsirinka ir patyrę grybautojai. Tik retais atvejais apsinuodijimas nuodingais grybais nustatomas be didelių abejonių. Todėl būtina kreiptis į medikus, kurie orientuodamiesi į vyraujančius simptomus, bei laiką, praėjusį nuo suvalgymo iki pirmųjų negalavimų atsiradimo, įvertins situaciją ir nustatys diagnozę.

Simptomai būna pavėluoti

Apsinuodijus grybais simptomai dažniausiai pasireiškia ūmiai ir gali būti labai įvairūs, priklauso nuo grybų rūšies ir toksiškumo.

„Priversti sunerimti turėtų pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir skausmai.

Jei žmogus įtaria, kad galėjo apsinuodyti, būtina su medikais pasikonsultuoti gyvai arba bent jau paskambinti į Apsinuodijimų informacijos biurą.

Apsinuodijimo grybais simptomai gali atsirasti pavėluotai – kartais net po šešių valandų ar antrą parą.

Namų sąlygomis, praėjus tiek laiko, suteikti pagalbą praktiškai neįmanoma.

Nebent žmogus iš karto suvalgęs grybienės suprato, kad ten galėjo būti nevalgomų grybų. Tuomet reikėtų paskatinti vėmimą, tačiau po valgymo turėtų būti praėję ne daugiau nei valanda“, – patarė L.Gruzdytė.

Nepastebėjus apsinuodijimo pažeidžiami organai

Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja Laima Gruzdytė patikino, kad apsinuodijimas grybais yra apgaulingas, todėl reikia būti ypač atidiems.

„Praeina pakankamai daug laiko, kol žmogus sunegaluoja, be to, kai žmogus pradeda vemti, viduriuoti, jam skauda pilvą, antrą parą ateina savaiminis pagerėjimas. Kitaip tariant, apsinuodijimui amatoksino turinčiais grybais būdingas ilgas slaptasis periodas: vidutiniškai 6–15 valandų, kurio metu jokių simptomų gali nepasireikšti.

Žmogus galvoja, kad pradeda sveikti. Tačiau tuo metu kaip tik prasideda kepenų pažeidimas. Apgaulingas pagerėjimo laikotarpis iš tiesų būna tas auksinio laiko praradimas.

Po slaptojo periodo simptomai pasireiškia staiga – atsiranda stiprūs pilvo diegliai, nuolatinis vėmimas, vandeningas viduriavimas, troškulys, pakyla temperatūra.

Kai žmogus kreipiasi pagalbos, dažniausiai jau būna per vėlu. Amanitinai yra labai toksiški, patekę į kraujotaką, ardo kepenų ląsteles ir sukelia jų nekrozę. Kraujyje labai padidėja kepenų fermentų, bilirubino.

Negydant prasideda kraujavimas iš virškinimo trakto dėl kepenų pažeidimo sutrikus krešėjimui. Dėl sutrikusios medžiagų apykaitos pažeidžiamos galvos smegenys, sutrinka sąmonė, gali ištikti koma. Vėliau vystosi ūminis inkstų nepakankamumas. Pacientai dažniausiai miršta dėl ūminio kepenų nepakankamumo bei išsivysčiusių komplikacijų“, – perspėjo L.Gruzdytė.

Tad jei po kelių valandų ar net sekančią dieną po to, kai buvo valgyta grybų atsirado pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir pilvo skausmai, būtina pasitarti su medikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.