Apmaudi klaida: medikai sakė, kad šie vėjaraupiai – nieko rimta

Užsienio naujienų portalai mirga nuo mažamečio istorijos. Šis vėjaraupių atvejis laikomas vienu blogiausių pastaruoju metu Didžiojoje Britanijoje.

Užsienio naujienų portalai mirga nuo itin sunkaus vėjaraupių atvejo, kurį ištvėrė dvimetis britas.<br>Facebook nuotr.
Užsienio naujienų portalai mirga nuo itin sunkaus vėjaraupių atvejo, kurį ištvėrė dvimetis britas.<br>Facebook nuotr.
Užsienio naujienų portalai mirga nuo itin sunkaus vėjaraupių atvejo, kurį ištvėrė dvimetis britas.<br>Facebook nuotr.
Užsienio naujienų portalai mirga nuo itin sunkaus vėjaraupių atvejo, kurį ištvėrė dvimetis britas.<br>Facebook nuotr.
Užsienio naujienų portalai mirga nuo itin sunkaus vėjaraupių atvejo, kurį ištvėrė dvimetis britas.<br>Facebook nuotr.
Užsienio naujienų portalai mirga nuo itin sunkaus vėjaraupių atvejo, kurį ištvėrė dvimetis britas.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 2, 2016, 3:48 PM, atnaujinta May 17, 2017, 2:10 AM

Jasperas Allenas, 2 m., vėjaraupiais susirgo netrukus po to, kai persirgo skarlatina. Jo mama Sarah kreipėsi į greitosios pagalbos medikus, tačiau ten jai pasakyta, jog tokiu atveju medikų pagalba nereikalinga. Deja, po kelių dienų vaikas atsidūrė ligoninėje ir buvo gydomas 5 dienas.

Dabar Sarah skatina Vyriausybę skiepyti visus vaikus.

Jasperas Allenas praleido penkias dienas ligoninėje, o jo kūnas buvo nusėtas raudonų niežtinčių skaudulių. Vaikas kentėjo nuo infekcijos.

Padėtis buvo tokia prasta, kad medikai buvo pasimetę. Vaikui skirtos intraveninės lašelinės, atvirusiniai vaistai, antibiotikai ir morfinas.

Sarah kaltina Greitosios pagalbos registratūroje buvusį asmenį dėl aplaidumo, mat dvi dienas iki patenkant į ligoninę, šiam nepasirodė, kad atvejis labai rimtas.

Todėl mama skatina Britanijos Vyriausybę imtis veiksmų ir skirti nemokamus skiepus nuo vėjaraupių visiems vaikams. Dabar jie yra nemokami tik daliai vaikų dėl medicininių priežasčių.

„Vienas iš vaikų slaugytojų teigė, kad per savo 40 metų patirtį niekada nėra matęs kažko panašaus. Tai buvo ne vien vėjaraupiai. Nesu neurotiška mama, turiu du vaikus, o dirbdama darželyje mačiau šimtus vėjaraupių atvejų.

Tačiau medicinos darbuotojai turėtų labiau įsiklausyti į tėvų nuomonę. Mes savo vaikus gi pažįstame geriausiai“, – kalbėjo darželio direktore dirbanti S.Allen.

Medikai vis dar nežino, kodėl vaikas išgyveno tokius sunkius vėjaraupius.

Pasak Sarah, Jungtinė Karalystė yra viena iš nedaugelio šalių, kur nėra reguliarios vakcinacijos nuo vėjaraupių.

„Mano vaikai turėjo visus privalomus skiepus, tačiau niekada nešovė mintis jų skiepyti privačiai. Man nesvarbu diskusija apie vakcinaciją – man nerūpi, jei jūs nenorite skiepyti savo vaiko, aš prašau pasirašyti peticiją, kad kiti turėtų galimybę pasirinkti“, – teigė S. Allen.

Moteris renka parašus, kad vakcina būtų įtraukta į privalomųjų sąrašą.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras pateikia informaciją, kad vėjaraupiai – tai ūminė virusinė liga, pasireiškianti karščiavimu, pūsleliniu odos ir gleivinių bėrimu. Dažniausiai šia liga serga ikimokyklinio amžiaus vaikai, tuomet persergama lengva šios ligos forma. Suaugę žmonės vėjaraupius ištveria kur kas sunkiau, nes komplikacijų išsivystymo rizika suaugusiems, sergantiems vėjaraupiais, yra daug kartų didesnė nei vaikams.

Itin vėjaraupių infekcija pavojinga kūdikiams ir nėščioms moterims bei tiems, kurių imunitetas yra nusilpęs.

Vėjaraupius sukelia Varicella-zoster virusas, priklausantis Herpesviridae šeimai. Kadangi po infekcijos virusas lieka organizme (nugaros smegenų mazguose), nusilpus imuninei sistemai jis gali suaktyvėti ir sukelti kitą ligą – juostinę pūslelinę, herpes zoster (bėrimas pūslelėmis išilgai kurio nors nervo, kas sukelia didžiulį skausmą toje vietoje).

Taip pat pateikia 8 mitus apie vėjaraupius.

1. Mano vaikas gali ir nesusirgti vėjaraupiais.

Netiesa. Ši infekcija tokia laki, kad praktiškai 100% visuomenės ja perserga. Kuo vyresnis vaikas suserga, tuo sunkesnė yra ligos eiga

2. Vėjaraupiai – labai paprasta vaikiška liga.

Netiesa. Visų pirma ši liga ilgam uždaro vaiką namuose (apie 10 dienų), o tai labai sutrikdo šeimos socialinį gyvenimą. Kita vertus liga gali komplikuotis odos infekcija (gali likti randai), plaučių uždegimu, centrinės nervų sistemos sutrikimais (pažeidžiamos smegenėlės, sutrinka eisena, gali būti insulto priežastimi).

3. Jei vaikas serga vėjaraupiais, tai tik mūsų asmeninė problema.

Netiesa. Šeima nukenčia nuo infekcijos dėl izoliacijos, vaikas apie 10 dienų kenčia varginančius ligos simptomus. Tačiau jūs galite užkrėsti šalia gyvenančią nėščiąją, suaugusįjį, kuris dar nepersirgo, arba vaiką, kurio imuninė sistema silpna – o šiems asmenims ligos eiga gali būti ypatingai sunki.

4. Jei vaikas sirgo vėjaraupiais natūraliai, tai antrą kartą jau nebesusirgs.

Netiesa. Moksliniai tyrimais įrodyta, kad apie 15% asmenų, vėjaraupiais persirgusių natūraliai, imunitetas nesusidaro. Todėl jiems išlieka rizika susirgti vėjaraupiais antrą kartą.

5. Vakcina nuo vėjaraupių nėra pakankamai ištirta.

Netiesa. Tai viena labiausiai ištirtų vakcinų, kurios klinikinių tyrimų patirtis siekia 25m. trukmę.

6. Vakcina nuo vėjaraupių nėra efektyvi.

Netiesa. Nėra efektyvesnės priemonės kaip skiepijimas. Vakcinos efektyvumas siekia 88%-90%, o kol kas efektyvesnės apsaugos nėra.

7. Vėjaraupiais geriau persirgti natūraliai

Persirgus vėjaraupiais natūraliai, virusas visą gyvenimą išlieka nerviniuose ganglijuose (mazguose) ir bet kada gyvenime gali pasireikšti kita liga – juostine pūsleline, kuri labai skausminga ir sunkiai pasiduoda gydymui. Paskiepijus virusas ganglijuose neapsigyvena, todėl rizika susirgti juostine pūsleline yra labai maža.

8. Pasaulyje nėra skiepijama nuo vėjaraupių.

Netiesa. Nemažai šalių šią vakciną turi įtraukę į savo kalendorius ir ją kompensuoja valstybė. Prieš kelis metus šia vakcina dar užtekdavo skiepyti viena vakcinos doze, tačiau didėjant skiepijimo apimtims, tampa sunku susitikti su natūraliu virusu ir todėl paskutinėse gydytojų rekomendacijos jau rekomenduojama įskiepyti dvi šios vakcinos dozes, tam kad užtikrinti maksimalią apsaugą.

Deja, skiepai nuo vėjaraupių Lietuvoje nėra įtraukti į kompensuojamųjų sąrašą ir už juos tenka susimokėti patiems.

Lrytas.lt primena, kad šiemet vėjaraupių komplikacijos jau pasiglemžė vieno mažamečio gyvybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.