Šaldytos citrinos turi galią, apie kurią nebūtumėte pagalvoję

Panašu, kad citrinos yra viena iš pagrindinių sudedamųjų dalių kone kiekviename organizmo detoksikacijai skirtame recepte. Nesvarbu, ar tai būtų citrinų sultimis praturtintas vanduo, arbata ar namuose pagamintas limonadas, neįmanoma paneigti, kad tai – iš tiesų daug naudos sveikatai turintis vaisius, rašo dailyhealthpost.com.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf.com
Asociatyvi nuotr.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-07 08:19, atnaujinta 2017-05-16 16:03

Įvairių tyrimu metu buvo įrodyta, jog citrinos padeda kovoti su tokiomis ligomis kaip vėžys, aukštas cholesterolio kiekis, uždegimas, bakterinės infekcijos, aukštas kraujospūdis. Taip pat jos teigiamai veikia pacientus, kenčiančius nuo depresijos ar streso bei pasižymi inkstus bei kepenis valančiomis savybėmis.

Geriausiai ištirta sritis – citrinų nauda kovojant su vėžiu. Teksaso Sodininkystės mokslų departamentas ištyrė gydomąjį citrinų poveikį ir nustatė, kad jose esantys limonoidai yra potencialiai naudingi siekiant užkirsti kelią krūties vėžiui.

Taip pat, jie buvo naudingi ne tik užkertant kelią ligai, bet ir su ja kovojant. Stebėjimų metu limonoidai paskatino vėžinių ląstelių susinaikinimą per trumpesnį nei 12 valandų laikotarpį. Nustatyta, kad reikia maždaug stiklinės grynų citrinos sulčių tam, kad būtų pastebimas teigiamas jų poveikis.

Jose taip pat randama ir kumarino, kuris stabdo kraujo krešėjimą, bei polifenolių. Jie vėžio ląsteles paveikia pačiais įvairiausiais būdais, be to turi antioksidancinių savybių.

Pasak tyrėjų, geriausių rezultatų galima tikėtis gydant burnos, krūties, skrandžio, žarnyno vėžius bei tas ligos formas, kurios dažniausiai pasireiškia vaikystėje (pavyzdžiui, leukemija, neuroblastoma, Hodžkino limfoma ir pan.).

Kaip iš citrinų išgauti kuo daugiau naudos

Paaiškėjo, jog vien spaudžiant citrinų sultis yra netenkama iš tiesų daug svarbių medžiagų. Norint jas išsaugoti, geriausia pasirinkti vaisiaus šaldymą, kadangi jo žievelėje yra 5-10 kartų daugiau vitaminų nei minkštime.

Tai patvirtino ir moterų sveikatos priežiūros specialistė, gydytoja dietologė Marilyn Glenville. Ji teigė, kad įvairių vaisių žieveles valgantys asmenys sulaukia daug daugiau naudos nei juos nulupantys.

„Geresnė sulčių alternatyva – vaisių kokteilis, kuriame jie sutrinti kartu su žievelėmis. Vis dėlto, citrusiniai vaisiai gali apkartinti gėrimą, todėl kartais gali būti naudinga juos užšaldyti“, – tikino specialistė.

Kaip teisingai šaldyti citrinas

Kaip ir visus vaisius, citrusinius vaisius labai svarbu gerai nuplauti. Tam puikiai tiks obuolių sidro actas, kuris ne tik nuvalys žieveles, bet ir jas dezinfekuos.

Nuskalaukite po vandeniu ir nusausinkite. Nepjaustę sudėkite į šaldiklį ir palikite nakčiai. Ryte, kai vaisiai bus sustingę, sutarkuokite juos neatskirdami nei žievelių, nei sėklų.

Gautą masę sudėkite į ledukų formeles bei įdėkite atgal į šaldiklį. Taip citrinos žievelė praras kartumą, bet išlaikys joje esančius vitaminus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.