Paaiškėjo, kokia liga parklupdė sveikatos apsaugos ministrą

Antradienį pranešta, kad sunegalavo Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela. Politikas paguldytas į Santariškių klinikas. Trečiadienį išplatintas pranešimas, kuriame nurodyta, kad ministras tebegydomas Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose, intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje, jo būklė sunki.

J.Požela dėl ūminių virškinimo sistemos sutrikimų bei pilvo skausmų į klinikas buvo paguldytas skubos tvarka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Požela dėl ūminių virškinimo sistemos sutrikimų bei pilvo skausmų į klinikas buvo paguldytas skubos tvarka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Antradienį sunegalavo sveikatos apsaugos ministras Juras Požela. Politikas paguldytas į Santariškių klinikas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Antradienį sunegalavo sveikatos apsaugos ministras Juras Požela. Politikas paguldytas į Santariškių klinikas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 17, 2016, 3:25 PM, atnaujinta May 15, 2017, 3:49 PM

Santariškių klinikų atstovė Gitana Letukienė patvirtino, kad J.Požela yra čia gydomas: „Jis paguldytas dėl virškinamojo trakto sutrikimų. Daugiau informacijos neturime“.

Portalo lrytas.lt šaltinių teigimu, ministras atostogavo pajūryje ir apsinuodijo žuvimi. Sklido kalbos apie pankreatitą – kasos uždegimą. Šiandien išplatintas pranešimas tai patvirtina. Nurodyta, kad sveikatos J.Požela tebegydomas Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose, jo būklė sunki.

Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį pranešė, kad ministras gydomas Santariškių klinikų intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje.

„Paciento būklė sunki“, – nurodo ministerija.

J.Požela dėl ūminių virškinimo sistemos sutrikimų bei pilvo skausmų į klinikas buvo paguldytas skubos tvarka. Pasak Santariškių klinikų medikų, atlikus detalius kraujo bei vaizdinius tyrimus jam diagnozuotas ūminis biliarinės (tulžinės) kilmės pankreatitas (kasos uždegimas), kurio priežastis, tikėtina, buvo tulžies nutekėjimo sutrikimas.

Pacientui taikomas intensyvus gydymas.

Ūminis pankreatitas – tai staiga prasidėjęs kasos uždegimas.

Sergant šia liga pažeidžiama kasa ir daugelis kitų organizmo sistemų. Kasos audinys dėl uždegimo paburksta, susidaro nekrozės plotai, cistos. Prisidėjus infekcijai jos gali supūliuoti.

Vėlesnėje ligos stadijoje gali atsirasti ūminis kraujavimas į pilvo ertmę, gali būti kasos pseudocistų bei kitų komplikacijų. Praėjus ūminiam periodui daliai pacientų gali pasireikšti kasos veiklos nepakankamumas.

Tačiau nemažai daliai pacientų kasos uždegimas praeina be ilgalaikių neigiamų sveikatos pasekmių.

Ūminio pankreatito atveju, aktyvūs kasos fermentai plinta ir į gilesnius audinius ir sukelia jų pažeidimą, didina kraujagyslių pralaidumą, mažėja kraujo spaudimas, vystosi šokas.

Dažniausiai, tiek ūminiu, tiek lėtiniu pankreatitu serga asmenys, piktnaudžiaujantys alkoholiu, sergantys tulžies akmenlige (apie 80 proc.) ar turintys anatominių latakų pakitimų, sergantys dvylikapirštės žarnos ligomis. Liga galima ir dėl chirurginės, ir endoskopinės intervencijos, didelio riebalų, kalcio kiekio kraujyje, vaistų vartojimo, alkoholio, pilvo traumos, sutrikusio imuniteto ligų, kraujotakos sutrikimų ir kt.

Tulžies nutekėjimo sutrikimai dažnai būna nulemti įgimtos, nors ir nedidelės anomalijos, per riebaus maisto vartojimo arba atsitiktinės infekcijos.

Iki 20 proc. atvejų pankreatito priežastis išlieka neaiški.

Pagrindinis ligos simptomas – įvairaus intensyvumo, dažniausiai labai stiprus, nuolatinis skausmas viršutinėje pilvo dalyje, juosiantis, plintantis į nugarą ar pilvo apačią. Labai dažnai būna pykinimas, vėmimas, po kurio nepalengvėja, pilvo pūtimas, įvairaus laipsnio bendrieji simptomai. Dėl visų šių reiškinių bendra ligonio savijauta būna bloga, o būklė – sunki.

Ūminio kasos uždegimo eiga priklauso nuo ligos sunkumo – tinkamai gydant nesunkų pankreatitą, savijauta pagerėja per 1–2 savaites.

Sunkaus kasos uždegimo atveju gydymo ir sveikimo trukmė labai užtrunka ir priklauso nuo komplikacijų, tačiau net ir skiriant tinkamą sunkaus kasos uždegimo gydymą, gana daug ligonių miršta.

Sergamumas ūminiu pankreatitu tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje nemažėja. Daliai pacientų išsivysto sunki ligos forma, todėl mirtingumas siekia iki 43 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.