Šio vaikino žarnyną medikai šalino metras po metro

Kai 24-erių metų Ste Walkeris iš Anglijos prieš ketverius metu pradėjo vemti 20-30 kartų per dieną, visi suprato, kad jaunuolio sveikatai, o galbūt net ir gyvybei, gresia pavojus. Vėliau vaikinas, mėgėjiškai žaisdamas regbį, dar patyrė pilvo traumą ir situacija tapo dar prastesnė.

Medikai nustatė, kad vaikinas serga Krono liga.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Medikai nustatė, kad vaikinas serga Krono liga.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Medikai nustatė, kad vaikinas serga Krono liga.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Medikai nustatė, kad vaikinas serga Krono liga.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Medikai nustatė, kad vaikinas serga Krono liga.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Medikai nustatė, kad vaikinas serga Krono liga.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 30, 2016, 7:48 AM, atnaujinta May 14, 2017, 1:43 PM

Medikai nustatė, kad vaikinas serga Krono liga. Dėl šios diagnozės jis ilgą laiką praleido ligoninėje. Krono liga – lėtinis žarnyno uždegimas, kuris turi įtakos visam virškinimo traktui. Per dvejus metus vaikinas išgyveno daugiau nei 80 operacijų. Jų metu jo žarnynas metras po metro buvo šalinamas iš organizmo.

Rezultatas – neįgalumo pažymėjimas. Nepaisant to, jis visuomet turi teisintis, kodėl stato automobilį neįgaliojo vietoje ar skuba į neįgaliesiems skirtą tualetą, mat iš šono negalėtum įtarti, jog vaikinui kažkas ne taip.

Mintimis apie kasdienę savo kovą Ste nusprendė pasidalyti socialiniame tinkle „Facebook“.

„Taip, aš normaliai atrodau, tačiau tai nereiškia, kad neturiu rimtų fizinių trūkumų. Iš tiesų, atrodau taip, kaip bet kuris mano amžiaus vaikinas. Viskas taip todėl, kad aš nenoriu atrodyti kitaip.

Tačiau aš maisto gaunu per vamzdelį, nes mano skrandis neveikia kaip visų. Per kitą vamzdelį, išvestą pro nosį, skysčiai pašalinami iš skrandžio.

Turiu didžiulį randą ant pilvo. Nuo krūtinės iki gaktikaulio. Tai byloja, kad taip buvau pjautas tris kartus ir tai išgelbėjo mano gyvybę.

Turiu ir ileostomijos maišelį, o mano vidaus organai pažeisti opų.

Normaliai žmonės turi 6 metrų plonąjį ir pusantro metro ilgio storąjį žarnyną, o maniškis plonasis – 2,5 metro, o storasis – 90 cm. Todėl negaliu valgyti normalaus maisto, negaliu gerti vaistų per burną.

Mano kepenys ir inkstai taip pat ne pačios geriausios būklės, todėl aš nuolat dehidratuoju.

Krono liga mane priverčia jausti nuolatinį skausmą ir stresą.

Be fizinio skausmo aš nuolat turiu kovoti su savo mintimis. Daugybę laiko praleidžiu gydymo įstaigose, o aplankius šeimai ir draugams – tik sunkiau. Dėl jų reakcijos į mano būklę.

Tad kitą kartą, kai norėsite prieiti ir paklausti atrodytų sveiko vaikino, kodėl jis eina į neįgaliųjų tualetą ar statosi automobilį tokioje vietoje, sustokite ir pagalvokite: galbūt jis tik atrodo normalus?

Net nenutuokiate, ką aš išgyvenu kiekvieną dieną, tačiau aš neturiu teisės teisti tų, kurie nematė, kaip atrodo mano liga“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Ste Walkeris.

Krono liga – tai lėtinė žarnyno liga, kuriai būdingas uždegimas, pažeidžiantis ne tik paviršinius, bet ir giliuosius žarnos sienelės sluoksnius.

Nors uždegiminių pakitimų ar opų gali atsirasti bet kurioje žarnyno vietoje nuo burnos iki išangės, tačiau dažniausiai pažeidžiama plonosios žarnos galinė ir storosios žarnos pradinė dalis.

Be to, ligai būdingas segmentinis pažeidimas – kai uždegimas apima ne visą žarną, o tik kai kurias jos dalis.

Krono ligos priežastys nežinomos, bet manoma, kad jos atsiradimas gali būti susijęs su tam tikrais organizmo imuninės sistemos sutrikimais. Taip pat įtakos turi ir genetinis paveldėjimas, todėl dažnai Krono liga serga giminaičiai, šeimos nariai.

Krono liga gali pažeisti bet kurią virškinimo trakto dalį, tačiau būdingiausia pažeidimo vieta yra klubinė ir akloji žarna.

Lengva-vidutinė ligos forma pasireiškia nežymiais simptomais.

Vidutinė-sunki ligos forma būna sunkiai gydoma, atsiranda karščiavimas, anemija (mažakraujystė), svorio kritimas, pykinimas, vėmimas.

Sunkiai ligos formai būdingas intensyvus karščiavimas, pilvo skausmas, vėmimas, žarnų nepraeinamumas, ryškus svorio kritimas.

Per metus Lietuvoje diagnozuojama apie šimtas naujų Krono ligos ir opinio kolito, bendrai vadinamų uždegiminėmis žarnyno ligomis, atvejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.