Atsakomybės stoka: šalyje gimė trys sifiliu užkrėsti kūdikiai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje trims naujagimiams nustatytas įgimtas sifilis.

„Wikipedia.org“ nuotr.
„Wikipedia.org“ nuotr.
„Wikipedia.org“ nuotr.
„Wikipedia.org“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 13, 2016, 9:41 PM, atnaujinta May 13, 2017, 4:09 AM

Du įgimto sifilio atvejai išaiškinti Šiaulių ir vienas – Vilniaus apskrityse. Per pastarųjų penkerių metų (2011–2015) laikotarpį iš viso Lietuvoje nustatyti septyni įgimto sifilio atvejai, o bendrai praėjusiais metais užregistruotas 281 susirgimas sifiliu.

Kas laukia naujagimio?

Sifiliu serganti nėščioji užkrečia vaisių per placentą nuo 12 nėštumo savaitės. Infekcija gali patekti ir iš gimdymo takų, maitinančios motinos sifilio sukėlėją gali perduoti tik tais atvejais, jei ant krūtų yra sifilio bėrimų. Negydyto sifilio infekcija maždaug trečdaliui nėščiųjų gali sukelia abortus, negyvagimio gimimą ar priešlaikinį gimdymą.

Užkrėstas sifiliu naujagimis gali turėti kvėpavimo sutrikimų, smegenų edemą, ascitą, padidėjusią blužnį. Naujagimiui įgimto sifilio požymiai atsiranda per pirmuosius 4–5 mėnesius – tai karščiavimas, bėrimas ant delnų ir padų, petechijos, lūpų pabrinkimas ir radialiniai įplyšimai, pūslės, plačiosios kandilomos, gleivinių opos, sifilitinė sloga, tariamieji paralyžiai, intersticinis hepatitas, limfadenopatija, gydymui atsparus enteritas, laringitas, hemolizinė anemija, glomerulonefritas.

Meningito simptomai atsiranda dažniausiai 3 – 6 mėnesių amžiaus kūdikiams, galimi centrinės nervų sistemos pažeidimai.

Vėlyvo įgimto sifilio požymiai: „balno nosis“, radialiniai įplyšimai apie burną, kurie gyja randais (Parrot randai), Hutchinsono požymių triada – ragenos uždegimas, Hutchinsono dantys ir kurtumas, Cluttono sąnariai, aukštas gomurio skliautas, kaktikaulio iškilimai, trumpas viršutinis žandikaulis, apatinio žandikaulio išsikišimas, krūtinkaulio ir raktikaulio sąnarių sustorėjimas, kiti požymiai.

Ligos galima išvengti

Siekiant išvengti įgimto sifilio, Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, visoms nėščiosioms siūloma nemokamai atlikti sifilio tyrimą. Nėščiąsias rekomenduojama dėl sifilio tirti du kartus – iki 12 nėštumo savaitės ir 29–40 nėštumo savaitę.

Tyrimų išlaidos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų. Nėščiųjų patikros dėl sifilio metu, kasmet vidutiniškai nustatoma apie 20 sifiliu užsikrėtusių nėščiųjų. Per pastarąjį penkmetį sifilis diagnozuotas 105 nėščiosioms, iš kurių daugiausiai – 26 – nustatyta praėjusiais metais (2014 m. – 16, 2013 m. – 22).

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 2014 metais Europos Sąjungos/Europos ekonominės erdvės (ES/EEE) šalyse užregistruoti – 69 įgimto sifilio atvejai.

Sifilis – lytiškai plintanti infekcija (LPI), kuria užsikrečiama visų rūšių (vagininių, analinių ir oralinių) lytinių santykių metu. Sifilis plinta per užkrėstą kraują ar jo produktus. Infekcijos šaltinis yra užsikrėtęs sifiliu žmogus. Sifilio sukėlėjas į organizmą patenka per gleivines (lyties organų, burnos, tiesiosios žarnos) ar odos smulkius pažeidimus (įtrūkimus) lytinių santykių metu, kai infekuoto asmens odos paviršiuje ar gleivinėje yra sifilio bėrimų.

Pasaulio sveikatos organizacijos įgimto sifilio eliminavimo strategija siekiama, kad visos šalys imtųsi prevencijos priemonių siekiant užkirsti kelią sifilio perdavimui iš motinos vaikui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu