Kamavo galvos skausmas: pasitikrinus akis – diagnozė išgąsdino

Paauglys Callumas Salkeldas, 15, liko šokiruotas sužinojęs, kad turi smegenų auglį. Jis diagnozuotas buvo įprastinio regos patikros metu. Tuo negalėjo patikėti ir paauglio motina, kuri buvo įsitikinusi, kad vaiko galvos skausmus sukelia pernelyg didelis pomėgis žaisti kompiuterinius žaidimus, pranešė dailymail.co.uk.

Paauglys Callumas Salkeldas, 15, liko šokiruotas sužinojęs, kad turi smegenų auglį.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Paauglys Callumas Salkeldas, 15, liko šokiruotas sužinojęs, kad turi smegenų auglį.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2016, 7:27 AM, atnaujinta May 11, 2017, 11:36 PM

„Oftalmologas išgelbėjo mano sūnaus gyvybę. Buvau tikra, kad jo simptomus sukėlė nuolatinis sėdėjimas prie kompiuterio ekrano. Visgi, labai klydau. Medikai jo smegenyse rado 2 centimetrų skersmens auglį bei cista, kurios kėlė didelį spaudimą ir skausmą“, – pasakojo vaikino mama Alison.

Aistrą futbolui jaučiantis jaunuolis ėmė jausti galvos skausmus pernai metų rugsėjį, praėjus vos kelioms dienoms po grįžimo į mokyklą. Jo mama manė, kad visa tai susiję su nuolatiniu žiūrėjimu į ekraną. Visgi, galvos skausmas negerėjo, o gruodį Callumą kelis sykius buvo supykinę.

Visgi, Alison niekada nesijaudino dėl savo sūnaus regos, nes visuomet žinojo, kad jis mato puikiai. Tačiau, kreipusis į šeimos mediką šis patarė pasitikrinti akis.

Callumo akis patikrinęs oftalmologas pastebėjo, kad už vienos iš jų yra matyti sutinimas. Atlikus tyrimus kompiuterine tomografija paaiškėjo, kad tai auglys. Negana to, smegenyse taip pat buvo ir cista, kuri spaudė regos nervą.

Išsiaiškinus skausmų priežastį, Callumui buvo skirtas gydymas steroidais, kuriuo buvo tikimasi sumažinti auglį, augantį pavojingoje, už koordinaciją atsakingoje smegenų vietoje. Atlikus porą testų buvo pastebėta, jog vaikinui iš tikrųjų buvo sunku eiti tiesia linija.

Jau kitą dieną Callumui buvo atlikta 6 valandas trukusi auglio bei cistos šalinimo operacija. Laimei, procedūra pavyko puikiai ir vos po savaitės penkiolikmetis buvo išleistas namo.

„Nors buvo baisu, džiaugiamės, kad sužinojome diagnozę. Tai reiškė, kad bus galima pradėti gydymą. Tiesą pasakius, laiko liūdėti pernelyg daug neturėjome. Viskas vyko be galo greitai.

Jau vasarį sūnus grįžo į mokyklą. Na, o praėjus vos 6 savaitėms po operacijos jis vėl atstovavo savo mokyklą. Apie tai, ką mūsų šeimai teko išgyventi byloja tik ant pakaušio esantis randas.

Dėl Callumo užsispyrimo, praėjus vos porai dienų po operacijos jis ėmė vėl vaikščioti. Nors iš pradžių jautė didelius skausmus, sūnus nenorėjo sėdėti ir nieko neveikti. Jis troško kuo greičiau pasveikti ir to pasiekė“, – džiaugėsi jaunuolio mama.

Callumo istorija įrodė, jog kasmetinė regos patikra yra be galo svarbi. Nežinia, kaip būtų susiklostę, jeigu gydytojai nebūtų patikrinę vaikino akių. Visa laimė, kad aptiktas auglys buvo gerybinis.

„Nuolatinis akių ir regos tikrinimas gali padėti nustatyti daugybę ligų pradinėse jų stadijose. Pradedant aukštu kraujospūdžiu baigiant augliais, į kiekvieną susirgimą reikia žiūrėti rimtai.

Žinoma tokie atvejai kaip Callumo yra be galo reti. Tačiau kasmet vis daugėja vaikų, kurių akys nėra reguliariai tikrinamos, o tai kelia nerimą“, – tikino vaikino akių gydytoja Moore.

Kas yra nepiktybinis smegenų navikas?

Nepiktybinis smegenų navikas yra ląstelių masė, kuri lėtai auga smegenyse. Dažniausiai jos kaupiasi vienoje vietoje ir nesiplečia taip suformuodamos auglį. Tai, kokius simptomus jaučia pacientas, smarkiai priklauso nuo auglio vietos bei jo dydžio.

Dažniausi simptomai apima:

Dažnus ir stiprius galvos skausmus;

Traukulius;

Dažną pykinimą, vėmimą, galvos svaigimą;

Psichikos bei elgsenos pokyčius, pavyzdžiui, suprastėjusią atmintį ar charakterio pokyčius;

Didėjantį vienos kūno pusės silpnumą ar paralyžių, regos ar kalbos sutrikimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.