Dėl medikų neapdairumo nuo sepsio mirė dviejų vaikų motina

Dviejų vaikų motina mirė nuo sepsio po to, kai infekcija į jos kūną pateko per nubrozdintą ranką. Praėjus porai dienų po įdrėskimo Lucy Smith ėmė jausti stiprų skausmą nežymiai sužeistos rankos petyje ir kreipėsi į medikus, pranešė dailymail.co.uk.

Dėl medikų neapdairumo nuo sepsio mirė dviejų vaikų motina.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dėl medikų neapdairumo nuo sepsio mirė dviejų vaikų motina.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2016, 8:33 AM, atnaujinta May 11, 2017, 1:00 PM

Šie ją apžiūrėjo ir, skyrę skausmą malšinančių vaistų, išleido moterį namo ir patarė kreiptis į fizioterapijos specialistus. Po trijų dienų jos būklė tapo dar prastesnė, todėl 43 metų moteris dar sykį kreipėsi į medikus.

Atlikus kraujo tyrimą paaiškėjo, kad Lucy kentėjo nuo sepsio. Moteriai buvo skirti leidžiami antibiotikai, tačiau tai nepadėjo – paguldyta į intensyvios terapijos skyrių po dviejų dienų Lucy mirė.

Moteris turėjo du vaikus – devynerių Megan bei šešerių Georgą. Ji taip pat buvo susižadėjusi ir planavo netrukus ištekėti už savo sužadėtinio Darreno O'Neillo. Prieš pat moteriai mirštant pora kartu įsigijo namą Esekso grafystėje, Anglijoje.

Velionės šeima nusivylusi medikais. Jie įsitikinę, kad jeigu Lucy būtų laiku atliktas kraujo tyrimas, ji vis dar būtų gyva, o Megan ir Georgas turėtų mamą.

„Vienas iš medikų iš pradžių Lucy skyrė depresijai gydyti skirtus vaistus, kurie tinkami raumenų atpalaidavimui, jeigu asmuo kenčia nuo užspausto nervo. Be to, pas fizioterapeutą ją nusiuntė ne nuolatinis Lucy gydytojas, o tuo metu dirbęs medikas. Deja, jis neskyrė kraujo tyrimo, o tai tokiais atvejais turėtų būti privaloma.

Kai Lucy apsilankė pas fizioterapijos specialistus, šie paprašė ateiti po savaitės ar dviejų, kadangi ji kentė pernelyg didelius skausmus. Tik vėliau atsitiktinumo dėka jai buvo atliktas kraujo tyrimas bei pamatuotas spaudimas.

Jis iš karto parodė, kad Lucy organizme – sepsis. Rezultatus pamatę medikai nebedelsė ir skyrė intensyvų gydymą antibiotikais“, – nusivylusi aiškino dukters netekusi motina.

Pas bendrosios praktikos gydytoją Lucy pirmą sykį apsilankė penktadienį, pora dienų po to, kai tvarkydama gėlyną įsibrėžė ranką. Deja, kadangi ji skausmą jautė petyje, o ne susižalojimo vietoje, jo priežastis nebuvo iš karto nustatyta. Gydytojas pamanė, kad nemalonius pojūčius sukėlė įsitempusio raumens užspaustas nervas, todėl skyrė raumenis atpalaiduojančius vaistus.

Medikai moteriai taip pat pasiūlė apsilankyti pas chiropraktiką. Velionės šeima prisiminė, kad tuo metu Lucy jau nebegalėjo pakęsti skausmo, be to ją smarkiai pykino, moteris vėmė.

Pirmadienį moters ranka buvo sutinusi ir paraudusi, ją vis dar pykino, o jaučiamas skausmas buvo dar nepakenčiamesnis. Neapsikentusi Lucy kreipėsi į kitą bendrosios praktikos gydytoją, kuris diagnozavo galimą kraujo krešulį. Moteris buvo nusiųsta į skubaus priėmimo skyrių.

Basildono ligoninės darbuotojai iš karto atliko kraujo tyrimą. Praėjus vos 30 minučių jie išvydo atsakymą – moteris kentėjo nuo sepsio. Po to, kai leidžiami antibiotikai nepadėjo, Lucy buvo skirta didesnė jų dozė. Be to, moteris buvo perkelta į intensyvios terapijos skyrių, praėjus vos dienai jos kvėpavimą palaikė specialus ventiliatorius. 

Deja, buvo per vėlu. Po truputį Lucy vidaus organai nustojo veikti. Pasak specialisto, moteris mirė dėl sepsio sukelto toksinio šoko.

Sepsis – labai rimtas, gyvybei pavojingas kraujo užkrėtimas, kurį gali sukelti infekcija ar, kaip ir Lucy atveju, susižalojimas. Jis išvargina žmogaus imuninę sistemą, kuri kovodama su kilusia infekcija sumažina kraujotaką gyvybiškai svarbiuose vidaus organuose.

Laiku neskyrus reikalingo gydymo, sepsis gali sukelti šių vidaus organų veiklos sutrikimus, o tai – mirtį. Tai ypač klastingas kraujo užkrėtimas, kadangi jo simptomai neretai supainiojami su kitomis ligomis. 

Jeigu suaugęs asmuo ar vaikas patyrė infekciją, net ir nestiprų peršalimą, tačiau pradėjote pastebėjote vieną iš žemiau išvardintų simptomų, nedelsdami kreipkitės į medikus, reikalaudami tyrimo dėl sepsio:

1. Asmens kūno temperatūra nukrito, palietus oda atrodo šalta;

2. Asmuo kvėpuoja greitai arba patiria sunkumų kvėpuodamas;

3. Atrodo mieguistas, letargo būsenoje;

4. Daugiau nei 12 valandų nesišlapina;

5. Odą nusėjo dėmės, ji atrodo melsva ar neįprastai blyški.

Jeigu kraujo tyrimas patvirtino sepsį, gydymas antibiotikais turėtų prasidėti kuo greičiau. Idealiausia, jeigu pirma vaistų dozė būtų suleista dar prieš gaunant tyrimo rezultatus. Tokiu būdu būtų užtikrinamas geresnis jų poveikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.