Kodėl mirė kardiochirurgas: ženklai, anksti pranešantys apie širdies ligą

Nuo širdies ligų neapsaugoti net gydytojai, kurie patys gydo širdis. Tai patvirtina skaudi netektis Kauno klinikose, kai sutrikus širdies ritmui mirė garsus kardiochirurgas Algimantas Sasnauskas. Vyrui tebuvo 58 metai.

Sutrikus širdies ritmui mirė garsus kardiochirurgas Algimantas Sasnauskas (pirmas iš kairės, su akiniais). Vyrui tebuvo 58 metai.
Sutrikus širdies ritmui mirė garsus kardiochirurgas Algimantas Sasnauskas (pirmas iš kairės, su akiniais). Vyrui tebuvo 58 metai.
Širdies ir kraujagyslių ligos – vis dar pirmaujanti mirties priežastis visame pasaulyje.<br>123rf.com
Širdies ir kraujagyslių ligos – vis dar pirmaujanti mirties priežastis visame pasaulyje.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 5, 2016, 4:07 PM, atnaujinta May 11, 2017, 10:29 AM

Staiga sustojusi širdis neseniai kainavo ir filosofo Leonido Donskio gyvybę, kuriam buvo tik 54 metai. 

Širdies ir kraujagyslių ligos vis dar išlieka pirmaujančia mirties priežastimi tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Vidutiniškai dėl širdies ligų per dieną skubios pagalbos prireikia net 20 asmenų. Deja, net 3 iš jų nepavyksta išgelbėti.

Neretai širdies ligos vystosi iš lėto, tačiau žmonės ignoruoja simptomus ir laiku nesikreipia į medikus. Nors pavieniui šie požymiai neturėtų sukelti didelės baimės, kartu jie gali pranešti apie problemą, kurią būtina gydyti, o ne ignoruoti.

Nustačius širdies nepakankamumą derėtų suklusti, tačiau nepanikuoti. Klausantis gydytojų nurodymų ir vartojant skirtus medikamentus galima išvengti ir gyvybei pavojingų ligos pasekmių.

Pagrindiniai ligos simptomai:

Sunku kvėpuoti. Menkiausios fizinės veiklos metu, poilsio būsenoje ar netgi miegant atrodo, kad trūksta oro. Paprastai dūstama gulint, norisi miegoti pusiau sėdomis, nugarą atremiant į kelias pagalves. Žmogus gali skųstis dažnu nuovargiu, nerimu.

Šie pojūčiai kyla dėl kraujo užsistovėjimo plaučių venose, nes širdis nebespėja priimti į jas atitekančio kraujo. Tai lemia jo pratekėjimą į plaučius, dėl to jaučiamas dusulys.

Nuolatinis kosėjimas ir sunkus kvėpavimas. Dėl plaučiuose užsistovėjusio kraujo ir jo pratekėjimo į plaučius asmuo gali atkosėti rausvo atspalvio ar kraujo turinčius skreplius.

Galūnių tinimas. Širdies ligomis sergantis asmuo gali skųstis tinstančiomis pėdomis, čiurnomis, visomis kojomis ar pilvu. Jam staiga gali pradėti augti svoris. Taip nutinka dėl sulėtėjusios kraujotakos.

Panašiai kaip oras plaučiuose, organuose susilaikęs veninis kraujas lemia skysčių išsiskyrimą į audinius. Dėl kraujotakos sutrikimų prasčiau funkcionuoja ir inkstai, todėl skysčiai užsilaiko ir nėra veiksmingai pašalinami iš organizmo.

Nuovargis. Žmogus, kuris nuolatos skundžiasi nuovargiu, turėtų susirūpinti savo širdies sveikata. Jeigu kasdienės užduotys, pavyzdžiui, lipimas laiptais, ėjimas ar prekių nešimas iš parduotuvės, atrodo praktiškai neįmanomos, verta kreiptis į medikus.

Taip gali nutikti todėl, kad širdis nepajėgia į audinius pumpuoti užtektinai kraujo. Tokiu atveju kraujas yra nukreipiamas nuo galūnių gyvybiškai svarbių organų link.

Sumažėjęs apetitas, pykinimas. Nuo širdies nepakankamumo kenčiantys asmenys neretai jaučiasi pavalgę, nors praėjo jau daug laiko nuo paskutinio į burną įdėto kąsnio. Taip nutinka tuomet, kai dėl sutrikusios kraujotakos sulėtėja ir virškinimo sistema.

Sumišimas, sutrikusi atmintis. Sutrikusi mąstysena ar emocijos yra dar vienas širdies ligą išduodantis simptomas. Palaipsninis kraujo sudėties kitimas, pavyzdžiui, natrio koncentracijos padidėjimas, lemia ir emocinės asmens būsenos pokyčius.

Greičiau plakanti širdis. Širdies virpėjimai yra dar vienas požymis, išduodantis rimtesnę širdies ligą. Virpėjimai atsiranda kaip „kompensacija“ dėl lėčiau tekančio kraujo. Tai organizmo bandymas paspartinti jo pumpavimą tam, kad jis nesitelktų venose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.