Dėl sepsio galūnių netekusiam vyrui pagaliau nušvito viltis

Markas Camamile'is, 33, pagaliau sulaukė ilgai lauktos bioninės rankos protezo. Tai tapo įmanoma tik draugu besirūpinančių kolegų dėka, kurių įsteigtas fondas surinko virš 27 tūkstančių svarų sterlingų, rašė dailymail.co.uk.

Dėl sepsio galūnių netekusiam vyrui pagaliau nušvito viltis.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Dėl sepsio galūnių netekusiam vyrui pagaliau nušvito viltis.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Dėl sepsio galūnių netekusiam vyrui pagaliau nušvito viltis.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Dėl sepsio galūnių netekusiam vyrui pagaliau nušvito viltis.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 6, 2016, 1:46 PM, atnaujinta May 11, 2017, 9:30 AM

Pernai spalį vyras buvo pristatytas į ligoninę po to, kai ėmė įtarti, jog kenčia nuo itin stipraus gripo atvejo. Pastebėjęs, kad lūpos ėmė mėlti, vyriškis suprato, kad be medikų pagalbos neapsieis. Deja, buvo per vėlu. 

Atvykusiam į ligoninę Markui buvo sukelta dirbtinė koma, kadangi jis kentėjo nuo itin stipraus kraujo užkrėtimo. Dviejų vaikų tėvas joje praleido net keturias savaites, o pabudęs jis buvo priblokštas naujienos – dėl sepsio jam teko pašalinti abidvi kojas ir dešiniąją plaštaką.

Laimei, vyras pagaliau sulaukė progos vėl gyventi normalų gyvenimą. Marko kolegos nusprendė įsteigti fondą, kuris padėtų surinkti reikiamas lėšas bioniniam rankos protezui. Pasirodo, ši akcija buvo sėkmingesnė, nei tikėtasi.

BMW servise dirbančių kilnių vyrų siekiai palietė daugelio širdis, taigi per mažiau nei savaitę buvo surinkti pinigai, skirti padėti daugelio pamėgtam mechanikui. Naujasis protezas turėtų smarkiai pagerinti Marko gyvenimo kokybę, kadangi jis labiausiai primena tikrą galūnę.

„Visa tai atrodo nerealu. Manau, jog kol kas taip ir nesupratau, kas įvyko. Esu paprasčiausiai priblokštas, kokie nuostabūs žmonės mane supa.

Esu tikras, kad naujoji ranka man padės atgauti bent dalį turėtos nepriklausomybės.  Esu iš tiesų dėkingas visiems, kurie prisidėjo prie šios akcijos. Man tai labai daug reiškia.

Kol kas vis dar mokausi naudotis šia dovana. Tai jokiu būdu negali būti sulyginta su įprastais galūnių protezais, prie kurių buvau jau pripratęs“, – iš anglies pluošto pagaminta bionine ranka džiaugėsi Markas.

Jam pritarė ir Marko žmona Wendy, 32, kuri patikino, jog visi aplinkiniai labai džiaugiasi vyriškio progresu.

„Šis neįtikėtinas protezas pakeitė mano vyro gyvenimą. Esu tikra, kad bioninė ranka padės jam sugrįžti prie normalaus gyvenimo“, – šypsojosi moteris.

Pasak protezą pritaikiusio gydytojo Abdo Haidar, Markas turėtų gana greitai išmokti naudotis naująja ranka. Kol kas vyras jau sugeba pakelti bei nulaikyti puodelį bei į ranką paimti rašiklį.

„Labai svarbu, kad Markas sustiprintų savo rankos raumenis, kadangi jų reikia naudojantis ir valdant bioninę ranką. Žinoma, niekur nereikia skubėti, nes laiko tam yra į valias. Panašu, kad jam neturėtų kilti jokių sunkumų“, – teigė Londono protezavimo centro direktorius A. Haidar.

Vis dėlto, svarbu pabrėžti, kad ne visiems taip pasiseka, kaip Markui. Sepsis – labai rimtas, gyvybei pavojingas kraujo užkrėtimas, kurį gali sukelti infekcija ar susižalojimas. Jis išvargina žmogaus imuninę sistemą, kuri kovodama su kilusia infekcija sumažina kraujotaką gyvybiškai svarbiuose vidaus organuose.

Laiku neskyrus reikalingo gydymo, sepsis gali sukelti šių vidaus organų veiklos sutrikimus, o tai – mirtį. Tai ypač klastingas kraujo užkrėtimas, kadangi jo simptomai neretai supainiojami su kitomis ligomis. 

Jeigu suaugęs asmuo ar vaikas patyrė infekciją, net ir nestiprų peršalimą, tačiau pradėjote pastebėjote vieną iš žemiau išvardintų simptomų, nedelsdami kreipkitės į medikus, reikalaudami tyrimo dėl sepsio:

1. Asmens kūno temperatūra nukrito, palietus oda atrodo šalta;

2. Asmuo kvėpuoja greitai arba patiria sunkumų kvėpuodamas;

3. Atrodo mieguistas, letargo būsenoje;

4. Daugiau nei 12 valandų nesišlapina;

5. Odą nusėjo dėmės, ji atrodo melsva ar neįprastai blyški.

Jeigu kraujo tyrimas patvirtino sepsį, gydymas antibiotikais turėtų prasidėti kuo greičiau. Idealiausia, jeigu pirma vaistų dozė būtų suleista dar prieš gaunant tyrimo rezultatus. Tokiu būdu būtų užtikrinamas geresnis jų poveikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.