Tikrasis vėžio veidas: tėvas pasidalijo kenčiančios dukters nuotrauka

Andy Whelanas ir Nicki Prendegast yra Jessicos Whelan tėvai. Jų ketverių dukrelė jau trylika mėnesių gydoma dėl neuroblostomos. Deja, chemoterapija neveikė.

Sukrėstas dukters ligos tėvas spalio 29 dieną socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo juodai balta Jessicos nuotrauka, kuri sulaukė didžiulės reakcijos.<br>123rf.com nuotr.
Sukrėstas dukters ligos tėvas spalio 29 dieną socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo juodai balta Jessicos nuotrauka, kuri sulaukė didžiulės reakcijos.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2016, 8:06 PM, atnaujinta May 9, 2017, 2:36 PM

Sukrėstas dukters ligos tėvas spalio 29 dieną socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo juodai balta Jessicos nuotrauka, kuri sulaukė didžiulės reakcijos.

„Tai sunkiausia nuotrauka, kokią yra tekę daryti. Juk tai mano ketverių metų duktė. Prieš kelias dienas jai buvo suteikta galimybė gyventi dar kelias savaites. Ši kova su vėžiu nesibaigia jau dvylika mėnesių. Nuotrauka padaryta tą akimirka, kai jos tėvai negalėjo pasiūlyti jokios paguodos. Mums kaip šeimai be galo skaudu, kad tai nėra retai matomas vaizdas. Mes jį matome kiekvieną naktį ir dieną. Dabar vis dažniau.

Tai yra tikrasis vėžio veidas.

Jos kraujagyslės iššokusios, ašara rieda skruostu, kūnas sustingęs, o veidas perkreiptas skausmo.

Aš galėčiau pabandyti parinkti tūkstančius žodžių, norėdamas apibūdinti šią nuotrauką. Tačiau šie žodžiai neatspindėtų to, ką mes iš tiesų matome.

Šia nuotrauka nenoriu nieko įžeisti, sutrikdyti ar nuliūdinti. Noriu apšviesti ir šokiruoti. Visi tėvai, ko gero, suvoks, kokią tamsą atneša vaikams vėžys. Galbūt tie patys žmonės galės kažką padaryti, kad ateityje nei vienas vaikas neturėtų kęsti šitokio skausmo.

Vienintelis mano atsiprašymas skirtas tiems, kas pažįsta Jessicą. Suprantu, kaip sunku žiūrėti į šią nuotrauką. Kitų neturiu ko atsiprašinėti: štai ką vėžys padaro vaikui jo paskutinėmis dienomis ar savaitėmis! Iki tol, kol sužinojau dukters diagnozę, ignoravau vaikus užpuolantį vėžį. To mums niekuomet nenutiks! Dabar šiai ligai atiduodu reikiamą pagarbą, matydamas savo kenčiantį vaiką.

Kaip sielvartaujantis tėvas maldauju – mano dukteriai per vėlu, tačiau turi būti atrastas vaistas nuo vėžio. Nei viena šeima neturi kęsti tokio pragaro“, – prie nuotraukos rašė Andy Whelanas.

Nuotrauka sulaukė 23 tūkstančių reakcijų, daugiau nei 11 tūkstančių pasidalijimų.

Paramos ir labdaros fondo „Rugutė“ tinklalapyje pateikiama informacija, kad neuroblastoma – tai piktybinis simpatinės nervų sistemos navikas. Ši sistema reguliuoja organizmo funkcijas, išskirdama chemiškai aktyvias medžiagas, pavyzdžiui, adrenaliną. Daugiau nei pusė šių navikų išsivysto antinksčiuose.

Neuroblastoma sudaro 8-10 proc. visų piktybinių vaikų navikų ir yra dažniausias navikas pirmaisiais gyvenimo metais. Didžiajai daliai vaikų neuroblastoma diagnozuojama iki 5 m. amžiaus. Berniukai serga dažniau nei mergaitės.

Dažniausiai neuroblastoma išsivysto be jokios aiškios priežasties. Liga gali pasireikšti įvairiais simptomais. Jie priklauso nuo naviko lokalizacijos ir išplitimo. Neuroblastomai esant pilve, tėvai prausdami ar rengdami vaiką paprastai apčiuopia darinį ar guzą. Pilvas gali atrodyti padidėjęs. Jei auglys susidaro krūtinės ląstoje ar kakle, gali atsirasti lėtinis kosulys, dusulys, išryškėti Hornerio sindromas (voko nusileidimas, susiaurėjęs vyzdys, sumažėjęs pakenktos pusės veido prakaitavimas). Vaikas ima blogai valgyti, netenka svorio, dažnai viduriuoja ar vemia. Gali pakilti temperatūra, atsirasti neįprastas nuovargis, irzlumas.

Retas, bet gana būdingas, opsomioklonijos sindromas, pasireiškiantis sutrikusia koordinacija ir staigiais nevalingais akių judesiais („šokančių akių ir pėdų“ sindromas).

Net 75 proc. atvejų diagnozės nustatymo metu, navikas jau būna išplitęs į aplinkinius audinius arba metastazavęs. Jam išplitus į kaulus, vaikas pradeda šlubuoti, vengia stotis, vyresni skundžiasi kaulų skausmais. Atsiradus metastazėms akiduobėse, aplink akis pastebimi juodi ratilai. Jei navikas pažeidžia nugaros smegenis, atsiranda nugaros skausmai, sutrinka šlapinimasis ar tuštinimasis. Gali atsirasti galūnių silpnumas. Pažeidus kaulų čiulpus, dėl mažakraujystės išblykšta oda, o sumažėjus trombocitų skaičiui, joje atsiranda smulkios kraujosruvos.

Nuotrauką galite išvysti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.