Tai 8 didžiausios peršalimo gydymo klaidos, kurias galite padaryti

Gydymas alkoholiu, lankymasis pirtyse, antibiotikų vartojimas kaip profilaktinė priemonė, nesuteikia palengvėjimo, o tik pablogina ligos eigą.

Įveikti peršalimą galima per vieną dieną.<br>123rf nuotr.
Įveikti peršalimą galima per vieną dieną.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-21 19:00, atnaujinta 2017-04-17 10:13

Peršalimas – dažnas susirgimas šaltuoju sezonu ir atrodo, kad visi žino, kaip jį gydyti. Tačiau įvairūs naminiai metodai dažnai būna klaidingi ir netgi pavojingi sveikatai.

1. Pirmoji klaida: ignoruojami pirmieji peršalimo požymiai

Deja, daugelis darboholikų nenori sulėtinti gyvenimo tempo dėl lengvos slogos. nesustabdo ir gerklės skausmas ar apsunkusi galva. Tokiais atvejais, jūs galite nepastebėti momento, kai infekciją dar lengva suvaldyti ankstyvoje stadijoje ir užkirsti kelią ligos plitimui.

Teisingas sprendimas: įveikti peršalimą galima per vieną dieną, jeigu laiku pradėsite gerti profilaktinius medikamentus ir gerai pailsėsite.

2. Antroji klaida: Uždarydami langus, neįleidžiate gryno oro.

Virusai ir bakterijos daug aktyviau dauginasi šiltoje ir sausoje aplinkoje.

Teisingas sprendimas: tam, kad sergantysis lengviau išgytų, patalpą, kurioje jis būna, reikėtų vedinti kas 3 valandas po 15 minučių. Galite atlikti drėgną kambario valymą, taip mechaniškai pašalinsite dalį mikrobų.

3. Trečioji klaida: Gydymas, kuris nepašalina ligos priežasties, o tik slopina ligos simptomais.

Negalima užsiimti savarankišku gydymusi, vartojant preparatų su daugybe veikliųjų medžiagų, nes perdozavimas gali tik pablogint būklę. Nepiktnaudžiaukite vaistais kosuliui ir slogai slopinti. Kosulio ir čiaudulio pagalba organizmas atsikrato virusų. Tramdydami tokius refleksus, mes tik leidžiame plėtotis ligai.

Teisingas sprendimas: ligos metu gerkite daug skysčių, vaistažolių arbatas, kurios skystina gleives ir padeda atsikosėti, plaukite nosį druskos tirpalu.

4. Trečioji klaida: Gydymasis alkoholiu

Iš tiesų stipraus alkoholinio gėrimo stiklelis gali suveikti kaip prevencinė priemonė, nes alkoholis pakeičia kraujo pH ir aktyvina medžiagų apykaitą. Rūgščioje aplinkoje interferono gamyba sustiprėja, dėl to kūnas lengviau kovoje su peršalimu. Bet jeigu liga jau įsibegėjo, gydymas alkoholiu gali pakenkti imuninei sistemai, kuri kovoja su virusu.

Alkoholis veikia kaip diuaretikas ir dehidratuoja kūną, džiovina gleivinę ir ji tampa jautresnė infekcijoms, patinimas ir gerklės skausmas tampa dar intensyvesnis. Ypač pavojinga gerti spiritinius gėrimus, nes vidaus organus veikia toksinai, kuriuos išskiria virusai, o stiprus alkoholis, būdamas toksiškas, tik dar labiau apsunkina būklę.

Teisingas sprendimas: sergant peršalimu, geriausia vartoti trintų uogų gėrimus – morsus, arbatas, kompotą, šarminius mineralinius vandenis.

5. Penktoji klaida: sumažinti temperatūrą iki 38,5 laipsnių

Mažindami temperatūrą, mes blokuojame natūralią organizmo apsaugą. Esant aukštai temperatūrai, gaminamas baltymas interferonas, kuris kovoja su virusu, o virusai žūsta būtent pakilus kūno temperatūrai daugiau nei 38 laipsniai.

Teisingas sprendimas: nereikėtų bandyti sumažinti temperatūros, kuri yra mažesnė nei 38,5 laipsniai. Ir turėdami aukštą temperatūrą, vartokite daug skysčių.

6. Šeštoji klaida: antibiotikų profilaktika

Dažnas peršalimo palydovas – gerklės skausmas nepraeina per kelias dienas, todėl dieną kitą gėrę arbatas ir žolelinius vaistus, daugelis neretai nusprendžia, kad šis gydymas bergždžias ir savarankiškai pradeda gydyti antibiotikais.

Tačiau jeigu gerklės skausmą sukėlė ne bakterijos, o virusai, antibiotikai nepadės. Jie sugeba įveikti tik bakterijas. Antibiotikai naikina naudingą žarnyno mikroflorą, kuri palaiko imunitetą.

Teisingas sprendimas: antibiotikus vartoti galima tik pasitarus su gydytoju, jis nustatys, ar tai bakterinė, ar virusinė infekcija. Faringito ar bakterinio tonzilito sukėlėjus patvirtina tepinėlis ir pasėlis nuo ryklės sienelių. Pagal jį ir bus parenkamas tinkamas gydymas.

7. Septintoji klaida: nutraukti gydymą, vos tik būklė pagerėja

Jei pacientai jaučiasi geriau, sumažėja kūno temperatūra, jie nustoja gydytis. Todėl iki galo neišgydyta infekcija gali atsinaujinti.

Teisingas sprendimas: toliau vartoti antivirusinius vaistus (konsultuojantis su specialistu) iki visiško pasveikimo.

8. Aštuntoji klaida: Netinkamos vandens procedūros

Sauna bei garinė pirtis – geras sprendimas ligų profilaktikai, tačiau draudžiama jomis naudotis susirgus. Sergant bandymas naudotis pirtimi gali sukelti širdies bei kraujagyslių sistemos problemų, kurios ir taip patiria sunkumų, kovodamos su virusais.

Taip pat nėra gerai mirkyti kojas karštose vonelėse. Atsisakyti dušo esant aukštai temperatūrai nereiktų – šiltas vanduo padės sumažinti karščiavimą ir pašalinti toksinus nuo odos, išsiskyrusius stipriai prakaituojant.

Teisingas sprendimas: vandens procedūras, kurios plečia kraujagysles, geriau naudoti tik kaip prevencines priemones.

Daugiau apie gerklės skausmą, gerklės uždegimą ir jo gydymą galite pasiskaityti čia. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.