Nustebsite, ką apie jus gali pasakyti traiškanotos akys

Kiekvienas asmuo kone kas dieną susiduria su traiškanomis. Tiek ką tik pabudus, tiek ilgiau pasėdėjus prie kompiuterio ekrano, tiek pavargę esame įpratę patrinti akis. Dažniausiai jose būna susikaupę ir traiškanų. Tačiau ar žinojote, kaip atskirti, kada šios išskyros nurodo, jog vizitas pas gydytoją yra būtinas? Pateikiame 7 prevention.com aprašytus atvejus, kurių ignoruoti nederėtų.  

Ar žinojote, kaip atskirti, kada šios išskyros nurodo, jog vizitas pas gydytoją yra būtinas?<br>123rf nuotr.
Ar žinojote, kaip atskirti, kada šios išskyros nurodo, jog vizitas pas gydytoją yra būtinas?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2016, 6:34 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:33 AM

1.       Prasidėjo akių infekcija

Jeigu akyje kilo infekcija, traiškanų išvengti yra neįmanoma. Tokiu atveju jų būna gausu, sulimpa apatinės bei viršutinės blakstienos, o dėl to gali būti sudėtinga ryte atmerkti akis.   Dažniausias gydymas tokiai akių infekcijai – gana paprastas. Tereikia pasirūpinti šiltais drėgnais kompresais bei gera higiena. Kaip kompresus galima naudoti panaudotus ramunėlių žiedu arbatos pakelius.  

2.      Peršalote  

Neretai peršalimo simptomus sukeliantys virusai sudirgina ir akis. Tuomet galite pastebėti, jog akys tapo raudonos, jautrios. Pernelyg jaudintis nederėtų, paprastai šie simptomai išnyksta pagerėjus bendrai savijautai. Tačiau, pastebėjus, kad traiškanos yra žalsvos spalvos, reikėtų kreiptis į medikus. Tai – pirmasis sinusito simptomas.    

3.      Esate alergiški  

Jeigu jūsų organizmas sureagavo į tam tikrą alergeną, galite pastebėti, kad akys paraudo, jas ėmė niežtėti, o traiškanos pasidarė tąsios. Geriausias būdas atsikratyti šių simptomų yra nustatyti alergeną bei jo vengti. Taip pat gali padėti alergijos požymius raminantys akių lašai.  

4.      Gali būti užsikimšusi liauka  

Akis nežymiai ašaroja visą dieną. Taip yra palaikoma jai būtina drėgmė. Šios ašaros išsiskiria per mažas skylutes, esančias viršutiniame bei apatiniame akies vokuose.    Užsikimšus šioms liaukoms arba jų latakams, tai gali sukelti intensyvų traiškanojimą bei kitas problemas, kurių gydymui gali prireikti medikų intervencijos. Neretai šią problemą turi vaikai, tačiau iš jos išauga.  

5.      Išsausėjusios akys  

Nors ir ironiška, ypač gausus ašarojimas gali būti sausų akių pasekmė. Jeigu ašarų liauka nustoja jas gaminti, į smegenis yra siunčiamas signalas, kad sausėja akys. Tuomet ašarų liaukai yra „nurodoma“ išskirti daugiau ašarų nei prieš tai. Dėl to kartais galite pastebėti, kad ašaros ima tekėti be, atrodytų, jokios priežasties.  

6.      Pasenę arba nešvarūs kontaktiniai lęšiai

Jeigu tinkamai neprižiūrite kontaktinių lęšių, ant jų paviršiaus gali pradėti veistis bakterijos bei virusai. Tinkamai nevalomi lęšiai taip pat gali apsinešti ir kasdieniais nešvarumais, kurie gali paskatinti traiškanojimą ar netgi akių infekciją.  

7.      Turėtumėte kreiptis į gydytoją  

Jeigu akys yra paraudusios vos porą dienų ir pastebėjote, kad traiškanų padaugėjo nežymiai, nėra priežasties sunerimti. Tačiau, pastebėję, kad akys traiškanoja gausiai, yra jautrios šviesai bei jaučiate skausmą, tai pranešą apie uždegimą arba infekciją. Visi šie simptomai reiškia, kad vizito pas gydytoją atidėlioti nedėrėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.