Ramūnas Karbauskis ir Aurelijus Veryga patikrinti dėl užkrečiamo viruso

Su žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) aktyviai kovojama jau daugelį metų, tačiau ši infekcija vis išlieka viena opiausių sveikatos problemų visame pasaulyje. Manoma, kad 54 procentai ŽIV infekuotų asmenų net nenutuokia apie juos užpuolusį virusą, o klastinga liga yra pasiglemžusi ne vieną milijoną gyvybių. Dėl ŽIV žmonės suserga AIDS.

Lietuvos medicinos studentų asociacija Seimo narius kvietė pasitikrinti dėl ŽIV.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos medicinos studentų asociacija Seimo narius kvietė pasitikrinti dėl ŽIV.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2016, 10:30 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:27 AM

Gruodžio 1 dieną, minint Pasaulinę AIDS dieną, Seime ŽIV testą pasiryžo atlikti Valstiečių ir žaliųjų partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, naujasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Europos reikalų komiteto narė Dovilė Šakalienė.

Seimo narius minutės testą dėl ŽIV atlikti kvietė Lietuvos medicinos studentų asociacija LiMSA.

Akciją organizavusios Lietuvos medicinos studentų asociacijos Nacionalinės seksualinės ir reprodukcinės sveikatos bei ŽIV ir AIDS komiteto koordinatorės Valerijos Mosenko teigimu, neigiamas visuomenės požiūris į sergančiuosius ŽIV vis dar yra vienas iš didžiausių barjerų siekiant pažaboti viruso plitimą. „Ši akcija ir aktyvus Seimo narių dalyvavimas joje parodo, kad žmogui išsitirti dėl ŽIV nėra ir neturi būti gėdinga“, – sakė ji.

Tyrimas – greitas ir neskausmingas

Tyrimą išbandęs R.Karbauskis patikino, kad bijoti tikrai nėra ko. Pasak politiko, tai greitas ir neskausmingas metodas pasitikrinti sveikatą. Pats jį atliko dėl įdomumo ir paskatino kitus asmenis nedelsti.

„Žinojau, kad nesergu ŽIV, tačiau vis tiek buvo įdomu pamatyti, kaip vyksta tyrimas. Dabar man aišku, kad tai neskausminga ir iš tiesų nebaisi procedūra, todėl dvejoti nėra ko. Priešingai, geriau nedelsti, nes ankstyva ligos diagnostika palengvina vėlesnį gydymą.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga teigė esantis kraujo donoras, todėl atsakymą dėl ŽIV taip pat žinojo iš anksto, bet atėjo paraginti tuos žmones, kurie galbūt bijo šio tyrimo.

„Deja, daugelis žmonių mūsų šalyje vis dar nesitikrina, todėl nežino, yra ar nėra ligos nešiotojai“, – apgailestavo A.Veryga.

Jis teigė, kad būdamas sveikatos apsaugos ministras ragins žmones eiti pasitikrinti.

„Kraujo imama iš piršto, tikrai neskauda, todėl raginu nebijoti. Laiku sužinojus diagnozę, liga gali būti kuo puikiausiai valdoma“, – užtikrino A.Veryga.

Europos reikalų komiteto narė D.Šakalienė mano, kad išsitirti dėl ŽIV – kiekvieno pareiga.

„Tai darau, nes noriu apsaugoti savo vyrą, vaiką, mylimus ir artimus žmones. Dabar pasitikrinti dėl ŽIV labai paprasta. Kai tai dariau pirmus kartus prieš dešimt ar daugiau metų, tyrimas buvo sudėtingesnis ir ilgesnis, bet aš jį vis tiek dariau. Mūsų visuomenėje ši liga vis dar stipriai stigmatizuota, žmonės bijo, tai yra priežastis, kodėl mūsų šalyje sergamumas ŽIV yra toks didelis“, – priežastį įvardijo D.Šakalienė.

Didžiausias pavojus – pirmaisiais mėnesiais

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad didžiausias pavojus apsikrėtusiųjų ŽIV tyko pirmaisiais ligos mėnesiais. Šiuo laiku infekuoti asmenys yra labiausiai imlūs infekcijoms, o daugelis net nenutuokia apie juos užpuolusią ligą.

Europoje reguliariai organizuojamos ŽIV ir hepatito ištyrimo savaitės, deja, skaičiuojama, kad būtent čia šiuo metu yra daugiau nei 1 mln. žmonių, nė nenumanančių apie savo ligą.

Nustatyti ŽIV simptomus ganėtinai sudėtinga: jie skiriasi pagal ligos stadijas ar infekcijas. Pirmosiomis savaitėmis infekuotas žmogus gali nejusti jokių simptomų, gali pasireikšti tik galvos skausmas arba karščiavimas.

ŽIV palaipsniui silpnina imuninę sistemą. Galiausiai pastebimas limfmazgių pabrinkimas, svorio kritimas, karščiavimas, viduriavimas ar kosulys.

Galima užtikrinti gerą gyvenimo kokybę

Sergant ŽIV galima kokybiškai gyventi ne vienus metus, bet tam būtina laiku nustatyti diagnozė.

„Medicinos mokslas ir technologijos tiek pažengusios, kad jau yra prieinami vaistai ŽIV ligai gydyti, kurie pristabdo ŽIV ligos progresavimą, pagerina gyvenimo kokybę ir gyvenimo trukmę. Šiuo metu medicinos praktikoje naudojami itin veiksmingi vaistai, kurie gali išgydyti hepatitą C, o nuo virusinio hepatito B galima apsisaugoti pasiskiepijus“, – pažymėjo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas profesorius Saulius Čaplinskas.

Pasak jo, pasinaudoti pažangiomis prevencijos ir gydymo technologijomis galima tik tuomet, kai esi atlikęs testą ir anksti nustatyta infekcija. Būtent todėl Europoje vyksta testavimo savaitė, kai gyventojai raginami nebijoti ir kuo anksčiau atlikti testą ir sužinoti daugiau apie hepatitus ir ŽIV.

Viena paprasčiausių galimybių išsitirti nuo ŽIV – tapti kraujo donoru. Nacionalinis kraujo centras kiekvieną donoru norintį tapti asmenį nemokamai patikrina tiek nuo imunodeficito viruso, tiek ir nuo hepatito B ir C.

2015 m. ŽIV infekcijos gydymui ir stebėsenai iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto skirta 3,8 mln. eurų, iš jų 90 proc. lėšų tenka vaistams kompensuoti.

Juk reguliariai atliekami kraujo tyrimai gali padėti nustatyti ne tik ŽIV, bet ir kitas ligas, pavyzdžiui, vėžį. Tai įrodo ir daugiametė mūsų patirtis. Tad tikrai raginčiau nedelsti ir nebijoti paprasto ir neskausmingo tyrimo, galinčio padėti užkirsti kelią sudėtingam vėlyvos stadijos ligos gydymui“, – sakė R.Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.