Nustebsite, nuo kokios pavojingos ligos galite išsigelbėti burnos skalavimo skysčiu

Australų mokslininkai Melburno klinikoje tikina atradę pigų gonorėjos pažabojimo būdą. Pasirodo, kasdien skalaudami burną „Listerine“ burnos skalavimo skysčiu, galite užkirsti kelią šiai pavojingai infekcijai.

Australų mokslininkai Melburno klinikoje tikina atradę pigų gonorėjos pažabojimo būdą. Pasirodo, kasdien skalaudami burną „Listerine“ burnos skalavimo skysčiu, galite užkirsti kelią šiai pavojingai infekcijai.<br>phil.cdc.gov ir 123rf nuotr.
Australų mokslininkai Melburno klinikoje tikina atradę pigų gonorėjos pažabojimo būdą. Pasirodo, kasdien skalaudami burną „Listerine“ burnos skalavimo skysčiu, galite užkirsti kelią šiai pavojingai infekcijai.<br>phil.cdc.gov ir 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2016, 1:26 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:36 PM

Klinikiniame tyrime dalyvavo 196 homoseksualūs arba biseksualūs vyrai, kurių burnose ir gerklėse buvo aptikta gonorėjos sukėlėjų ir jie jau gydėsi nuo šios ligos. 58 iš šių vyrų tyrimų dėl gonorėjos rezultatai pasirodė esantys teigiami tarp 2015 m. gegužės ir šių metų vasario. Tuomet mokslininkai šią grupę padalijo: 33 asmenys burną skalavo „Listerine“ skysčiu, o 25 – darė tą patį tik su fiziologiniu tirpalu.

Paaiškėjo, kad minutę paskalavus gerklę burnos skalavimo skysčiu gyvybingų gonorėjos bakterijų išliko 52 proc., o po fiziologinio tirpalo – 82 proc.

Burnos skalavimo skystis pasirodė esąs paprastas, pigus ir efektyvus būdas prislopinti gonorėjos bakterijų dauginimuisi, tai verčia toliau tyrinėti ir gilintis“, – theguardian.com teigė mokslininkai.

Dabar jie ketina atlikti išsamesnį, didesnės apimties tyrimą.

Aktyviosios „Listerine“ sudedamosios dalys yra mentolis, timolis, metilo salicilatas ir eukaliptas. Jų kombinacija pasižymi antiseptiniu veikimu. Manoma, jog metilo salicilatas taip pat turi ir priešuždegiminį efektą.

Tiesa, anksčiau buvo susirūpinta, kad alkoholio savo sudėtyje turintys burnos skalavimo skysčiai, tokie kaip „Listerine“, gali padidinti burnos vėžio riziką. Tačiau Amerikos stomatologų asociacija ir Jungtinių Amerikos Valstijų Nacionalinis vėžio institutas tyrimais patvirtino, kad alkoholio turintys antiseptiniai burnos skalavimo skysčiai yra saugūs ir nesukelia burnos vėžio.

Apie gonorėją

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras primena, kad gonorėja – tai lytiškai plintanti infekcija (LPI), kurią sukelia bakterija Neisseria gonorrhoeae, į organizmą patenkanti per gleivines (lyties organų, burnos, tiesiosios žarnos) lytinių santykių (vaginalinių, oralinių, analinių) metu. Užsikrėtusi gonorėja nėščioji gimdymo metu gonokokinę infekciją gali perduoti savo naujagimiui.

Praėjus 2-7 dienoms po užsikrėtimo, vyrams infekcija pasireiškia pūlingomis išskyromis iš šlaplės, deginimo jausmu, skausmu šlapinantis, kartais atsiranda skausmas sėklidėse. Moterims infekcija pasireiškia nežymiais simptomais arba dauguma moterų nejaučia jokių negalavimų. Net jei moterys turi nusiskundimų, jie būna panašūs į šlapimo pūslės ar makšties uždegimą.

Dažniausi simptomai moterims – skausmingas šlapinimasis, pagausėjusios ir pakitusios makšties išskyros, kraujavimas tarp mėnesinių. Užsikrėtus gonorėja per analinius santykius, požymiai tiek vyrams, tiek moterims gali pasireikšti išangės niežuliu, šlapiavimu, kraujavimu ar skausmingu tuštinimusi. Gerklėje infekcija pasireiškia skausmu, bet dažniausiai negalavimų nesukelia.

Negydoma gonorėja sukelia sunkias ir ilgalaikes komplikacijas tiek vyrams, tiek moterims. Moterims dažniausia komplikacija yra mažojo dubens uždegimas (MDU).

MDU simptomai gali būti išreikšti silpnai, tačiau būna ir labai sunkūs – tai ūmus pilvo skausmas ir karščiavimas, lėtiniai pilvo skausmai, gali vystytis vidinis pūlinys. MDU pažeidžia kiaušintakius, padidina negimdinio nėštumo riziką bei sukelia nevaisingumą. Negimdinis nėštumas – tai gyvybei pavojinga būklė, kai nėštumas vystosi ne gimdoje, o dažniausiai kiaušintakiuose. Vyrams gonorėja komplikuojasi sėklidės prielipo uždegimu (epididimitu), kurio negydant vystosi nevaisingumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.