Po Naujųjų ligoninėse laukiama pacientų antplūdžio. Gali baigtis net mirtimi

Sulaukus šventinio laikotarpio neretai pasigirsta daugelio medikų perspėjimai ir paskatinimai būti atidesniems, švenčių metu nepersivalgyti, nepadauginti alkoholio. Žinoma, visi šie patarimai yra vertingi ir neturėtų būti ignoruojami. Tačiau, pažvelgus į situaciją per realybės prizmę, tampa aišku, kad retas kuris nori atsisakyti paragauti vieno ar kito patiekalo, išlenkti taurelę.

Ne paslaptis, kad Lietuvoje alkoholio vartojimas yra opi problema. Dėl alkoholizmo yra susiduriama su daugybe ligų, kurios varijuoja nuo vėžinių iki virškinamojo trakto ligų.<br>V.Ščiavinsko ir 123rf nuotr. montažas
Ne paslaptis, kad Lietuvoje alkoholio vartojimas yra opi problema. Dėl alkoholizmo yra susiduriama su daugybe ligų, kurios varijuoja nuo vėžinių iki virškinamojo trakto ligų.<br>V.Ščiavinsko ir 123rf nuotr. montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

Dec 30, 2016, 2:35 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:08 PM

Vis dėlto Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų I Pilvo chirurgijos skyriaus vedėjas, gydytojas chirurgas prof. dr. Eligijus Poškus patikino, kad persivalgymas ir pagirios – toli gražu ne baisiausia, kas gali žmogų ištikti.

Po Naujųjų padaugėja pacientų

Ne paslaptis, kad Lietuvoje alkoholio vartojimas yra opi problema. Dėl alkoholizmo yra susiduriama su daugybe ligų, kurios varijuoja nuo vėžinių iki virškinamojo trakto ligų. Pasak profesoriaus, pošventiniu laikotarpiu neretai pastebimas pastarųjų ligų atvejų paūmėjimas, išauga ir į ligonines dėl to guldomų pacientų skaičius.

„Nors taip ir neturėtų būti, natūralu, kad švenčių metu žmogus persivalgo. Tačiau tai tikrai ne didžiausia problema, nes suvalgius pernelyg didelį kiekį maisto organizmas pats jį pašalina. Žmogų ima pykinti, jis vemia. Taip pat būna ir suvartojus netinkamą, galioti pasibaigusį produktą.

Visai kas kita, jeigu yra liga, apie kurią pacientas gali ir nežinoti. Tai gali būti akmenligė, lėtinis kasos uždegimas. Tokiu atveju persivalgymas ar netinkamo maisto, didesnio alkoholio kiekio pavartojimas gali turėti rimtų pasekmių.

Tuomet gali paūmėti tulžies akmenligė, latakų problemos, gali pasireikšti kasos uždegimo manifestacijos ar paūmėjimas, atsinaujinimas. Tai yra rimtos ligos, kurioms gydymas yra būtinas.

Lyg tyčia po kiekvienų švenčių pastebimas šių ligų simptomais besiskundžiančių pacientų skaičiaus augimas. Dažniausiai tai jauni, 30–40 metų sulaukę vyrai, šventes ėmę švęsti per Kūčias ir pabaigę per Tris karalius ar pirmąją naujų metų dieną.

Iš pradžių sunku užčiuopti šią problemą, nes alkoholis tarsi skausmą malšina, jį daro ne itin pastebimą. Nustojus jį vartoti pagaliau ima jaustis skausmas, kuris vis ūmėja ir nelieka kitos išeities, kaip tik kreiptis į medikus.

Be abejo, viskas priklauso nuo to, kiek liga įsisenėjusi, ar buvo gydoma, kokios būklės pacientas kreipėsi į medikus. Deja, gydant sunkesnės stadijos kasos uždegimus ne vienas pacientas tapo ligos suluošintas. Tačiau verta prisiminti, kad ne visi pacientai ūminį kasos uždegimą išgyvena“, – susimąstyti skatino gydytojas chirurgas profesorius E.Poškus.

Pirmas simptomas – pilvo skausmas

Ūminis pankreatitas – tai staiga prasidėjęs kasos uždegimas. Sergant šia liga pažeidžiama kasa ir daugelis kitų organizmo sistemų. Kasos audinys dėl uždegimo paburksta, susidaro nekrozės plotai, cistos. Prisidėjus infekcijai jos gali supūliuoti.

Vėlesnėje ligos stadijoje gali atsirasti ūminis kraujavimas į pilvo ertmę, gali būti kasos pseudocistų bei kitų komplikacijų. Praėjus ūminiam periodui daliai pacientų gali pasireikšti kasos veiklos nepakankamumas.

Tačiau nemažai daliai pacientų kasos uždegimas praeina be ilgalaikių neigiamų sveikatos pasekmių. Ūminio pankreatito atveju aktyvūs kasos fermentai plinta ir į gilesnius audinius ir sukelia jų pažeidimą, didina kraujagyslių pralaidumą, mažėja kraujospūdis, vystosi šokas.

Dažniausiai tiek ūminiu, tiek lėtiniu pankreatitu serga asmenys, piktnaudžiaujantys alkoholiu, sergantys tulžies akmenlige (apie 80 proc.) ar turintys anatominių latakų pakitimų, sergantys dvylikapirštės žarnos ligomis.

Liga galima ir dėl chirurginės, ir endoskopinės intervencijos, didelio riebalų, kalcio kiekio kraujyje, vaistų vartojimo, alkoholio, pilvo traumos, sutrikusio imuniteto ligų, kraujotakos sutrikimų ir kt. Tulžies nutekėjimo sutrikimai dažnai būna nulemti įgimtos, nors ir nedidelės anomalijos, per riebaus maisto vartojimo arba atsitiktinės infekcijos. Iki 20 proc. atvejų pankreatito priežastis išlieka neaiški.

Pagrindinis ligos simptomas – įvairaus intensyvumo, dažniausiai labai stiprus, nuolatinis skausmas viršutinėje pilvo dalyje, juosiantis, plintantis į nugarą ar pilvo apačią. Labai dažnai būna pykinimas, vėmimas, po kurio nepalengvėja, pilvo pūtimas, įvairaus laipsnio bendrieji simptomai. Dėl visų šių reiškinių bendra ligonio savijauta būna bloga, o būklė – sunki.

Ūminio kasos uždegimo eiga priklauso nuo ligos sunkumo – tinkamai gydant nesunkų pankreatitą savijauta pagerėja per 1–2 savaites. Sunkaus kasos uždegimo atveju gydymo ir sveikimo trukmė labai užtrunka ir priklauso nuo komplikacijų, tačiau net ir skiriant tinkamą sunkaus kasos uždegimo gydymą gana daug ligonių miršta.

Sergamumas ūminiu pankreatitu tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje nemažėja. Daliai pacientų išsivysto sunki ligos forma, todėl mirštamumas siekia iki 43 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.