Naujųjų šventimas – darbymetis medikams: šimtai atsidūrė ligoninėse

Naujųjų 2017-ųjų sutikimas ne visiems buvo smagus. Netrūko nukentėjusių nuo petardų, patyrusių durtinių žaizdų. Į šalies gydymo įstaigas pristatytas ir ne vienas apsinuodijęs alkoholiu, tarp kurių būta ir vaikų.

Naujieji metai Kaune, Rotušes aikštėje.<br>Gintautas Bitvinskas
Naujieji metai Kaune, Rotušes aikštėje.<br>Gintautas Bitvinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-02 16:04, atnaujinta 2018-02-09 19:47

Vilniuje – apdegusios rankos ir peilių dūriai

Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė patikino, kad čia medikai Naujuosius  metus sutiko gana ramiai.

„Dėl traumų atvyko vos 8 pacientai, visi kiti – dėl vidaus ligų, gripo ar širdies sutrikimų, o tai iš esmės nėra susiję su Naujųjų šventimu“, – teigė G.Letukienė.

Tačiau Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) medikams šventinis savaitgalis buvo labiau įtemptas. Šios įstaigos Skubiosios pagalbos skyriaus vyresnysis gydytojas ortopedas-traumatologas Artūras Zubrickas teigė, kad per parą nuo gruodžio 31-osios 21 val. vakaro iki sausio 1-osios. 9 val. ryto į RVUL kreipėsi iš viso 115 pacientų.

„Iš viso apie 100 žmonių kreipėsi dėl patirtų įvairaus pobūdžio traumų. 26 žmonės patyrė sunkias traumas, kuriems prireikė rimtesnės medikų pagalbos ir buvo hospitalizuoti. Nuo petardų bei fejerverkų į mūsų įstaigą kreipėsi šeši nukentėję žmonės. Trys iš jų hospitalizuoti dėl ilgųjų kaulų lūžių, plaštakų sužeidimų.

Taip pat užfiksuotos 38 smurtinės traumos dėl durtinių žaizdų ir įsipjovimų“, – vardijo A.Zubrickas.

Skaičiuojama, kad iš viso Vilniuje ir jo apylinkėse iki sekmadienio ryto nuo petardų nukentėjo 10 žmonių, trys iš jų paguldyti į ligonines. Tarp sužeistųjų – du nepilnamečiai ir dvi moterys. Žmonės apdegė rankas ir veidus.

Tarp išskirtiniausių smurtinių traumų būtų galima paminėti sausio 1-ąją Vinco Kudirkos aikštėje įvykusį incidentą, kai vyriškis viešojoje vietoje sukėlė konfliktą su taksi vairuotojais ir peiliu sužalojo praeinančius: Indijos pilietį (jis dėl pjautinės žaizdos kakle paguldytas į ligoninę) ir lietuvį (jis dėl pjautinės žaizdos nosyje, suteikus medikų pagalbą, gydomas ambulatoriškai).

Šalies rajonuose taip pat netrūko nukentėjusiųjų, patyrusių durtinių žaizdų. Tokių būta ir Klaipėdoje bei Marijampolėje.

Dar keliolika pacientų į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę atvyko ir apsinuodiję alkoholiu ar kitokiomis medžiagomis.

„Iš viso per šį laikotarpį 14 pacientų prireikė toksikologinės pagalbos. Du iš jų buvo hospitalizuoti ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriuje“, – pridūrė klinikinės toksikologijos gydytoja, gydytoja anesteziologė-reanimatologė Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Laubner.

Kaune – daugiau nei 200 traumuotųjų

Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė skaičiavo, kad nuo gruodžio 31 d. 8 val. ryto iki 2017 metų sausio 1 dienos 8 ryto užfiksuota apie 220 įvairių traumų patyrusių pacientų.

„Tai buvo akių, rankų nudegimai nuo petardų ir fejerverkų, veido žaizdos dėl įvykusių muštynių ar padauginto alkoholio kiekio. Nemažai pacientų atvežta iš regioninių ligoninių dėl nudegimų ar galvos traumų“, – teigė specialistė.

Sekmadienį iki 8 valandos ryto Kauno greitosios pagalbos medikai į gydymo įstaigas pristatė vien 15 žmonių, apsinuodijusiu alkoholiu. Daugumos jų sveikatos būklė pablogėjo namuose nesaikingai vartojant svaigalus. Du iš apsinuodijusių buvo nepilnamečiai.

Gruodžio 31-osios vakarą Kauno sporto halėje įvyko neįprasta drama – per naujametį koncertą vieną žiūrovą ištiko klinikinė mirtis. Laimei, Kauno greitosios pagalbos medikams pavyko jį atgaivinti.

Šiauliuose – sumaitotas veidas ir patrumpinti pirštai

Šiauliuose Naujųjų metų naktis buvo gana rami. Respublikinės Šiaulių ligoninės Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyriaus vedėja Daiva Jautakienė teigė, kad tąnakt į Respublikinės Šiaulių ligoninės Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyrių dėl sužalojimų kreipėsi 6 traumuoti asmenys.

„Du iš jų – dėl plaštakos sausgyslių sužalojimo. Trys – dėl nepavojingų sveikatai sužalojimų artimoje aplinkoje.

O štai sausio 1 d. 2 val. nakties greitosios medicinos pagalbos automobiliu buvo atvežtas pacientas iš Akmenės – jam, sprogus petardai, buvo sužalotas veidas, lūžęs skruostikaulis, pažeistos akys. Pacientas buvo paguldytas į Chirurginės reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrių. Vėliau išvežtas į Kauno akių ligų kliniką“, – teigė D.Jautakienė.

Į Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko kliniką atvežtas paauglys iš Žagarės petardos sužalota plaštaka. Vaikų chirurgijos, ortopedijos-traumatologijos skyriaus vedėjas Povilas Venckus atskleidė, kad jam atlikta pirštų operacija – amputuota dviejų pirštų dalis. Paauglio būklė šiuo metu normali.

Alytuje sužalotas kūdikis

Alytuje medikai gydo kūdikį, kuris sunkiai susižalojo iškritęs iš tėvo rankų. Kaip pranešė Policijos departamentas, naktį iš sekmadienio į pirmadienį į Alytaus ligoninę pristatytas ir dėl galvos smegenų sukrėtimo paguldytas gydyti 8 mėn. kūdikis.

Vaiko tėvas paaiškino, kad sausio 1 d. apie 20 val. namuose Alytuje, Šaltinių g.,  vaikas išslydo iš rankų, krito ir susitrenkė galvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.